Skip to content
10 reacties
1220 weergaves

Bedplassen

Ik heb nu al 4 nachten achter elkaar in bed geplast. Ik heb al veel dingen geprobeerd, maar het stopt niet. Mijn moeder heeft nu luiers gekocht voor me die ik niet echt makkelijk zelf kan omdoen. Ik kijk best op tegen het dragen van een luier en het verschonen en aandoen. Hebben jullie tips hiervoor?

14 jaar
9 maanden geleden

10 Reacties

  • M13 oei wat erg voor je ! Heb je de ongelukjes alleen maar als je slaapt of heb je de ongelukjes ook overdag ?

    17 jaar
    9 maanden geleden
  • M13 natuurlijk laat die zogenaamde jongen van 14 zijn oma hem niet verschonen. Hij kan ook typen op deze website. Waarschijnlijk is het gewoon een vieze oude man die die comment schreef

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik ben 13 en ik pies ook nog iedere nacht in mijn broek. Ik slaap te diep en ik ontwaak te langzaam.

    Maar ik doe mijn luier al sinds mijn 8 jaar zelf om. Ik kan moeilijk geloven dat een jongen van 14 zich door zijn oma een luier laat omdoen? Tenzij je lichamelijk of geestelijk gehandicapt bent?

    Een luier omdoen is heel gemakkelijk: openvouwen en stretchen, lekrandjes losmaken, op je rug op bed gaan liggen, hem onder je schuiven, buik intrekken, eerst beide onderste en dan beide bovenste plakkertjes dichtkleven. En klaar. En 's morgens gewoon uit doen en goed douchen. Je vind het op de website van luierfabrikanten.

    Als bedplassen plots begint, en als het geen fetish is, dan moet je naar de dokter. Het kan vanalles zijn: blaasontsteking, nierprobleem, suikerziekte, zenuwschade, spierschade, een oud trauma dat terug opgerakeld is, of misschien nog vanalles anders? Bij mij hebben ze dat ook allemaal onderzocht. Maar bij mij is het gewoon dat ik te diep slaap, ik voel niet op tijd dat ik moet, dus ik pies in mijn broek.

    13 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik was 13 dat ik pas stopte met plassen in mijn broer ik was wel last ermee. Hoe het mij heeft geholpen was om steeds je plas ook proberen optehouden en wel gaan wanneer je moet, en als je op een plek stast waar het niet kan, dan ergens zitten en dan ophouden. Zo helpt het wel opbouwen. Komt vanzelf wel goed, mijn broer was pas gestopt op zijn 15e

    15 jaar
    9 maanden geleden
  • Ah, stress. De doofpot voor alles waar de dokter geen antwoord op heeft @j13

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • Kan ook door de stres zijn, had je stres onderlaatst?

    13 jaar
    9 maanden geleden
  • J14 ik vind dat wel een beetje raar

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • TS, je doet het voorkomen alsof bedplassen nu ineens jou overkomt. Als je eerder wel droog kon blijven is het vreemd dat dit nu niet meer kan. Wat is er veranderd?

    18 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik draag al jaren een luier en mijn ouders (en soms mijn zus) verschonen mij en doen deze aan. Niet teveel bij nadenken en gewoon laten gebeuren. Zo spannend is het allemaal niet

    14 jaar
    9 maanden geleden
  • Ik begrijp niet dat mensen maar luiers blijven kopen voor bedplassen. D’r zijn namelijk prima bedplasonderbroeken (Drynites of voor oudere jongens en mannen: Tena, Depend, etc.). Zo’n bedplasonderbroek absorbeert je plas waardoor niemand het opvalt.

    Als je heel veel plas hebt, zal je de bescherming van zo’n bedplasonderbroek (absorptie-onderbroek) wat moeten verhogen met een speciaal opvangstukje die je in je absorptie-onderbroek stopt (bijvoorbeeld de ‘TENA Men Active Fit Level 3’), of een plastic overtrekbroekje moeten dragen over deze speciale onderbroek. Veel jongens dragen hieroverheen weer een boxershort zodat het niemand opvalt.

    Bij heel veel plas is het dus wat meer gedoe, maar persoonlijk vind ik dat nog steeds veel gemakkelijker dan echt luiers dragen. Deze zijn moeilijk in je eentje aan te doen en kunnen opvallen, terwijl die absorptie-onderbroeken helemaal niet opvallen. Misschien je moeder vragen of ze ook die absorptie-onderbroeken voor je wil kopen, in plaats van luiers.

    Maar goed, dat is allemaal camouflage. Je wil er natuurlijk van af. Hier wat tips die kunnen helpen om er van af te komen:
    - Zorg dat je nooit 'halfslapend' plast. Dit is vooral van belang wanneer je 's nachts wordt gewekt door een (plas)wekker of een aardig familielid. Halfslapend plassen verergert juist het bedplassen! Zorg dus dat je altijd helemaal wakker bent: gooi wat water in je gezicht, maak een paar sprongetjes, jumping jacks, etc. In ieder geval: voorkom dat je halfslapend plast. Juist hierdoor blijven mensen vaak heel lang bedplassen.
    - Wanneer je luiers of absorptie-onderbroek draagt, zorg dat je dan altijd een KATOENEN onderbroek onder deze absorptieonderbroek draagt. Behalve als je ergens anders gaat slapen, dan is het misschien te veel gedoe. Door een normale katoenen onderbroek onder je luier of absorptie-onderbroek te dragen, voel je je plas veel beter. Hierdoor train je je lichaam om er van af te komen. Als je rechtstreeks een luier of zo'n absorptie-onderbroek aan doet, raakt je lichaam gewend aan die bescherming waardoor je lichaam juist lui wordt. Dit zorgt ervoor dat je veel moeilijker van het bedplassen af kan komen (en dat willen die merken natuurlijk: zo blijf je zo lang mogelijk hun producten gebruiken).
    - Verder is het belangrijk om je sluitspier goed te ontspannen op de momenten dat deze zich ook moet ontspannen, namelijk tijdens het plassen. Zorg daarom overdag altijd voor een goede plashouding (beide voeten op de grond, rechtop, holle rug) en neem de rust voor een plasbeurt. Plas goed uit bij het plassen en laat de urine rustig lopen, pers deze er dus niet zo snel mogelijk uit.
    - Qua medicatie schrijft de huisarts vaak desmopressine (merknaam: Minirin) voor. Dit middel regelt de hoeveelheid water die de nieren uitscheidt. Wat betreft natuurlijke middelen hoor ik vooral goede verhalen over Kalium carbonicum. Dit product maakt je urine zouter, waardoor je minder makkelijk plast. Beide middelen kunnen goed helpen.
    - Het meest effectief om er van af te komen blijft een plaswekker. Dit is een wekker die verbonden is aan sensoren in je onderbroek. Zodra je plast gaat deze wekker af, waardoor je dus wordt getraind om wakker te worden als je moet plassen. Soms is een paar weken gebruik genoeg om (weer) helemaal van het bedplassen af te komen. D'r zijn tegenwoordig hele kleine plaswekkertjes, zelfs ook nog met oordopjes, waardoor je zo'n dingetje heel onopvallend kan gebruiken en bijv. ook kan meenemen als je ergens anders gaat slapen: zo'n klein dingetje kan je prima verstoppen en voor het oortje dat je in hebt kan je zeggen dat je nog even muziek luistert voor het slapen gaan. Niets vreemds aan. Of je doet het oortje pas in als het donker is, zodat niemand het merkt.
    - Qua voeding is het verstandig om cafeïne (koffie, thee, energiedrankjes, cola, chocolade), citrusfruit en -sap (ananas, sinaasappel, grapefruit, clementines, citroenen, limoenen), koolzuurhoudende dranken (dus ook Spa rood!) en heel sterk gekruide etenswaren (wasabi, sambal, tabasco, etc.) zoveel mogelijk te vermijden, zeker in de namiddag en avond. Al deze stoffen kunnen namelijk de blaas (enorm) irriteren, waardoor ’s nachts droogblijven nog moeilijker wordt.

    Tot slot: blijf voldoende drinken! Het is een fabeltje dat als je zo weinig mogelijk drinkt, dat je dan niet in je bed plast. Succes!

    22 jaar
    9 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten