Skip to content
8 reacties
761 weergaves

jongen heeft pijn door buitenbeugel

Bij mij in de groep van scouting waar ik leider bij ben zit een jongen die sinds een tijdje een buitenbeugel met nekband moet dragen. Hij heeft nu aan mij verteld dat hij veel pijn van die beugel heeft, maar hij moet de beugel toch van zijn ouders dragen. Weet iemand wat ik hier mee moet? Moet ik hier melding van maken? Of verder dit negeren.? Hij heeft ook gevraagd of ik tijdens de groepsbijeenkomsten op de scouting zijn nekband van de beugel losmaak zodat hij de beugel een tijdje uit kan doen. Moet ik dit doen? Ik wil geen problemen met zijn ouders als ze er achterkomen dat hij zijn beugel niet op de scouting draagt. Wat is jullie advies om te doen?

19 jaar
8 maanden geleden

8 Reacties

  • Bij ons is de regel om niets te doen buiten medeweten van de ouders om, zeker als het om medische dingen gaat. Probeer hem inderdaad te motiveren het vol te houden en indien het echt niet gaat een pijnstiller (incidenteel). Als het zijn functioneren in de groep echt nadelig beïnvloed en hij er duidelijk last van heeft (of anderen last van hem door z'n humeur, gedrag) kan een open gesprek met zijn ouders over de specifieke situatie bij scouting nooit kwaad en zo blijf je binnen je "professionele" kader.

    17 jaar
    8 maanden geleden
  • Eerlijk gezegd, ik zou niet weten waarom je een buitenbeugel zou moeten dragen, als je hetzelfde ook kan bereiken met beugels die je over je tanden klikt, en die je kan bijschroeven voor meer of minder spanning? En dan nog best wanneer je alleen bent, of 's nachts.

    Lijkt mij geen goed idee om als een soort rariteitencabinet door het publiek te moeten, mikpunt van rare blikken en spot. Daar word je echt niet beter van. Dokters zouden dat moeten beseffen.

    Zo een ding mag een beetje pijn doen, net als wanneer je je goed uitrekt, anders heeft het geen effect. Of zoals bij intense sport. No pain, no gain.

    Maar het mag ook niet teveel pijn doen, anders schiet je lichaam in een kramp en krijg je tegenreacties, of een trauma, of een totale afkeer van eender welke arts. En dan krijg je mensen die zelfs als ze zich doodziek voelen, toch niet meer naar de dokter willen, en die dus jaren voortijdig sterven aan perfect behandelbare dingen.

    Ik weet dat dit geen concreet antwoord is op je vraag wat je moet of mag doen. Maar daar heb ik ook geen antwoord op...

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • ik weet helaas dat de ortho een buitenbeugel heel strak kan zetten. ik had ook pijn. gelukkig vond mijn moeder het kindermishandeling van hem en eiste dat de ortho de beugel minder strak zette. ik hoop dat je de jongen kunt helpen want ik kon de buitenbeugel niet volhouden

    17 jaar
    8 maanden geleden
  • Bel zijn ouders. Je bent geen tandarts en je kent maar een kant van het verhaal.

    21 jaar
    8 maanden geleden
  • Tja, lastige situatie. Ik zou hem zo veel mogelijk motiveren dat hij zelf het belang inziet van het dragen van dat ding. Zo zou ik hem duidelijk vertellen dat hij het voor z’n eigen bestwil doet: een mooi recht gebit sterkt zijn uitstraling in de toekomst. Door nu even pijn te leiden kan hij in de toekomst makkelijker nieuwe vrienden maken, makkelijker een meisje (of jongen) versieren en ook makkelijker aan een goede baan komen. Door nu even door te zetten, verhoogt hij dus zijn levensgeluk in de toekomst. Daarbij, is zo’n buitenboord beugel vaak maar voor een half jaar, max. een jaar. Daarna zal die beugel worden omgezet in een slotjesbeugel die én minder pijn doet én veel minder opvalt. Nu even doorzetten zorgt er dus voor dat hij er zo snel mogelijk van af is. Dit kan je ook tegen hem zeggen om hem te motiveren, ondanks de pijn.

    Echter, als hij ondanks al je pogingen toch blijft aangeven dat hij die beugel niet wil dragen, zou ik hem wel losmaken tijdens die groepsbijeenkomsten. Hij moet zich wel prettig en op zijn gemak voelen tijdens die bijeenkomsten. Scouting is voor veel jongens een heel belangrijk sociaal interactiemoment en zo’n pijnlijke buitenbeugel mag zijn plezier hierin niet bederven. Zijn eigen belang gaat hierin boven het belang van zijn ouders, tijdens scoutingtijd.

    Om gezeur met die ouders te voorkomen zou ik ze niet vertellen dat je die band van die beugel hebt losgemaakt. Mochten ze er toch achter komen, kan je bovenstaand argument gebruiken. Vinden ze deze niet (voldoende) valide, dan kan je er nog bij zeggen dat die buitenbeugel het praten, eten en/of zingen bemoeilijkt, waardoor hij niet goed mee kan doen met de groepsactiviteiten. Goed mee kunnen doen, vind jij als begeleider uiteraard extra belangrijk.

    Kortom, ik zou hem tot het maximum proberen te motiveren die beugel in te houden, maar als hij echt niet wil zou ik die wel voor hem losmaken om zo zijn plezier in de groepsbijeenkomsten van de scouting niet te bederven!

    22 jaar
    8 maanden geleden
  • Ik zou hem desnoods een pijnstiller geven wand als jij hem gaar uit doen dan helpt het niet en moet hij dat langer dragen dan nodig en ja een beugel is even afzien

    23 jaar
    8 maanden geleden
  • Hoezo een melding van maken? Je noet niet alles melden. Dit is tussen jou en die jongen. Maak zijn beugel band gewoon iets losser.

    20 jaar
    8 maanden geleden
  • Het is ook oncomfortabel en hoe meer uit hoe langer duurt voor de behandeling klaar is, hij moet het zelf aankaarten bij zijn beugeltandarts dat het niet fijn gaat zo

    Melding nee er is geen kwalijk iets bezig

    19 jaar
    8 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten