Skip to content
School & Toekomst

Wat moet je weten over school, studie en maatschappelijke stage?

In Nederland kun je op heel veel manieren een opleiding volgen of een vak leren. Sommige opleidingen zijn verplicht en andere weer niet. Ook is het ene diploma het andere niet. Hoe zit dat allemaal in het Nederlandse onderwijssysteem? Hoe vind je het onderwijs dat bij jou past?

In deze rubriek vind je veel informatie over van alles wat met school en studie te maken heeft. Bijvoorbeeld over het vmbo, de havo en het vwo. Maar ook over de vervolgopleidingen die je kunt kiezen in het mbo, het hbo of aan de universiteit. Je leest hier over praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en leerproblemen die je tegen kunt komen.

Hoe regel je een stage of studie in Nederland of in het buitenland? Wie betaalt je studie en wat mag je verdienen met een baantje? Hoe praat je mee op school en hoe kun je studeren met een beperking? Lees het allemaal in deze rubriek.

School & Toekomst

Na de basisschool ga je naar de middelbare school. Dat is spannend, want je stapt een nieuwe wereld in. Je krijgt meer huiswerk, moet leren en plannen, vakken kiezen, examens maken en misschien wel stage lopen. Niet bij iedereen gaat leren even makkelijk. Dat is heel normaal. Soms zijn er ook problemen op school. Je kunt bijvoorbeeld ruzie met een docent hebben of gepest worden. Als je klaar bent met de middelbare school kies je wat je wil worden. Maar hoe kies je de juiste opleiding?

Gezondheidstest op school

In de onder- en de bovenbouw kom je via school in contact met de jeugdgezondheidszorg voor een gezondheidstest. Wat gebeurt er tijdens zo'n contactmoment in onderbouw en bovenbouw?

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten