Skip to content

Anders dan anderen

Ben je soms heel angstig voor iets waar je helemaal niet bang voor hoeft te zijn? Of ben je superdruk en doe je dingen zonder erbij na te denken? Zit je in een rolstoel of heb je het syndroom van Down? Heb je iets wat een ander niet heeft? Dan ben je dus écht uniek!

Je kunt er natuurlijk niets aan doen als je met een vlek op je wang geboren bent. Of als je spastisch bent, of doof, slechtziend of autistisch. Geen mens is hetzelfde. Dat weet je wel. Maar je kunt je flink onzeker voelen als je anders bent dan de ‘gemiddelde mens'. Dat is echt normaal.

Hoe ga je ermee om dat je anders bent?

Belangrijk is wat je doet met je anders zijn. Ga je in je eentje in je kamer zitten kniezen? En word je boos op de hele wereld of ga je er met iemand over praten die je vertrouwt? Soms kom je er dan achter dat je omgeving heel anders tegen je aankijkt dan jezelf denkt. Dan merk je bijvoorbeeld dat je vrienden en vriendinnen jaloers zijn op je prachtige rode haar, terwijl je zelf dacht dat iedereen het lelijk vond.

Niet alle mensen om je heen begrijpen wat je doormaakt. Sommigen reageren bot of zeggen precies de verkeerde dingen. Soms zonder dat ze het zelf in de gaten hebben. Dat doet dan pijn. En natuurlijk kun je je zorgen maken. Als je met een verlamming in een rolstoel zit, is het toch logisch dat je je afvraagt of je later wel gewoon lekker seks kunt hebben.

Onthoud wel goed: ook al ben je anders, ook al heb je een handicap of een beperking... als mens ben je er niet minder om. Als mens ben je de moeite waard! Je hebt net zoveel recht op respect als alle anderen.

Met wie kun je praten?

Niemand is precies als jij en dat is maar goed ook. Praat met je ouders, vrienden en leerkrachten over wat je voelt en denkt.

En gelukkig zijn er wel altijd mensen die dezelfde soort problemen hebben als jij. Die kunnen je vaak goede tips geven.

Voor jongeren met autisme is er het NVA forum. Als je lid bent van de NVA heb je toegang. Je kan je aanmelden via forum.autisme.nl. Het NVA-forum is elke dag 24 uur bereikbaar voor leden die vragen hebben, informatie zoeken of gewoon met elkaar tips en ervaringen willen delen.

Kun je geen mensen vinden in je omgeving? Wij kunnen dat vaak wel. Stuur ons een mailtje (via Stel je vraag) of kom naar een CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) bij jou in de buurt.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten