Skip to content

Onderhoudsplicht

Onderhoudsplicht, kinderbijslag, studiefinanciering; hoe zit dat?

School, boeken, vervoer... als je studeert of naar school gaat, kost dat geld. Wie betaalt dat eigenlijk?

Tot je 18e verjaardag moeten je ouders de kosten voor je opvoeding en verzorging betalen. Daaraan betaalt de overheid ook wat mee via de kinderbijslag. Je ouders krijgen dat 4 keer per jaar. Als je veel spijbelt of helemaal niet meer naar school gaat, verliezen je ouders soms het recht op kinderbijslag.

Wat is de onderhoudsplicht?

Je ouders hebben onderhoudsplicht: ze zijn verplicht om jou financieel te steunen tot je 21e verjaardag. Dat betekent dat ze je levensonderhoud en studie voor je moeten betalen. Willen je ouders je levensonderhoud en studie niet betalen? Neem dan contact op met de Kinder- en Jongerenrechtswinkel of het Juridisch Loket. Als je ouders niet (voldoende) kunnen bijdragen aan de studie, dan heb je recht op extra studiefinanciering.

Hoe kom je aan studiefinanciering?

Als je 18 jaar of ouder bent en staat ingeschreven aan het mbo, hbo of universiteit, kun je studiefinanciering aanvragen. Als je inkomsten uit je bijbaan te hoog zijn, kan dat invloed hebben op de hoogte van je studiefinanciering. Je vindt informatie hierover op de website van Dienst Uitvoering Onderwijs.

Vraag de studiefinanciering op tijd aan. Het liefst minstens 8 weken voordat je er recht op hebt. Je kunt studiefinanciering aanvragen via de website van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Meer informatie

Kijk op www.svb.nl

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten