Skip to content
8 reacties
840 weergaves

Gezondheid

Ik Hoop dat jullie mij even kunnen helpen!

Ik ben 22 en wil graag wat gezonder leven en wat bewegen alleen heb niet echt de motivatie.

Waarom ik de knop nu wil omdraaien is dat mijn moeder op 41 jarige leeftijd is overleden (2014, herseninfarct) en er nu in mijn familie veel mensen getroffen worden door een herseninfarct. We hebben te horen gekregen dat het erfelijk is. Dus de kans dat ik het ook krijg is heel groot.
Ik kan het beperken door gezonder te gaan leven en meer te bewegen.
Alleen ik heb niet echt de motivatie om het te doen.
Als ik begin, paar dagen laten stop ik al weer.

Hebben jullie tips of ideeen die me kunnen helpen

22 jaar
2 jaren geleden

8 Reacties

  • Als je weet dat je aanleg hebt voor bepaalde aandoeningen dan moet je daar rekening mee houden in je voedingspatroon. Een herseninfarct ontstaat doordat een bloedvat verstopt wordt door een bloedstolsel. Dan moet je voor twee dingen zorgen, dat je een goed cholesterol gehalte hebt in je bloed en dat de kans op bloedstolsels zo klein mogelijk is. Voor dat laatste kan je elke dag een kwart aspirientje slikken. Cholesterol is een kwestie van voeding en lichaamsbeweging.
    Wat je voeding betreft zou ik nog maar eens goed kijken naar hoe en wat je nu eet en drinkt. Laat ook je cholesterol eens controleren. De verhouding HDL/LDL is belangrijk.

    Onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat dansen de beste vorm van lichaamsbeweging is. Leuk en gezellig.

    Iemand noemde een coach in de arm nemen maar dat is duur en gaat in mijn ogen toch een beetje te ver voor iemand van jouw leeftijd. Dat is meer iets van middelbare dames die moeten concurreren met de secretaresse van hun echtgenoot.
    Voor jou is de beste coach een hond. Een hond wil elke dag minstens driemaal en liefst viermaal uitgelaten worden. Drie wandelingen van een kwartier en een van een uur. Bij voorkeur in bos of park.
    Voordeel is ook dat je nogal eens iemand tegenkomt om een praatje mee te maken.

    Een buurvrouw van mij die alles weet van iedereen heeft een klein hondje voor wie de wandelingen wat teveel begonnen te worden. Nu heeft ze een wandelwagentje gekocht en kan ze toch haar sociale contacten blijven onderhouden. Ze had vroeger ook nog een Golden Retriever. Als ze dan iemand tegenkwam dan ging hij er gelijk maar bij zitten. Dit kan wel even duren dacht hij dan.
    Nadeel van een hond is wel dat hij altijd bij je wil zijn, dus het is handig als je een back up hebt als je eens een dagje weg wilt, uit wilt gaan of op vakantie.

    Succes met je gezonde leven!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Helemaal terecht dat je blij bent met wat je weegt! Scheelt weer dat je je daar dan niet druk om hoeft te maken. Wat verbetering van je leefstijl betreft: zoals iemand anders al zei zwemmen, een paar x per week, helpt enorm voor je conditie en zo. Verder: hoe ga je nu naar je school/werk? Is daar nog winst qua beweging in te halen, of bij de andere dagelijkse dingen die je doet (boodschappen, familie/vrienden bezoeken etc.)? En zijn er manieren om dat ongezondere eten onder controle te krijgen? Eet je nu bijvoorbeeld wel genoeg bij de hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten)? Als je op die momenten genoeg lekkere/gezonde dingen neemt heb je tussendoor al veel minder snel de behoefte om weer iets ongezonds te pakken. Je drinkt verder nogal veel sap lees ik? Niet per se een goede keuze, want sap bevat veel suiker. Zijn er ook andere dingen die je lekker vindt? Thee bijvoorbeeld of water? Genoeg drinken is sowieso belangrijk en als je een deel van sappen dan vervangt door iets waar minder suikers in zitten maak je ook alweer wat winst.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Meisje19, dank je wel voor je reactie

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Meisje16 dank je wel voor je reactie.

    Ik denk dat ik er wel wat mee kan. Vind namelijk zwemmen wel leuk

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Meisje22 dank je wel voor je reactie.

    Ik ben 1.68 en weeg rond de 65 kilo.
    Ik eet voornamelijk waar ik zin in heb, en dat is meestal wel ongezond (zakje chips, snoep)
    Drink voornamelijk sap (maar vergeet soms om ook te dingen (voornamelijk als ik druk ben)
    En bewegen doe ik niet echt. Pak soms de fiets of loop ene klein stukje en dat is het wel.

    Ik heb niet de behoefte om aftevallen want ben blij met wat ik weeg.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey! Kan me voorstellen dat je dat dan wel wil ja. Ik kom tot een begin van een antwoord, maar ik ben eerst wel benieuwd hoe goed of slecht is het nu gesteld met die leefstijl bij jou? Hoe lang en zwaar ben je? Wat eet/drink je nu zoal door de dag heen? Wat doe je aan beweging? Ik denk dat het belangrijk is als je dat deelt. Aanpassingen doen in je leefstijl werken namelijk vaak het beste als je die dichtbij je bestaande leefstijl zoekt. Je hoeft voor een gezondere leefstijl immers geen topsporter te worden. Juist de kleinere dingen als elke dag een stuk (verder) te gaan lopen of fietsen, niet langer de lift of roltrap te nemen en regelmatig te eten kunnen al heel veel helpen. Maar zinnige tips op dat vlak werken alleen als je wat aanknopingspunten geeft…

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • Er is nogthans niks zo fijn als sporten, maar ge moet de juiste sprot vinden. Iets waardat ge u met hart en ziel achter kunt zetten. En het gaat niet alleen maar om het halen van records of medailles, het plezier is belangrijker en zeker het 'horen bij een team'. Want dan gaat het vanzelf gemakkelijker om te blijven gaan.

    En ik zal zeggen wat ik altijd zeg: zwemmen!
    Super plezant, heel gezellig, geen dure uitrustingen nodig, ge moogt u kletsnat maken en er is nadien een warme douche. En na de training gewoon wat los ravotten in het water, plezanter kan het niet :-) .
    En het is ook niet iedere dag, dus geen sleur, maar wel het vooruitzicht om het te gaan doen! Om fijn met uw vrienden in het water te spelen.

    Voila, dat was mijn pleidooi :-)

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Met een coach als stok achter de deur of met een groep dan heb je een soort verplichting

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten