Softdrugs
Hasj en wiet verslavend?
Je hebt vast wel eens gehoord dat de politie ergens op een zolderkamertje een hennepkwekerij oprolde. Een andere naam voor hennep is cannabis. Van die plant worden hasj en wiet gemaakt.
Op lijst 2 van de Opiumwet staan de ‘softdrugs’. De risico’s van softdrugs zijn minder groot dan die van harddrugs. In werkelijkheid is die grens niet zo gemakkelijk te trekken. Wiet wordt bijvoorbeeld steeds sterker en daarom gevaarlijker: er zit steeds meer THC in.
Er is lange tijd gemakkelijk gedaan over de risico’s van softdrugs maar één ding is zeker: het is gevaarlijk om op jonge leeftijd te gaan gebruiken. Dan ontstaat er toch vaak een verslaving en zit het gewone dingen zoals school en werk in de weg.
Begin er niet mee voordat je 18 bent en ook niet als je niet lekker in je vel zit!
- Wil je eerst eens praten, mailen of chatten over softdrugs? Met ons kan dat, via de Vraagbaak.
- Wil je stoppen of minder vaak blowen? Kijk op drugsinfoteam.nl.
- Wil je weten of jouw gebruik risicovol is? Doe dan de test.
Slaap- en kalmeringsmiddelen
Slaap- en kalmeringsmiddelen kun je normaal alleen krijgen via een doktersrecept. Soms zijn ze illegaal te koop, bijvoorbeeld via internet. Dan vallen ze onder de softdrugs.
Wat doen deze drugs met je?
Op de site van het Trimbos kun je zien wat deze drugs lichamelijk en geestelijk met je doen, welke stoffen erin zitten en hoe schadelijk ze kunnen zijn.
De lichamelijke schade van één blowtje staat gelijk aan de hoeveelheid schadelijke stoffen van tien sigaretten. Geestelijke schade ontstaat als je afhankelijk wordt van softdrugs. Bijvoorbeeld als je high wilt zijn of lange tijd kalmeringsmiddelen gebruikt omdat je dan het verdriet van de scheiding van je ouders minder scherp voelt.
Als dat bij jou het geval is, kun je er ook met ons over praten, mailen of chatten. Stel je anonieme vraag via de Vraagbaak.
Via de Drugdancer kun je zien wat softdrugs met je doen. Hierin zie je een meisje dansen en kun je haar verschillende drugs/alcohol geven en dan zien wat voor effecten dat heeft.
Meer informatie
Kijk ook bij:
Anoniem en gratis hulp of advies?
.png)
Jongerenwebsite JouwGGD.nl
Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.
Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nlBekijk ook

Ben jij digitaal in balans?
Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?
.jpg)
Vriendschap
Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!