Skip to content
Vaccinaties

Vaccinaties

Als kind ben je waarschijnlijk al ingeënt tegen ziekten die vroeger veel voorkwamen en soms ernstig konden verlopen. Bijvoorbeeld tegen tetanus, de mazelen en polio. Wil je het zeker weten? Vraag het dan aan je huisarts.

Vaccinaties voor verre landen

In veel landen komen ziekten voor die in Nederland niet meer voorkomen. Als je naar een ver land op vakantie gaat, is het dus verstandig dat je eerst uitzoekt of je een vaccinatie nodig hebt. Op de website van de Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering LCR.nl kun je zien welke vaccinaties bij welk land nodig zijn.

Heb je een vaccinatie nodig? Maak dan een afspraak bij de GGD bij jou in de buurt.

De HPV-vaccinatie verschillende soorten kanker

HPV is de afkorting voor het 'humaan papillomavirus'. Je kunt besmet raken met het virus door seksueel contact. Dit hoeft niet per se vrijen te zijn. Je kunt het virus ook krijgen via de huid van je handen en vingers. Meisjes lopen het risico baarmoederhalskanker te krijgen, jongens peniskanker. Ook andere vormen van kanker komen voor, zoals in de vagina, anus, mond of keelholte.

De HPV-vaccinatie beschermt je dus tegen het HPV-virus. De vaccinatie bestaat uit twee prikken met een half jaar ertussen. Als je beide prikken haalt, ben je voldoende beschermd.

Wil je meer weten over de HPV-vaccinatie of over baarmoederhalskanker? Bekijk dan de vragen op Rijksvaccinatieprogramma.nl. Twijfel je? Praat er dan eens over met je huisarts.

Toestemming nodig van je ouders voor de prik?

Als je twaalf jaar of ouder bent mag je eigenlijk zelf beslissen of je de prik wilt. Het is goed om thuis over de vaccinatie te praten en samen een beslissing te nemen. Je vader of moeder hoeft niet bij het inenten aanwezig te zijn.

Bang voor naalden?

Als je bang bent voor naalden kun je iemand meenemen als je een prik krijgt.

Zijn vaccinaties verplicht?

Nee, niet alle vaccinaties zijn verplicht. Doordat bijna iedereen is ingeënt, komen in Nederland bijna geen erge ziekten meer voor. Sommige mensen kiezen ervoor zich niet te laten inenten, maar de kans dat al die erge ziekten weer terugkomen in Nederland wordt dan juist weer groter.

Kijk voor meer informatie op de speciale jongerensite van het Rijksvaccinatieprogramma.

Kijk ook eens bij:

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten