Skip to content
9 reacties
486 weergaves

stemmen horen

ik weet niet waar ik ermee kan beginnen maar het begon zo. ik ging gewoon naar bed en ging ik slapen. maar ik kwam ineens midden in de nacht wakker. toen hoorde ik stemmen. daarna hoorde ik een heel vaag muziekje. daarna leek het erop alsof de stemmen nog verder weg zijn.
en werd ik ineens doods bang. het is al de tweede keer dat dit gebeurd. de eerste keer dacht ik dat ik gek was en dat het over zou gaan. maar vannacht had ik het weer gehad voor de 2e keer. ik denk dat dit vaker zal herhalen, zijn dat de hallucinaties of iets heel anders. wat moet ik doen?
mvg een onzekere meisje van 19

19 jaar
7 jaren geleden

9 Reacties

  • Had ik ook 2 jaar geleden. Na 2 maanden was het bij mij weer over

    13 jaar
    7 jaren geleden
  • Kan ook zijn dat je gevoelig bent voor geesten en je daar dus wakker van word.

    12 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik heb ook vaak dat ik dingen zie die er niet zijn, maar ook stemmen hoor in me hoofd, alleen ben ik het dan zelf. Alleen zou ik proberen je meteen wakker te schudden of iets anders te doen dat je zeker weet dat je niet droomt, als je de stemmen hoort, komen ze dan bekend voor (ofz, miss zijn het oude herinnering die niet fijn zijn). Ik hoop dat het snel overgaat, als je een keer hebt dat je het in de avond hebt, dat je buiten loopt, zeg dan niet meteen tegen diegene die je iets anders zag doen dan dat hij deed, ik had zo dus een keer een misverstand.

    Miss is dit een tip, zet een bak met water naast je bed, als je het krijgt, stop je kop ofz erin of ga je gezicht nat maken, als het goed is kan je dan weer helder nadenken.

    grtzz, iemand die je wilt helpen maar niet weet hoe!!

    13 jaar
    7 jaren geleden
  • Iedereen heeft af en toe wel eens stemmen of beelden in zijn hoofd. Kan geen kwaad, zolang je die niet de controle laat overnemen.

    Gebruik vooral geen drugs, geen alcohol, geen psychiatrische medicatie, want die kunnen hallucinaties als nevenwerking hebben. Dat komt omdat ze de zenuwen en hersenen verdoven en beschadigen, en daardoor vervormen ze alle waarnemingen en herinneringen. Dus dan ga je dingen zien of horen die er niet zijn. En omdat die drugs ook je verstand benevelen, kan je niet meer helder denken en er niet meer juist op reageren.

    Onze yoga-leraar zegt altijd: als je zulke dingen ziet in je hoofd, kijk er dan met een half oog naar, maar ga er niet op in. Dus (h)erken dat die beelden er zijn, maar houd afstand, laat je niet opslorpen, en volg ze niet. Ze komen en ze gaan vanzelf. Zo krijg je daar geleidelijk meer controle over; en dan verliezen ze hun kracht.

    Wat ook helpt, is om bewust naar de realiteit te kijken: kijk naar massieve gebouwen rondom je, naar wijdse landschappen, naar muren en hoeken (in je kamer bijvoorbeeld), naar alles om je heen. Hoe meer je met je aandacht in het heden bent, hoe minder je vast raakt in het verleden of in je gedachten. Dat helpt ook.

    19 jaar
    7 jaren geleden
  • hoi hier weer een meisje die dit heeft geschreven:

    de begeleiding en mijn moeder denkt dat ik bepaalde dingen niet kan verwerken. want ik heb ooit epilepsie gehad (daar zit ik nu wat minder mee en heb ook meer dan 10 jaar geen aanvallen meer gehad maar dan nog)
    ik werd als kind gepest (dat is gelukkig ook al sterk afgenomen naarmate ik wat ouder werd)
    heel wat vrienden hebben mij in de steek gelaten
    en ik heb al 4 mensen uit het oog verloren (waaronder 2 familieleden van mij) en doordat ik het opkropt (stress) kreeg ik ineens een raar iets bij mijn oog en had zelfs dode mensen gezien waardoor ik ging hallucineren. juist doordat werd ik ineens nog 10 keer banger dan dat ik ooit was

    maar ik hoop dat het hallucineren niet meer gaat gebeuren

    19 jaar
    7 jaren geleden
  • Als ik jou was zou ook het wel even in de gaten houden of het niet erger word. Ik heb er zelf geen ervaring mee dus de ultieme oplossing heb ik niet voor je

    21 jaar
    7 jaren geleden
  • ik heb het bijna nooit eigenlijk behalve toen ik klein was en aan epilepsie leed maar daar weet ik nu inmiddels wel dat het een aura was. (toen ik 6 was was ik aan epilepsie geopereerd en heb sindsdien geen aanvallen meer gehad) maar na mijn opa's dood ging ik 2 keer hallucineren (waaronder 1 keer dus s'nachts) ik ging gewoon slapen niks aan de hand, ik kwam wakker toen begon dat eigenlijk al. eerst hoorde ik een raar stemmetje van dicht bij (ik dacht ook dat ik momenteel een dood mens iemand zag maar dat was allemaal zo vaag) daarna hoorde ik een raar muziekje, daarna leek het wel alsof ik alles in de verte hoorde en klapte mijn oren dicht, mijn hart ging ook flink te keer. maar ik ben blij dat ik dus niet de enige bent. ik woon al sinds (bijna) een halfjaar begeleid, (zelfstandig begeleid dan) en mijn begeleiding denkt dat ik het allemaal niet kan verwerken allemaal en dat ik daardoor een hallucinatie had. als dit nog een keer gebeurd ga ik het filmen om te checken of die stemmen echt zijn of dat die idd echt in mijn hoofd zit. en wie weet ga ik wel ermee naar de huisarts als dat nogmaals gebeurd. thanks voor de tip

    19 jaar
    7 jaren geleden
  • Heb je dit alleen als je gaat slapen? Hallucinaties kunnen volgens mij namelijk voorkomen terwijl je in slaap valt; dan hoeft dat niets geks te zijn. (Ik heb zelf wel eens gehad ik voordat ik in slaap viel een heel harde knal hoorde, maar dat bleek ook heel onschuldig te zijn.) Als je je zorgen maakt, kun je ermee naar de huisarts gaan. En als je heel erg met dat trauma zit, is het misschien ook een goed idee om eens naar een psycholoog te gaan: die mensen kunnen echt helpen.

    18 jaar
    7 jaren geleden
  • Ik ben het meisje van hierboven maar Het leek op hallucinaties want ik hoorde en zag dingen erg vaag (die er dus niet in het echt waren). En ik heb het onderwerp op gevoelens gezet want de rest paste niet eens op dit onderwerp maar zal het Door het trauma komen?. Want ik heb al haast 4 mensen verloren die ik heel goed had gekend. Mijn oude vrienden hebben mij in de steek gelaten. Ik werd uit het verleden enorm gepest. En toen ik heel klein was had ik epilepsie. Please help mij :-(

    19 jaar
    7 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten