Skip to content

Smartdrugs

Ecodrugs uit de smartshop

Smart products of ecodrugs zijn vaak natuurproducten die vrij worden verkocht. Toch zitten aan deze stoffen ook risico's.

Even uitleggen: ecodrugs zijn producten uit de natuur, zoals planten en kruiden, die je bewustzijn beïnvloeden. Sommige paddo's zijn hier een voorbeeld van. Smart products zijn middelen die uit meerdere stoffen zijn samengesteld. Hieronder vallen bijvoorbeeld vitaminepreparaten en kruidenextracten.

Ecodrugs en smart products kun je in Nederland kopen in Smartshops. Sommige gezondheidsdrankjes zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en slijterijen. Ook online heb je een ruime keuze.

Daarnaast heb je nog de smartdrugs. Dit zijn geneesmiddelen die bij vergeetachtigheid of epilepsie voorgeschreven worden. Gezonde mensen gebruiken ze soms omdat ze denken dat het hun geheugen, concentratie of intelligentie verbetert.

Verslaafd of afhankelijk?

Bij de meeste ecodrugs, smart products en smartdrugs is het risico van verslaving klein. Daarom zijn ze ook niet verboden zoals soft- en hardrugs. Toch kun je wel een geestelijke afhankelijkheid ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat je je slechter voelt als je deze stoffen niet gebruikt.
Of deze middelen de ontwikkeling van de hersenen verstoren, is niet bekend. Maar waarom zou je dat risico nemen? Net als met veel andere middelen is het wel zo dat als je er jong mee begint de kans groot is dat je er moeilijk mee stopt.

Wil je praten, mailen of chatten over smartdrugs? Met ons kan dat via de Vraagbaak.

Via de Drugdancer kun je zien wat bijvoorbeeld paddo's met je doen. Hierin zie je een meisje dansen en kun je haar verschillende drugs/alcohol geven en dan zien wat voor effecten dat heeft.

Alledaagse producten

In sommige alledaagse producten, zoals deodorant, nagellakremover en lijm, zitten vluchtige gassen. Die kun je ‘snuiven’ en dan kun je je gelukkig voelen zonder dat daar echt een reden voor is. Dat duurt echter maar heel kort, minder dan een minuut. Je kunt ook gaan hallucineren. Hallucinaties kunnen leuk zijn maar kunnen ook heel angstig zijn.
Er zijn ook risico’s zoals misselijkheid, hartritmestoornissen en bewusteloosheid. Omdat ze giftig zijn, ontstaat er later ook schade aan longen, nieren en lever. Vluchtige stoffen kunnen ook hersenen beschadigen. Alles behalve ‘smart’ dus!
foto: Flickr

Meer informatie

Op de site van het Trimbos kun je zien wat deze drugs lichamelijk en geestelijk met je doen en hoe schadelijk ze kunnen zijn.

Kijk ook bij:




Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten