Skip to content
7 reacties
1003 weergaves

is laat in de puberteit komen erfelijk?

Mijn broer van nu 17 jaar is nog niet in de puberteit. hij is al wel lang maar jheeft nog geen haar op zijn lichaam en een piemel van zeg maar een 10-jarige. hij ziet er ook uit als een jongen van 13. hij moet hiervoor regelmatig naar het ziekenhuis voor controles en als dit nog langer gaat duren moet hij aan de medicijnen enz ik kan er niet zo snel opkomen hoe de ziekte heet als je pas laat in de puberteit komt.
Nu ben ik 15 en zit ook nog niet in de puberteit maar bij mijn valt dat niet zo op omdat er wel meer jongens van 14 of 15 zijn die dat hebben, ook in de klas en op de voetbal waar ik zit.
ik ben wel bang dat dit ook bij mij zal gebeuren net als bij mijn broer. Wie weet misschien of dat kan en het dus erfelijk is?
of wie is er ook heel laat in de puberteit gekomen?
mijn vader durf ik daar nog niet naar te vragen of dat bij hem ook zo was.

15 jaar
2 jaren geleden

7 Reacties

  • TS hier. ik heb vanochtend met mijn vader erover gehad, was wel moeilijk om te beginnen maar uiteindelijk toch gedaan. Mijn vader was dus ook later in de puberteit dan zijn klasgenoten. pas toen hij 16 was begon het. blijkbaar mijn moeder ook zei hij en door een combinatie van erfenlijkheid is het nu ook bij ons overgedragen. ten minste in ieder geval bij mijn broer. Hij zei dat ik gewoon rustig moet afwachten en dat het vanzelf zal gebeuren. Anders waren wij als kinderen er ook niet geweest zei hij lachend.
    Nu ben ikk wel wat gerustgesteld.
    Mijn broer had trouwens van de arts in het ziekenhuis begrepen dat een piemel tijdens de puberteit gemiddeld 1 cm per jaar groeitin de lengte. Dus als je met je 11e begint met 10 cm stijf is hij op je 15e dus ongeveer 14cm stijf. De mijn is nu trouwens 10cm stijf en is op het eind misschien ook wel 14 cm. Wie heeft hier ook wel is van gehoord dat het zo werkt?

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Volgens mij zit mijn opa nog steeds in zijn puberteit en mijn vader ook.
    Dus ja het is erfelijk maar dan alleen van vader op zoon

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Spreek gewoon nou met je vader over zijn pubertijd kom op niet zo passief en kondig niet de dag zelf aan dat je mee wil (als dat al mag überhaupt) want er is geen ziekenhuis tijd gereserveerd voor jou het is niet jouw afspraak namelijk zomaar mee zit er niet in

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • TS hier. Dank jullie wel voor jullie reacties.
    ik vind het wel een goede tip om mee te gaan naar het ziekenhuis en meteen aan de doktor te vragen of ik het ook zal kunnen hebben.
    Maar ik zal misschien eerst mijn vader is polsen als het er toe komt.
    Mijn broer heeft trouwens al wel bijna 2 jaar een vriendin maar stiekum vraag ik mij wel af of ze meer kunnen doen dan zoenen en strelen, omdat echt vrijen me niet lijkt dat het kan of zie ik dat verkeerd?
    ik moet zeggen dat ik er wel steeds veel mee bezig ben maar aan de andere kant maak ik me ook soms weer geen zorgen. Als ik met mezelf speel zo eens per week kan ikk wel gewoon het klaarkom gevoel krijgen en trekken mijn balzak ook samen en gaat mijn piemel schokken maar het blijft verder droog, dus het werkt al wel.
    Een Voordeel is nu ook dat ik niks hoef op te vegen en dat er niemand zwanger kan worden. haha.
    ik laat jullie weten als ik nieuws te melden heb.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Niks raars aan om te vragen hoor, zeker als je broer er voor behandelt wordt. Ik zou het gewon vragen aan je ouders of beter nog misschien een keer met je broer meegaan naar het ziekenhuis en aan de arts vragen?

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • De vraag of het erfelijk is kun je beter stellen aan een dokter ipv een internet forum. Ik wil je aanmoedigen om dit onderwerp niet onder de tafel te stoppen, en het er gewoon met je vader over hebben. Als hij vroeger ook laat in de puberteit kwam, kan hij je misschien advies geven.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Waarom durf je dat niet te vragen is toch heel logosch om dat te doen, het kan iok van moeder kant komen he

    19 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten