Skip to content
9 reacties
1066 weergaves

Waarom is schaamhaar zo een hekel punt?

Heel veel topics gaan over schaamhaar. Zoveel dat ge u eigenlijk begint af te vragen: waarom?

Wat het mooiste is maakt niet uit, dat verschilt van persoon tot persoon en smaken verschillen nu eenmaal.
Maar of ge het hebt of niet, wat altijd terugkomt, of toch zeker in het begin, is de schaamte. Of toch bij de meesten ,want ik wil niet voor iedereen spreken.

Is het schaamte omdat we overgaan van jong naar oud, en schaamhaar is nu eenmaal het eerste wat ons dat doet beseffen. Maar misschien willen we helemaal niet ouder worden, waar ieder foutje afgestraft wordt en waar dat iedereen 'perfect' moet zijn. Maar dat schaamhaar doet ons beseffen dat er geen ontsnappen aan is, dat we dra de lego moeten inruilen voor duurder speelgoed.
Of is het een schaamte die een beetje met instinct te maken heeft? Vroeger waren we helemaal behaard (de aapmensen) en doet dat plukje haar daaronder ons beseffen dat we helemaal niet perfect zijn, dat er nog een stukje aap in onze genen zit.

Het afscheren is dan een vlugge oplossing. Weg, foetsjie, niks aapmens en niks volwassen worden zonder dit te willen. De herinnering er aan is weg geschoren.
En diegenen die het laten staan, zij zitten er misschien niks mee in om snel volwassen te worden.
Kan dat er mee te maken hebben? Zij die graag jong blijven scheren het af, zij die graag groot worden laten het staan.
Ik scheer het af, langs de ene kant omdat ik het zo mooier vind, maar langs de andere kant ook wel omdat ik niet wil dat mijn lichaam veranderd. Misschien daarom ook wel dat ik het mooier vind?

Soms is schaamhaar echter een grote bron van schaamte en durven velen niet in hun blootje gaan omdat ze het hebben. Deze zomer twee keer meegemaakt.
Een goede vriend die pas uit de kast gekomen is, had zo een goesting om eens samen af te trekken (niet meer als dat). Uiteindelijk toegestemd maar toen het zover was durfde hij niet meer zo goed. Omdat hij zag dat ik ten eerste geschoren was en ten tweede eigenlijk heel erg weinig schaamhaar heb, moest ik het laten groeien. Hij had alles nog. Voor hem was het zoeken naar een vriend moeilijk, omdat hij zich schaamde hoe hij er uit zag, hoe hij veranderd is.
Ik stelde hem voor dat hij het zou afscheren. Dat heeft hij gedaan, en hij was een stuk zelfzekerder van zijn eigen nadien. Hij was terug zijn eigen, zoals hij het zelf zei.

De tweede keer was op de camping te Breskens. Een jongen van 14 durfde niet in zijn blootje omdat hij schaamhaar begon te krijgen. Ook voorgesteld om het af te scheren, zijn broer deed dat immers toch ook. Nadien durfde hij wel in zijn blootje.
Dus ook schaamte om de verandering. Schaamte om ouder te worden, of schaamte om eens aapmens geweest te zijn?
Het terug kunnen spelen omdat ge het niet meer hebt, en ge u dus niet aan de verwachtingen van de volwassenen moet meten?

Of heeft het er echt helemaal niks mee te maken ... ?

17 jaar
2 jaren geleden

9 Reacties

  • Ik heb zelf veel schaamhaar. En ik heb juist het tegenovergestelde....ik wou niet meer meedoen met de ik moet kaal zijn maatschappij. Scheelt mij veel scheer...pijn, tijd en mesjes gedoe. Ik vind het juist erg fijn en mooi bij mezelf om veel schaamhaar te hebben. En ik heb er qua hygiëne helemaal geen last van. Ik was me vaak genoeg en met mn periode heb ik een tampon in. Soms wel maandverband maar dan was ik me steeds extra goed. Mijn vriend heeft zelf ook veel schaamhaar en we vinden het allebei helemaal prima en juist erg opwindend. Dus voor ons normaal en heen hekel punt meer

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Aan M21: dat is ook een manier om er naar te kijken :-)

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik denk dat hygiene ook een belangrijk punt is waarom velen er problemen mee hebben. Smeer eens een kwak chocco-pasta in je haar, en probeer dat dan op te kuisen met een paar wc-papiertjes? En dat is dan nog maar chocco, geen kleverig en stinkend periode-bloed of ontlasting.

    Schaamhaar, okselhaar, borsthaar en beenhaar zien er lelijk en vies uit. Die plukken haar breken de mooie, elegante lijn van je lichaam. En ze lijken op het dikke haar op de rug van grote strontvliegen. Een associatie waar je niet de hele tijd aan wil denken terwijl je vrijt of met jezelf speelt. :-)

    Je wilt die haartjes ook niet in je mond of neus.

    En het is moeilijk verwijderbaar en moeilijk kaal te houden. Als je het gewoon kaal kon scheren, beetje polijsten, en dan zou het een heel jaar netjes en zacht en glad zijn, zonder pukkels, zonder stoppels, zonder ingegroeide haartjes, zonder wondjes, dan zou het geen punt zijn, dan zou er niemand achter vragen. Maar er is geen goedkope, snelle en gemakkelijke oplossing, voor zover ik weet.

    Dat speelt ook mee, denk ik?

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey TS, bedankt voor je antwoord, duidelijk en mooi gedaan!

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik weet niet of je nou persé stoer overkomt door te zeggen dat je schaamhaar hebt. Ik denk dat de meeste mensen het eerder ouderwets zullen vinden dan stoer. En verder denk ik dat douchen bij een sportvereniging niet een representatief beeld geeft. Op een plek waar iedereen bloot is zul je meer op je uiterlijk letten. Als iedereen om je heen een kale kut heeft wil je waarschijnlijk niet als enige met een volle bos rondlopen. Ik denk dat degenen die schaamhaar laten staan minder vaak in situaties komen waarbij ze helemaal bloot zijn, en dus minder vaak sporten, of in zo'n geval thuis douchen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Volgens mij wordt hier ook serieus overdreven over schaamhaar. Veel jongens en meiden die zeggen dat ze het hebben om stoer over te komen, maar in werkelijkheid gewoon kaal zijn. Ik wil nu niet opscheppen, maar ik heb de voorbije jaren heel wat meiden naakt gezien. In school douchen wij nadat we gym hebben en ik doe ook volleybal als sport. En uiteraard wordt er na iedere training en match gedoucht. En altijd naakt, geen preuts gedoe, ook in school niet. Vooral bij volleybal komen er regelmatig nieuwe meisjes bij. En als ik de meiden met schaamhaar van de voorbije 3-4 jaar op 1 hand kan tellen is het al heel veel. Dus dan denk ik dat er hier een aantal meiden en mss ook jongens zijn wat er niet eerlijk over zijn.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Hei J18,

    oh, het was zeken niet mijn bedoeling om vingerwijzend te zijn naar wie er vragen over heeft. Maar het hield mij bezig (onder andere door die twee gebeurtenissen) en ik dacht: misschien eens 'wetenschappelijk' bekijken waarom die haartjes toch voor zoveel onzekerheid zorgen.

    Die vriend van mij heeft me daarvoor benaderd, juist omdat ik voor de jongens ben. Hij kon geen vriend vinden om mee samen te zijn, maar wilde toch al beleven wat mijn vriend en ik beleven. Hij had er zo een drang naar, dat hij bijna met een oudere afgesproken had om het een en ander te gaan beleven. Dat heb ik hem gelukkig uit zijn hoofd kunnen praten.
    Op mijn voorstel dat hij zijn vraag beter aan zijn beste vriend kon vragen antwoordde hij dat ik zijn beste vriend was. Dus uiteindelijk heb ik toegestemd.

    Van de belemmeringen om een vriend te zoeken was inderdaad, dat hij enorm onzeker was over zijn eigen. Uiteindelijk heeft een andere jongen hem gevonden met dat hij uit de kast kwam.
    Ik ben blond, heb heel erg weinig schaamhaar en scheer dat ook nog eens af ook. Dus toen hij mij in mijn blootje zag, schaamde hij zich enorm voor zijn schaamhaar. Hij dacht dat ik nog niets had.
    Hij zei dat alles tegenstak bij hem en dat hij ongelukkig was, want wie wilt nu met hem vriend zijn. Dus stelde ik voor dat hij zich ook glad zou scheren, wat hij gedaan heeft. We waren toch bij zijn thuis dus het kon onmiddellijk. Daarna samen afgetrokken, het beurde hem enorm op.
    een paar dagen later heeft hij contact met de broer van iemand uit zijn sportclub, die ook voor de jongens is. Eerst gewoon vriendschap, nu zijn ze een koppeltje.
    Schoon toch, niet?

    En te zeggen dat, inderdaad, zijn haartjes er voor zorgden dat hij zo onzeker was over zichzelf dat hij niks durfde. Niet uit de kast komen, en niet met leeftijdgenoten contact zoeken, om iets dieper te gaan dan gewoon vriendschap.
    Een scheermesje, alle problemen van de baan.

    En daarom dat die vraag er bij mij zat, is er een diepere reden, die in ons, mensen, ingebakken zit om ons over ons schaamhaar te schamen ...

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • gewoon doen wat jij zelf lekker vind , ik scheer het steeds en als mijn vriendje mijn pijpt heeft hij ook geen last van haartjes in de mond en het is altijd lekker fris een kale piemel

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste TS, kan mij helemaal vinden in jou uiteenzetting, naast schaamhaar wordt er ook vaak spastisch gedaan over het bezoek aan een dokter, keuringsarts of wat dan ook. Bij het laatste beginnen, dit zijn ARTSEN die gewoon hun werk doen, zien tig piemels per dag/week, zijn echt niet geïnteresseerd in jou geslachtsdeel buiten het gezondheidsaspect

    Nu naar het schaamhaar, ja het is ieders invulling om hiermee om te gaan. Ook ik zie het nut er niet van in om andere te vragen wat het beste is. Kun je hier ook vragen welke telefoon, auto, fastfood restaurant of wat dan ook gaat jou voorkeur uit, daar kom je met elkaar ook niet uit!!!!

    Nu komt de naam schaamhaar van de schaamstreek, gebied van je geslachtsdeel, maar vele maken er echt schamen van!!! Mijn oren klapperen vaak als ik zie wat 12-13-14 jarige al allemaal doen op het gebied van sexualiteit, maar hier zo onzeker over zijn snap ik niet.

    Wel nog een vraagje aan TS, snap niet goed het verhaal van het verhaal samen aftrekken, was schaamhaar dan echt de belemmering en is het uiteindelijk wel gebeurd? Ik neem aan dat jij hetro bent, is het dan niet ongemakkelijk om hiermee in te stemmen!

    18 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten