Skip to content
7 reacties
612 weergaves

niet kunnen sparen

heeyy ik heb het probleem ik kan niet sparen! ik krijg 30 euro zakgeld en kleedgeld en werk ook. alleen schiet me geld dr zo doorheen. ik moet echt sparen mr lukt nie. hebben jullie miss wat tips
Xx

14 jaar
4 maanden geleden

7 Reacties

  • Dat heet discipline!

    21 jaar
    4 maanden geleden
  • Die tip om impulsaankopen te vermijden werkt goed. Als je in de winkel of in een reclameblaadje iets ziet dat je wil, wacht gewoon een paar weken om het te kopen. En vraag je ondertussen af of het echt wel nodig is? Meestal blijkt tegen die tijd van niet, dan heb je er helemaal geen behoefte meer aan.

    Een lijstje maken van je uitgaven helpt ook: dan kan je zien aan welke dingen je je geld spendeert, en of dat achteraf een goede keuze was. De kans is groot dat er een paar dure dingen tussen zitten die weinig waarde hadden; en die je weinig plezier opleverden.

    Langs de andere kant: extreem sparen en te gierig zijn, is ook niet goed. Je wilt op het einde van je leven niet tot de conclusie komen dat je heel je leven alleen maar gespaard hebt, en nooit geleefd hebt. Al je spaargeld kan sowieso in rook opgaan als onze corrupte overheden sterke inflatie zouden veroorzaken, of als ze je bankrekening zouden plunderen. Voorbeelden genoeg in de geschiedenis, en in het heden. Ik vertrouw banken en overheden voor geen haar.

    Het is niet gemakkelijk, maar je moet een goede balans zoeken: genoeg sparen om een comfortabele reserve te hebben zodat je je niet teveel zorgen moet maken. En genoeg overhouden om van te leven en ervan te genieten. Ook leren genieten van kleine dingen: goedkope kleding en spullen kunnen even mooi en degelijk zijn als dure, en je kan er evenveel plezier aan hebben.

    Bijvoorbeeld: inplaats van voor 15 euro naar de cinema te gaan om een onnozele film te zien, en daar nog eens voor 20 euro uit te geven aan drankjes en rotzooi-versnaperingen, koop een flesje frisdrank van 1 euro en ga in het bos wandelen of fietsen. Wellicht heb je daar evenveel aan, en het is 30x goedkoper.

    22 jaar
    4 maanden geleden
  • Eigenlijk heel simpel: je kunt het geld wat je hebt maar 1 keer uitgeven, als je dat in gedachten houdt iedere keer als je iets wilt kopen, en je vraagt jezelf af "heb ik dit echt nodig? Wil ik dit echt graag?"

    Daarnaast kun je jezelf ook aanwennen om een vast bedrag per week/maand op een spaarrekening te zetten en hier niet aan komen totdat je echt een uitgave moet of wilt doen waar je voor hebt gespaard.

    23 jaar
    4 maanden geleden
  • Zet het geld op een aparte bankrekening zonder pinpas en zonder saldo in je mobiele bankieren. Maak er iedere keer geld naar over, bijvoorbeeld van je loon/zakgeld.

    22 jaar
    4 maanden geleden
  • Ik weet niet of je contant of digitaal geld krijgt, maar als het contant is is een spaarvarken heel handig ofc. Digitaal moet je gwn elke week/maand een bodem neerzetten. Bijv 1e week niet onder de 5 euro komen, 2e week/maand niet onder de 10. Doe je dat wel niet je jezelf bijv een straf geven: geen kleding kopen of geen eten kopen tot ik weer 2 zakgeld heb ontvangen en zet je dan weer de lat hoger.

    En tip voordat je iets koopt, zet het in de agenda over 2 werken, na die 2 weken kijk je terug en vraag je je af of je het echt nodig hebt. Of was het gwn iets wat er leuk uit zag maar sindsdien maar 2 keer hebt gebruikt op de eerste 2 dagen nadat je het kocht

    15 jaar
    4 maanden geleden
  • Maak een overzicht van je uitgave
    En ga na wat het wel en niet waard was
    Maak een verdeling hoe het anders kan

    19 jaar
    4 maanden geleden
  • Maak voor jezelf een overzicht met hoeveel geld je waaraan uit wil geven. Waar spaar je voor? Als je dat doel in je hoofd hebt is het makkelijker sparen

    16 jaar
    4 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten