Skip to content
4 reacties
298 weergaves

vraag

Soms twijfel ik bij iemand of diegene misschien seksueel mishandelt wordt maar ik heb zelf zoiets nog nooit meegemaakt dus ik weet niet wat diegene doormaakt nu was mijn vraag als je sekueel mishandelt wordt of werd wat doen/deed diegene dan bij je? Ik wil dit weten zodat ik wat meer begrijp wat er als je zo is bij haar gebeurt zo kan ik ook makkelijker helpen bedankt alvast

20 jaar
8 jaren geleden

4 Reacties

  • Bedankt voor je tip jongen van 21

    20 jaar
    8 jaren geleden
  • Seksueel misbruik is in feite een vorm van machtsmisbruik. Als één persoon min of meer afhankelijk is van de ander, bijvoorbeeld ouder vs kind, leerkracht vs leerling, of arts/hulpverlener/psycholoog vs patiënt, dan is het misbruik als degene in de machtspositie seks heeft met degene in de afhankelijke positie.

    Bij 'gelijkwaardigheid' ligt het lastiger. Tenzij er geweld wordt gebruikt kan de buitenwereld daar weinig mee, behalve goede raad geven aan het slachtoffer. Als iemand een manipulerende bitch/klootzak is kun je hem of haar niet laten oppakken omdat je het zo sneu vindt voor diens partner, die altijd zo aardig is. Hoe rot het ook is, het (vermeende) 'slachtoffer' is zelf verantwoordelijk voor zijn/haar leven, en zal zelf moeten beslissen om weg te gaan bij zo'n foute partner.

    Als er in jouw voorbeeld sprake is van zo'n ongelijke situatie of (huiselijk) geweld kun c.q. moet je het melden. Ligt het genuanceerder (slechte relatie / fout vriendje etc.) dan kun je alleen *voorzichtig* met het 'slachtoffer' gaan praten. Zoals het meisje van 18 hierboven terecht opmerkt kan dat soms heel ingewikkeld zijn, dus bied vooral een luisterend oor als diegene wil praten. Dat is vaak heel belangrijk, dat er naar je *geluisterd* wordt.

    21 jaar
    8 jaren geleden
  • Bedankt voor je reactie ik had deze vraag omdat ik gewoon even wilde weten wat er gebeurt enzo ik heb er zegmaar geen idee van

    20 jaar
    8 jaren geleden
  • Er zijn veel manieren waarop iemand seksueel misbruikt kan worden en het is per situatie anders. Je kunt het haar beter zelf vragen, zo kun je ook beter helpen, als zij dit toelaat. Zorg dat je duidelijk maakt dat je er voor haar bent en wilt helpen, maar dring niet aan. Als het zo is heeft ze absoluut hulp nodig, maar ze kan best wel in een lastige situatie zitten en bang zijn, aandringen zorgt er dan alleen maar voor dat ze je van haar weg duwt om zichzelf te beschermen.. Zorg dat ze weet dat je een plan wil maken, om haar te helpen. Zomaar de mishandelaar aanspreken, of naar de politie rennen ofzoiets kan heel eng en zelfs gevaarlijk voor haar zijn en daar is ze dus ook bang voor.
    Ik ben zelf onder andere een tijdje met zielige verhaaltjes gemanipuleerd, hij was eenzaam en had mij en seks nodig anders zou hij zichzelf wat aandoen.. Dit viel nog mee, en ik kon er zelf uit wegkomen, maar dat is dus een voorbeeld. Anderen kunnen ook heel agressief zijn.

    18 jaar
    8 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten