Skip to content

Aseksueel

Heb jij nog nooit gefantaseerd over seks? Of voel je jezelf nooit seksueel aangetrokken tot een ander? Het kan zijn dat dit nog komt als je ouder wordt. Maar het kan ook zijn dat je aseksueel bent.

Als je aseksueel bent, heb je geen behoefte aan seks met iemand anders. Meestal is dat al zo vanaf je geboorte. Daarom kun je het vergelijken met een seksuele voorkeur of geaardheid, net zoals wanneer je hetero bent of homo.

Ben ik aseksueel?

Waarschijnlijk is 1% van alle mensen aseksueel. Het kan bij iedereen voorkomen. Als je aseksueel bent, merk je dat al in je puberteit. Je hebt bijvoorbeeld geen seksuele fantasieën. Het kan ook zo zijn dat je seks niet interessant vindt of vies. Je snapt dan niet dat leeftijdgenoten zo nieuwsgierig zijn naar seks of er zin in hebben. Misschien denk je dat er iets mis met je is. Maar dat is niet zo, waarschijnlijk ben je aseksueel.

Hebben aseksuelen nooit seks?

Als je aseksueel bent, betekent dat niet automatisch dat je niet verliefd kan zijn of nooit seks hebt. Sommige aseksuelen hebben wel seksuele verlangens, maar ze voelen zich niet seksueel aangetrokken tot andere mensen. Ze hebben bijvoorbeeld wel zin om te masturberen en doen dat ook. Ook kun je seks hebben omdat je het wilt uittesten.

Als je aseksueel bent kan het zo zijn dat je wel verliefd wordt en ook een liefdevolle relatie of diepgaande vriendschap wil. Dit verschilt per persoon

Is aseksualiteit normaal?

Ja, aseksualiteit is normaal. Aseksualiteit is nog niet zo bekend dus je kan mensen tegenkomen die niet begrijpen als je geen behoefte hebt aan seks. Ze denken misschien dat je er nog niet uit bent welke seksuele voorkeur je hebt. Of dat je zo geworden bent door bijzondere gebeurtenissen. Daar kun je onzeker van worden. Dan is het goed om te weten dat er andere jongeren zijn die hetzelfde voelen als jij. Via de organisatie AVEN (Aseksueel Voorlichtings- en EducatieNetwerk) kun je met hen in contact komen. Op de website van deze organisatie vind je ook meer informatie over aseksualiteit.

Meer informatie

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten