Skip to content
Drugs gebruiken

Drugs

Veel jongeren experimenteren graag. Ze vinden het spannend om dingen uit te proberen. Ze zoeken de grenzen op en gaan er soms overheen. Maar als je experimenteert met drugs neem je risico's. Dat geldt voor alle drugs. Ze kunnen verslavend zijn en ze zijn slecht voor je gezondheid. Daarom is het altijd beter om geen drugs te gebruiken. Dat geldt voor iedereen, en extra voor jongeren. Waarom?

Wat doen drugs met je?

Alle drugs bevatten stoffen die je hersenen prikkelen. Die prikkels zorgen voor effecten in je lichaam of geest: stimulerend, verdovend of bewustzijn veranderend.

  • Stimulerend betekent dat je heel veel energie krijgt.
  • Een verdovend middel zorgt ervoor dat je slaperig wordt.
  • Bewustzijn veranderend betekent dat je de wereld anders gaat zien en beleven. Ook kun je dingen gaan zien of horen die er niet zijn (hallucineren).

Iedereen reageert anders

Eigenlijk weet je van tevoren nooit precies wat een drug met je doet. Ieder lichaam is anders en iedereen reageert dus anders. Het kan ook nog per situatie verschillen. Kijk op Dancer.drugsinfo.nl om te zien wat er met je kan gebeuren als je bepaalde drugs neemt.

Bovendien: als je drugs gebruikt, loop je ook altijd het risico dat je niet goed wordt of zelfs bewusteloos raakt. Als iemand in je omgeving dit overkomt, bel dan direct 112.

Harddrugs en softdrugs

Harddrugs zijn volgens de wet gevaarlijker dan softdrugs. Maar dat betekent niet dat softdrugs veilig zijn. Softdrugs hebben hun eigen risico's en kunnen gevaarlijker zijn dan harddrugs. Sommige gebruikers gebruiken heel erg veel of vaak softdrugs. Dit gebruik kun je dan 'hard' noemen. Het omgekeerde komt ook voor. Het 'soft' gebruiken van harddrugs. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die eens per jaar een keer een harddrug gebruiken en er alles aan doen om de risico's van harddrugs te verkleinen.

Drugs zijn slecht voor je lijf

Het gebruik van drugs geeft risico's. Alcohol, wat ook een drug is, is bijvoorbeeld schadelijk voor je hersenen, lever en maag. Stimulerende middelen (cocaïne, XTC, speed, 4-FA) zijn slecht voor je hart en bloedvaten. Bij XTC en speed loop je bovendien kans op oververhitting. Van wietgebruik (blowen) kun je longschade krijgen. Van lachgasgebruik kun je duizelig en misselijk worden. En van GHB kun je makkelijk bewusteloos raken. Kijk op Drugsinfo.nl voor meer informatie over de werking en effecten van drugs. Kijk op Drugsenuitgaan.nl voor tips om de risico's zo klein mogelijk te maken.

Een 'bad trip', wat is dat?

Drugs kunnen 'verkeerd vallen'. Dan word je heel bang of verdrietig. Of je raakt in paniek. Dat heet een 'bad trip': alles om je heen is anders en daar kun je angstig van worden.

Als iemand in je omgeving een bad trip heeft, blijf dan bij die persoon en probeer hem of haar gerust te stellen. Je kunt hem of haar proberen af te leiden en te zeggen dat het nare gevoel vanzelf weer overgaat.

Uitgaan en drugs

Onder invloed van alcohol en drugs loop je meer kans op (verkeers)ongevallen. Je zoekt ook eerder je grenzen op. Of je laat toe dat anderen over jouw grenzen heen gaan. Wees je bewust van die risico's en houd er rekening mee. Dat kun je bijvoorbeeld doen door af te spreken dat iemand de Bob is en door elkaar in de gaten te houden.

Wat als je drugs aangeboden krijgt?

Doe niets wat je niet wilt. Als je geen drugs wilt gebruiken, zeg dan duidelijk 'nee'. Dat is jouw eigen keuze. Je hoeft niet uit te leggen waarom. Probeert de ander jou toch over te halen? Zeg dan nog een keer duidelijk dat je het niet gaat doen. Dus, blijf achter je eigen keuze staan! Het kan lastig zijn om de groepsdruk te weerstaan, maar achteraf ben je waarschijnlijk blij dat je het hebt volgehouden.

Push nooit anderen om iets te gebruiken. Zet iemand die niet wil gebruiken nooit onder druk.

Drugs laten testen

Je kunt drugs laten testen bij een testservice. Dan weet je welke stof er in de drugs zit en in welke dosis. Lees hier meer over op drugsinfo.nl.

Maak je je zorgen over je drugsgebruik?

Merk je dat je vaak drugs gebruikt en/of er de hele dag aan denkt? Dat doet denken aan verslaving. Praat daar dan eens over met iemand die je vertrouwt: je ouders, een vriend(in), leraar of met iemand van de Kindertelefoon of de Drugs Infolijn: 0900-1995 (€0,10 p.m).

De wet

Er zijn drugs die verboden zijn en drugs die niet verboden zijn. Maar alle drugs hebben risico's.

In de Opiumwet worden alle verboden drugs benoemd. Deze wet maakt verschil tussen softdrugs en harddrugs. Harddrugs hebben (nog) grotere risico's dan softdrugs.
Softdrugs zijn bijvoorbeeld hasj en wiet, maar ook een aantal kalmeringsmiddelen. Harddrugs zijn bijvoorbeeld XTC, speed, cocaïne.
Kijk voor de regels rond drugsgebruik en -bezit ook eens op Vraaghetdepolitie.nl.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten