Skip to content

Vervelende ervaringen

Seks is lekker en opwindend, maar het moet wel leuk blijven. Wist je dat 14% van de meiden en 3% van de jongens wel eens is overgehaald of gedwongen tot seks. Hoe kun je dit voorkomen?

Wat als seks niet leuk is?

Veel jongeren hebben wel eens seks tegen hun zin. Strelen, knuffelen, vingeren, aftrekken of zoenen terwijl je dat niet wilt. Hoe kan dat gebeuren? Wat is ongewenst seksueel gedrag precies? En hoe kun je de kans verkleinen dat iemand over jouw grens gaat? Of dat jij bij iemand anders te ver gaat? Kijk op sense.info/nl/over-je-grens.

Is zoenen ook aanranding?

In veel gevallen kennen de slachtoffers van seksueel misbruik de dader. Dat maakt het zo moeilijk en ingewikkeld. Het is iemand die je zou moeten kunnen vertrouwen en dat kan dan niet.

Als iemand aan je lijf komt terwijl jij dat niet wilt, noemen we dat aanranding. Ook zoenen onder dwang is aanranding. Dwingt een persoon je tot geslachtsgemeenschap, vingeren of pijpen dan noemen we dat verkrachting.

Seksueel geweld

Seksueel geweld is wanneer iemand seksuele handelingen bij jou doet, terwijl jij dat niet wilt. Het kan ook zijn dat je gedwongen wordt om iets te doen bij een ander.

Vertel je verhaal

Overkomt jou iets dergelijks? Heb je het idee dat het jouw schuld is? Dat je had moeten tegenstribbelen of iets had moeten doen om het te voorkomen? Bedenk dan dat iemand jouw grens is over gegaan! Niet andersom. Het is niet jouw schuld. Het is gewoon zo dat niemand aan je mag zitten. Je lijf is van jou. Altijd.

Bij wie kun je terecht?

Maak je je zorgen en denk je dat er iets mis is? Zit je in je maag met een vervelende ervaring? Dan kun je dit met je huisarts bespreken. De huisarts mag niets doorvertellen omdat hij of zij een beroepsgeheim heeft. Dus je vragen en klachten zijn veilig en worden altijd serieus genomen. Bespreek je jouw verhaal liever niet met je eigen huisarts, dan kun je in Leiden anoniem terecht bij Sense, het anonieme en gratis spreekuur voor jongeren tot 25 jaar.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten