Skip to content
Seks, vrijen en neuken

Seks, vrijen en neuken

Seks is meer dan geslachtsgemeenschap of allerlei standjes proberen. Het gaat erom dat je samen plezier hebt en doet wat jullie allebei graag doen. Ook als het de eerste keer is.

Wat betekenen de woorden?

 • Seks en vrijen betekenen meer dan 'het doen', ofwel geslachtsgemeenschap hebben. Het kan bijvoorbeeld ook betekenen: strelen, vingeren, aftrekken, pijpen of beffen.
 • Neuken is een grof woord voor geslachtsgemeenschap.
 • Geslachtsgemeenschap betekent dat een penis in een vagina of anus gaat.

Seks is dus niet per se geslachtsgemeenschap

Seks draait om het genieten van elkaar en dat kan met alle delen van jullie lichamen, mét klaarkomen en zónder klaarkomen. Ook als je homo of lesbisch bent, kun je op allerlei manieren seks hebben. Seks is dus meer dan geslachtsgemeenschap.

Wat hoort allemaal bij seks?

Seks kan bijvoorbeeld beginnen met zoenen of strelen, maar ook met lieve dingen tegen elkaar zeggen of elkaar opwinden. Seks stopt niet per se als je bent klaargekomen.

Als je niet zwanger wilt worden of geen soa wilt oplopen, hoort ook het gebruik van voorbehoedmiddelen zoals het condoom en de pil bij seks.

Voorspel is belangrijk

Voorspel is erg belangrijk om allebei voldoende opgewonden te raken. Hoe meer opgewonden jullie zijn en hoe meer je naar elkaar luistert, hoe beter de seks voor jullie is.

 • Als een jongen opgewonden is, wordt zijn penis stijf.
 • Als een meisje opgewonden is, wordt haar vagina nat waardoor een vinger of penis makkelijker naar binnen kan en de seks fijn voelt. Als de vulva/vagina nog niet nat is, dan is het meisje nog niet opgewonden genoeg.

Tip: op de website Sense.info vind je tips en info over hoe je elkaar kunt verwennen.

Laten merken wat je wel en niet prettig vindt

Wat vind je wel en niet prettig? Je ontdekt je eigen grenzen meestal door ze op te zoeken. Luister daarom naar je lichaam en je gevoel. Als je iets niet prettig vindt tijdens de seks, geef dit dan gelijk aan.

Vindt de ander het ook fijn?

Dit geldt natuurlijk ook voor de ander. Laat hij of zij merken dat iets niet lekker is, of dat je te ver gaat? Stop dan en doe iets wat de ander wel prettig vindt.

Tips

Jongeren geven elkaar de volgende tips:

 • Praat met je partner. Wat zou je willen en wat zijn je grenzen. Het is goed om daar van te voren duidelijk over te zijn.
 • Vind je het moeilijk om over seks te beginnen? Begin er gewoon over en zeg dat je het lastig vindt. Vaak heeft je partner precies hetzelfde gevoel.
 • Experimenteer als je nog niet zeker bent over je seksualiteit.
 • Durf vragen te stellen.
 • Het gaat op het tempo dat voor jullie allebei oké is.
 • Doe echt wat je zelf fijn vindt en doe niet iets omdat je partner vindt of aandringt dat je dit moet doen.
 • Het hoeft niet perfect te gaan, zoals in de filmpjes die je misschien op internet hebt gezien.

Wil je hierover eens met iemand praten?

Heb je vragen? Probeer er dan eens met je ouders over te praten. Zij kennen je goed. Sommige jongeren vinden het makkelijker om er met een goede vriend(in) over te praten.

Je kunt ook bellen of chatten met iemand van Sense (0900-4024020). Of je kunt naar een Sense spreekuur bij jou in de buurt gaan.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten