Skip to content

Aseksueel

Heb jij nog nooit gefantaseerd over seks? Of voel je jezelf nooit seksueel aangetrokken tot een ander? Het kan zijn dat dit nog komt als je ouder wordt. Maar het kan ook zijn dat je aseksueel bent.

Als je aseksueel bent, heb je geen behoefte aan seks met iemand anders. Meestal is dat al zo vanaf je geboorte. Daarom kun je het vergelijken met een seksuele voorkeur of geaardheid, net zoals wanneer je hetero bent of homo.

Ben ik aseksueel?

Waarschijnlijk is 1% van alle mensen aseksueel. Het kan bij iedereen voorkomen. Als je aseksueel bent, merk je dat al in je puberteit. Je hebt bijvoorbeeld geen seksuele fantasieën. Het kan ook zo zijn dat je seks niet interessant vindt of vies. Je snapt dan niet dat leeftijdgenoten zo nieuwsgierig zijn naar seks of er zin in hebben. Misschien denk je dat er iets mis met je is. Maar dat is niet zo, waarschijnlijk ben je aseksueel.

Hebben aseksuelen nooit seks?

Als je aseksueel bent, betekent dat niet automatisch dat je niet verliefd kan zijn of nooit seks hebt. Sommige aseksuelen hebben wel seksuele verlangens, maar ze voelen zich niet seksueel aangetrokken tot andere mensen. Ze hebben bijvoorbeeld wel zin om te masturberen en doen dat ook. Ook kun je seks hebben omdat je het wilt uittesten.

Als je aseksueel bent kan het zo zijn dat je wel verliefd wordt en ook een liefdevolle relatie of diepgaande vriendschap wil. Dit verschilt per persoon

Is aseksualiteit normaal?

Ja, aseksualiteit is normaal. Aseksualiteit is nog niet zo bekend dus je kan mensen tegenkomen die niet begrijpen als je geen behoefte hebt aan seks. Ze denken misschien dat je er nog niet uit bent welke seksuele voorkeur je hebt. Of dat je zo geworden bent door bijzondere gebeurtenissen. Daar kun je onzeker van worden. Dan is het goed om te weten dat er andere jongeren zijn die hetzelfde voelen als jij. Via de organisatie AVEN (Aseksueel Voorlichtings- en EducatieNetwerk) kun je met hen in contact komen. Op de website van deze organisatie vind je ook meer informatie over aseksualiteit.

Meer informatie

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten