Skip to content
7 reacties
793 weergaves

Voedingsstoffen avondeten berekenen

Hoe kan ik makkelijk de vetten, eiwitten en koolhydraten berekenen van mijn avond eten? Ik heb een app daarvoor alleen dan zou ik elk ingrediënt en de hoeveelheid daarvan er apart in moeten zetten. Is er geen makkelijkere manier?

16 jaar
2 jaren geleden

7 Reacties

  • Misschien iets voor jou TS. In de Lidl folder van deze week zag ik een keukenweegschaal die voedingswaarden analyseert (volgens de folder).
    Er zit een grote database in met 800 levensmiddelen waarvan neem ik aan de weegschaal weet wat de samenstelling is. Op basis van het gewicht kan de weegschaal je dan een aantal zaken vertellen. Zie hier wat de website er van zegt:
    ------------------------------------------------------------------------
    Monitor je inname van voedings- en energiewaarden
    Kenmerken: voedings- en energiewaarden van 800 levensmiddelen en 200 programmeerbare geheugenplekken

    ✓ Keuze uit 2 verschillende varianten
    ✓ Weegt en analyseert zelfs vloeistoffen
    ✓ Voor een gecontroleerde en bewuste voeding

    Deze weegschaal meet nauwkeurig het aantal calorieën en de voedingswaarde van levensmiddelen
    De weegschaal is voorzien van voedings- en energiewaarden van 800 levensmiddelen en heeft ruimte voor 200 extra levensmiddelen
    Ideaal voor de berekening van vet, eiwit, koolhydraten, kilocalorieën, kilojoule, cholesterol en broodeenheden
    Met doorweegfunctie (TARA), een geheugenfunctie voor het documenteren van de voedselopname van bijvoorbeeld een hele dag
    De weegschaal schakelt automatisch uit en geeft het weer wanneer deze overbelast wordt
    Weegt tot maximaal 5 kg
    -------------------------------------------------------------------------
    Wat broodeenheden zijn weet ik niet, misschien een vertaalfout uit het Duits. Eiwitten staan er niet bij, die lijken mij toch belangrijk voor jou.

    Hij kost 12,99 dus dat moet voor jou te doen zijn. Hier de internet pagina: lidl.nl/p/silvercrest-voedingswaarde-analyseweegschaal/p100341245

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Kant-en-klaar maaltijden worden niet samengesteld door voedingsdeskundigen. Ze worden voor een deel samengesteld door koks, die ingredienten kiezen met het oog op bewaarbaarheid, en die aanvaardbaar smaken. Daarna worden die verder bewerkt door chemici die stoffen toevoegen om ze langer te kunnen bewaren, anders zijn ze na twee dagen slecht, en door boekhouders om zo goedkoop mogelijk geproduceerd te kunnen worden en zoveel mogelijk winst te maken. Achteraf maken chemici of biochemici nog een analyse om te meten wat erin zit, hoeveel procent van dit en dat, voor op het label.

    Vroeger draaiden ze daar zelfs goedkope en zeer ongezonde afvalvetten en afvalvlees in. Maar door het protest van consumentenorganisaties en door overheidscontroles, is dat nu niet meer, of toch bijna niet meer. Maar dat is dus niet te danken aan die bedrijven zelf, maar aan de protesten tegen die bedrijven.

    Veel multinationals worden geleid door psychopaten en eugenetici zoals Bill Gates en zijn vrienden, en die geven geen fuck om je gezondheid en geluk. Integendeel, hoe meer mensen ziek worden en sterven, hoe liever ze het hebben. Dat is natuurlijk niet rationeel, maar psychopaten zijn sowieso niet rationeel, anders zouden ze geen psychopaat zijn.

    Dus je moet zelf uitzoeken wat je lichaam nodig heeft. Zelf de juiste balans zoeken, zien dat je genoeg gezonde, evenwichtige voeding binnen krijgt die genoeg energie en vitaminen en mineralen levert om je lichaam op te bouwen. Maar je moet zemf leren aanvoelen wat jouw eigen lichaam nodig heeft. Niet wat anderen zeggen dat je moet doen. Als je begint met slaafs allerlei getallen van anderen te volgen, dan hang je weer mentaal vast aan die bronnen. Bronnen waarvan je niet weet hoe degelijk hun kennis is, hoe toepasselijk die is voor jou, hoe eerlijk hun bedoelingen zijn, en door wie ze gesponsord worden.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Kant en klaar maaltijden zijn wel makkelijk als je wat gemakzuchtig bent, maar waar het om gaat is waarom TS zo precies wil weten wat de samenstelling van zijn eten is. Bovendien is het de vraag of die kant en klaar maaltijden wel geschikt zijn voor een jongen van zestien die in de groei is en meer nodig heeft dan dat soort maaltijden biedt. Ook vraag ik mij af wat zijn moeder er van denkt en of hij wel het budget heeft voor zo iets.

    TS heeft een bedoeling met dat willen weten wat de voedingswaarde is van wat hij eet. Misschien wil hij slanker worden, misschien dikker, misschien gespierder, en zolang je dat niet weet kan je geen advies geven, zeker niet als je geen voedingsdeskundige bent.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Heel eenvoudig. Doe zoals ik en schakel over op kant en klaar maaltijden uit je supermarkt. Die worden bereid onder toezicht van voedseldeskundigen. Dan vind je de voedingswaarde voor het hele pakket op de verpakking. Daarbij ook super lekker, geen gedoe met potten en pannen op het vuur en geen bergen vaat. Smakelijk.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Waarom zou je dat berekenen?

    Op elke soort voedsel zitten grote toleranties. Bijvoorbeeld vlees kan veel of weinig vet bevatten, afhankelijk van uit welk lichaamsdeel het komt. Vb. kippenborst is heel droog, terwijl kippenbillen veel vetter zijn. Bij jonge en oude dieren verandert dat ook: een volwassen koe heeft meer ijzer (=roder vlees) dan een kalf. En er zijn wel 20 soorten rundsvlees per koe. Bij het koken of bakken veranderen die verhoudingen ook nog eens, want er gaat water verloren (bakken), of er komt misschien water bij (koken in water). Als je nog wat meettoleranties hebt op het gewicht (was je portie 80gram of 120gram?), dan weet je helemaal niets meer. Dan zit je met toleranties van misschien 300%, en kan je al beter niets meten en gewoon op je gezond verstand afgaan.

    Trouwens, je lichaam heeft niet altijd identiek hetzelfde nodig. Als je veel beweegt, of zware inspanningen doet, heb je heel andere voeding nodig dan wanneer je rustig werkt. In de winter heb je ook andere voeding nodig dan in de zomer, voeding die meer warmte geeft.

    Zorg dat je gewoon goed gevarieerd eet, zo natuurlijk mogelijk en zo weinig mogelijk bewerkt. Genoeg om je honger te stillen, maar vreet je niet overvol. Eet traag en kauw goed, zodat je genoeg enzymen uit het speeksel krijgt, dan verteert het veel beter en wordt het beter opgenomen. Fruit, groenten, granen, noten, vlees, vis, eieren,..., van alles een beetje. Van zulke natuurlijke dingen word je niet dik.

    Je wordt wel vet van snoep, teveel frieten en dergelijke, teveel mayonaise, vette saus, en zo. Dus daarvan mag je alleen een klein beetje eten voor de smaak, of af en toe. Maar je mag je er niet iedere dag mee bomvol vreten.

    Leer naar je lichaam luisteren, en leer aanvoelen wat het nodig heeft, aan welke stoffen het vandaag tekort heeft. Een beetje zoals dieren van nature doen: die eten ook alleen maar wat ze die dag nodig hebben.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Doe je niet een beetje te moeilijk? Het avondeten bevat meestal aardappelen of pasta, dat zijn koolhydraten, groenten, bevatten geen vet maar wel mineralen en vitaminen en weinig calorien, en vlees of vis. Daar zitten proteinen in. Daarnaast zal er wat vet zijn gebruikt bij de bereiding van bijvoorbeeld vlees.
    Van al die dingen is wel te vinden wat er precies in zit en je zal ook wel elke dag ongeveer dezelfde hoeveelheden eten. Dus eenmaal uitzoeken en klaar ben je.

    Je zal wel bezig zijn met een of ander schema voor sportieve doeleinden of misschien om af te vallen.
    Als je af wil vallen is je elke dag wegen de beste methode om op het gewenste gewicht te komen of te blijven. Denk er wel aan dat je nog in de groei bent, dus je moet geleidelijk aan zwaarder worden anders gaat er iets fout. Let vooral op je BMI en probeer die constant te houden en in overeenstemming met je leeftijd.
    Gaat het om sport, dan is gezond eten het belangrijkst. Wat gezond is dat kan je ook makkelijk vinden.
    Gezond eten bevat de juiste aminozuren die de cellen nodig hebben om je weefsels op te bouwen en voor andere belangrijke processen in je lichaam. Er zijn een aantal essentiele aminozuren die je cellen nodig hebben om eiwitten te synthetiseren. Die moeten in je voedsel aanwezig zijn. Niet essentiele aminozuren kan het lichaam zelf maken.

    Je bent een beetje ingewikkeld aan het doen en dan wil ik je wel helpen ;-).

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Dat is toch wel logisch elk ingrediënt heeft andere waardes. Het is aan jezelf hoe exact je het wil weten en waarom

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten