Skip to content
6 reacties
753 weergaves

Autisme - bang voor nieuwe dingen

Hoi, ik weet geen goede titel of subgroep voor dit onderwerp dus ik plaats hem onder “jongensvragen”.
Ik ben een jongen die sinds een half jaar de diagnose “ASS” heeft gekregen. Ik zou vandaag mijn kennismaking/informatiedag hebben met mijn nieuwe klas. Dit is op een nieuwe school op een nieuwe locatie, met nieuwe indrukken. Ik ga nooit goed op nieuwe uitdagingen of “hoofstukken” in mijn leven. En heb dus op het laatste moment besloten thuis te blijven. Ik weet niet precies waar ik bang voor ben los van de nieuwe prikkels, misschien dat ik het verpest ofzo, dat komt namelijk nog wel eens voor met dank aan mijn autisme. Herkennen jullie je hierin? En wat kan ik doen om me hierover heen te zetten, het kan niet altijd zo blijven toch. Uiteindelijk zal ik toch naar school moeten. Mvg

18 jaar
10 maanden geleden

6 Reacties

  • @TS Ik weet precies wat jij bedoelt. De enige manier is om je telkens weer over die angst heen te zetten en wel daar heen te gaan en andere dingen te ondernemen. De nieuwe dingen worden vanzelf weer normaal en routine voor jou. Achteraf merk je dan dat alles heel erg meeviel. Gepest worden om een aandoening is niet ok. Als ze ergens voor jou geen veilige omgeving kunnen bieden, hoef je daar niet te blijven.

    22 jaar
    9 maanden geleden
  • TS heeft zojuist uitgelegd waar hij bang voor is. Een optie zou zijn is om nieuwe dingen rustig te doseren, af en toe eventjes gaan om er stukje bij beetje aan te wennen.

    19 jaar
    9 maanden geleden
  • Vertel TS! We willen je graag helpen. Waar ben je bang voor?

    19 jaar
    10 maanden geleden
  • Waar ben je precies bang voor ts? Mischien kan ik je wat tips geven

    19 jaar
    10 maanden geleden
  • Iedereen heeft angsten voor van alles en nog wat. Je kan steeds weglopen en wegkruipen maar dan kom je nergens en wordt je steeds banger. Uiteindelijk zal jij toch naar die school moeten en wie weet wat je daar voor leuke ervaringen opdoet en misschien vrienden maakt.
    J21 heeft je al wat tips gegeven en hij is zelf ook als jij, dus hij weet waar hij over praat. Bij hem helpt het, bij jou misschien ook wel.

    Bij psychologische behandelingen wordt vaak gebruik gemaakt van een techniek die heet: Cognitieve gedragstherapie. Dat komt er op neer dat je rationeel kijkt naar je angsten.
    Waar ben jij zo bang voor als je naar die nieuwe school gaat? Zijn dat realistische angsten? Wat zou er kunnen gebeuren als je naar die school gaat waar jij zo bang voor bent?
    Zet alles eens op een rijtje op papier bijvoorbeeld en ga dan punt voor punt na waar je nu echt bang voor bent en of het echt iets is om bang voor te zijn.

    Jouw angsten zijn natuurlijk vooral emoties. Je bent bang geconfronteerd te worden met situaties die jij niet aankan. Bedenk, iedereen op die school is nieuw en niemand is er op zo'n moment op uit om anderen het leven moeilijk te maken. Ben je daar eenmaal een tijdje dan leer je elkaar en elkaars eigenaardigheden kennen en soms waarderen. Overwin je angsten en ga naar die school. Ze zullen je niet doodslaan en je kan altijd nog huilend terug naar huis fietsen, maar ik weet zeker dat het goed gaat! Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt!

    23 jaar
    10 maanden geleden
  • Yo zelf mcdd (pdd nos) gelukkig ben ik er zo goed als overheen gegroeid. Wat kan helpen is vragen of je oortjes mag gebruiken tegen de prikkels. Ook kan je een balletje mee nemen om in te knijpen of vragen voor een time out als het te veel wordt. Mocht het niet mogen is er nog een techniek die ik bij defensie doe voor veel dingen het is de 4-7-8 techniek.

    1: adem 4 seconden in door je neus
    2: hou je adem 7 seconden in
    3: blaas vervolgens 8 seconden lang uit
    4: herhaal dit 3 keer of meer indien nodig

    Dit verlaagt je hartslag en zorgt voor meer rust. Voor de rest praten met een mentor. Succes en komt zeker goed.

    21 jaar
    10 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten