Skip to content
Meningokokken, hoe zit dat?

Meningokokken, hoe zit dat?

De bescherming van de vaccinatie tegen de meningokokken is uitgebreid. Wil je meer weten over de meningokokkenziekte? Lees dan hieronder de meest gestelde vragen (en antwoorden) over meningokokken.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De ziekte kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Hoe krijg je een meningokokkenziekte?

Je kunt de bacterie bij je dragen, maar meestal word je hier niet ziek van. De bacterie wordt door hoesten, niezen of zoenen van mens op mens overgedragen.

De kans om de ziekte te krijgen is gelukkig klein, er is op dit moment geen sprake van een uitbraak. Iedereen kan meningokokkenziekte krijgen, maar de ziekte komt vaker voor bij kinderen tussen 1 en 4 jaar oud, jongeren tussen de 14 en 20 jaar en mensen van boven de 60 jaar.

Wie worden gevaccineerd?

Sinds 2020 krijgen alle jongeren een oproep voor de vaccinatie in het jaar dat ze 14 jaar worden. Meer informatie over deze oproep vind je op de website van de GGD Hollands Midden. De prik maakt deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma.

Wat als ik niet in deze groep val, en mezelf toch wil laten inenten?

Maak een afspraak bij een vaccinatiecentrum zoals ons GGD reizigersspreekuur of bij je huisarts. Je moet de vaccinatie dan wel zelf betalen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de pagina van het Rijksvaccinatieprogramma.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten