Skip to content
9 reacties
1287 weergaves

Jeugd detentie Belgie.

Heb een aantal weken vast gezeten in een jeugd gevangenis wegens jeugd criminaliteit met andere jongeren. Ben er niet trots op, spijt van, en heb mijn les wel geleerd, zo prettig is het niet om vast te zitten. Het ergste vond ik de beperkte ruimte en het alleen zijn. Wie stoere verhalen verwacht komt bedrogen uit. Trefwoorden. Verveling en saaiheid. Dan in de weekends kampte men met personeel te kort, vaak of helemaal geen tijd om te luchten, zat je de hele tijd alleen in zo'n kamertje met tralies en een gesloten deur. Gelukkig kreeg ik na 3 weken gezelschap wegens ruimte gebrek, we waren de jongsten vandaar we met 2 man toestemming kregen om in 1 cel te mogen verblijven. Was gelukkig een spraakzame jongen met wie ik gelijk een klik had. Alleen het eten was prima, heel lekker, maar door te weinig beweging was ik na mijn vrijheid wel ruim 5 kilo aan gekomen.We waren de jongsten en een paar vriendelijke bewakers hadden dit wel door, ze vroegen ons om zaterdags en zondags mee te helpen om te schoonmaken. Nu graag, had je even de vrijheid om enkele uren te bewegen, met dweilen, stofzuigen, in de douche's en eetzaal. Maar sávonds was het toch wel weer eenzaam . Wie heeft ook zoiets mee gemaakt en wat was jullie ervaring. ? Het ergste was dat je geen privé had, en geen contact bijna had met anderen. Net tijdens het douchen s.morgens en in de eetzaal had je wat aanspraak, maar altijd de ogen van de bewaking op je gericht. Dus had ik geluk dat ik niet alleen zat in die cel, anders had ik een trauma opgelopen, samen hadden we veel steun aan elkaar, dat geluk had ik, dat het een jongen was die nogal vrolijk was , maar hoef dit niet weer te beleven.

18 jaar
2 jaren geleden

9 Reacties

  • J. 18 herhaling ook nog, vraag me af geen terechtwijzing ouders, iets waarmee ik wel opgevoed ben.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • TS, jongen 16, dat je helemaal geen privé had vond ik ook het ergste.
    Dan geen radio of tv. Jij was dus nog wel erg jong als je nu 16 bent.
    Je zat met meerderen in een cel. Neem aan dat het toch wel wat ruimer was , dan een gewone gevangenis cel, moet wel anders passen er geen meerdere bedden in. Had je toch wel meer aanspraak. Die cel waar ik in zat was voor 1 persoon, maar door ruimtegebrek werd gevraagd of er iemand bij mocht. Graag zelfs , was je niet alleen, maar weinig ruimte over om je goed te bewegen. Jij zat volgens in een Nederlandse inrichting.? Bedankt voor reageren.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Wat ik het ergste vond was aan het begin.
    Dat je helemaal onderzocht moet worden. Helemaal, dus ook dat je je onderbroek moet uitdoen enzo. Wat was dat genant. En dat dan meerdere bewakers komen kijken. Geen prive moet douchen, ook daar komt iedereen lekker kijken naar je. Niet fijn echt heel vervelend.
    Eenzaamheid had ik niet. Ik zat met meer op een cel en had een tv met ps.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Jongen 23 , had al aan gegeven dat ik er spijt van had. Achteraf denk ik waarom heb ik me mee laten slepen. Ik heb nu mijn leven goed op gang, laat het verleden achter me en met die baan en verder met alles komt het wel goed. TS schrijver. Maar denk dat ik niet de enigste ben die zoiets mee gemaakt heeft en het ook niet weer wil beleven. TS schrijver.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Je bent meerdere malen opgepakt vanwege in hoofdzaak diefstallen in bedrijven. Dat leverde je een paar weken in de gevangenis op wat ik vrij mild vind.
    Wat ik mij afvraag is hoe jij nu aankijkt tegen jouw criminele gedrag? Vind je achteraf dat je fout zat en dat inbreken en stelen moreel verwerpelijk zijn, of is jouw grootste probleem dat je er de gevangenis voor in moest?

    Ik kan mij voorstellen dat je in een groep je laat meeslepen en dat je het inbreken wel spannend vond en de opbrengst meegenomen. Blijkbaar waren jullie echter niet al te slim bezig want meerdere malen opgepakt. Dus hardleers ook nog. Alleen daarom denk ik dat je die activiteiten maar beter achter je kan laten want het levert vooral problemen op.
    In de spiegel kijken en tegen jezelf moeten zeggen: Hier staat een dief, lijkt mij ook geen fijn gevoel geven.

    Je studeert nog en met een beetje geluk vind jij straks een baan die je een goed leven kan bezorgen en iemand om van te houden die dat leven de moeite waard maakt. Verpest dat dus niet met achterlijk gedrag. Je hebt geen strafblad, dus je kan alles voorgoed achter je laten en schoon verder gaan met je leven. Officieel ben je nu een man, gedraag je dan ook zo. Succes er mee!

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • TS hier, reageer even op de reacties , het was geen vakantie en dat was ook niet de bedoeling. Echte misstanden waren er niet, maar een dag alleen in een cel is zo doelloos. Dan corrupte bewakers waren er niet, ze stonden je wel te woord, gaven ook wel aan dat er te weinig personeel was soms. Ook dat er bijna geen activiteiten of begeleiding was. Ken ook de verhalen over misstanden, maar dit was een inrichting voor jongeren. En geen ouderen dus. Gaf al aan dat het een soort van jeugdbende was.
    Met als hoofdzaak diefstal in bedrijven, meerdere malen gepakt, en bij herhaling dus door de jeugdrechter opsluiting veroordeeld. Strafblad heb ik niet, omdat ik nog niet meerderjarig was. Werk maak ik me geen zorgen over, want studeer nog en heb een bijbaan. En heb er een vriend aan over gehouden, hij zat ongeveer voor hetzelfde als ik en daarom begrepen we elkaar.

    18 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik kan niet zeggen dat ik jouw situatie zelf meegemaakt heb, noch dat ik iemand ken die dat heeft meegemaakt, maar ik kan me wel voorstellen dat het niet leuk was. Aan de andere kant is dat ook wel een beetje de bedoeling. Het is namelijk wel nog steeds een straf. Als er daar nu dingen gebeurd zijn die echt niet normaal waren, kan je dat natuurlijk wel aangeven, maar een gevangenisstraf is niet bedoeld leuk te zijn. Het personeelstekort is natuurlijk wel niet normaal. Ik ben wel blij te horen dat je spijt hebt van wat je gedaan had, en ik hoop dat die tijd in de jeugdgevangenis jou op het juiste pad heeft gestuurd, ook al was het alles behalve een leuke ervaring.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Eigenlijk vind ik jouw verhaal best meevallen. Zelf heb ik geen ervaring met jeugddetentie. Wel twee keer een nacht doorgebracht in een Belgische politiecel. En dat was allesbehalve gezellig. Maar je hoort vaak over wantoestanden in Belgische gevangenissen. Overbevolking (met 4 op een eenpersoonscel) nauwelijks medische zorg, om de haverklap staking van het personeel, gevaarlijke psychiatrische patiënten opgesloten samen met de gewone gedetineerden. Zelfs afpersing, mishandeling en verkrachtingen aan de lopende band terwijl de (vaak corrupte) bewakers wegkijken. .België is hiervoor al meermaals veroordeeld door het Europees Hof maar legt die uitspraken al jaren gewoon naast zich neer. Dus al bij al vind ik dat je er vrij goed van afgekomen bent. En je hebt er een leuke nieuwe vriend aan over gehouden. Er zit dus ook een positieve kant aan.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • War had je gedaan dat je in jeugd detentie moest ?
    Had je maar beter moeten opletten met hetgeen je gedaan hebt erg domme zet van je geweest nu heb je een strafblad en zal je ook in de toekomst hierdoor moeilijker aan werk geraken
    Want er zijn bedrijven die je screenen

    16 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten