Skip to content
3 reacties
669 weergaves

Genen

In de les nederlands kwamen vandaag genen ter sprake. Zoiets gelijk DNA maar dan meer direct en niet uniek zoals DNA zelf.
Mijn broertje en ik hebben dezelfde genen want onze mama en onze vader hebben we alletwee gelijk. We zijn dus hetzelfde (bijna gelijk een tweeling zelfs, maar dan een jaartje verschil)
Pakt dat ik later met mijn vriendin een zoontje maak, dan heeft die zijn genen. Als mijn broertje nu ook met mijn vriendin een zoontje maakt (gaat dus niet gebeuren maar gewoon voor de vraag) dan heeft dat zoontje eigenlijk exact dezelfde genen als mijn zoontje. Maar helemaal dezelfde. Zijn dat dan eigenlijk broertjes van elkaar, wat betreft de genen?

16 jaar
4 jaren geleden

3 Reacties

  • Merci voor de uitleg, het zit dus wat ingewikkelder in elkaar als ik dacht. Biologie hebben we wel gehad, maar dit zat er toch niet bij hoor :)

    16 jaar
    4 jaren geleden
  • Beste M, Zoals J18 al zegt is jouw beeld van hoe het werkt wat al te simpel. Je weet waarschijnlijk al dat er van elk gen twee zijn. Een is actief, die wordt dominant genoemd, de andere is als het ware reserve en wordt recessief genoemd.

    Genen zijn een soort malletjes waarmee moleculen worden gemaakt voor de opbouw van je lichaam. In het ideale geval zijn die twee genen met dezelfde functie iets verschillend. Heterozygoot wordt dat genoemd. Ze kunnen ook precies hetzelfde zijn, dan zijn ze homozygoot.

    Veel homozygote genen is slecht. Als zo'n gen kapot is dan heb je geen reserve want het andere is dan ook kapot. Je hebt een erfelijke ziekte. Dat komt vaak voor bij kinderen die ouders hebben die nauw aan elkaar verwant zijn, zoals bij neef-nicht huwelijken. Zo iets heet inteelt.

    Fokkers en telers van dieren en planten doen zo iets expres of een raszuivere lijn te krijgen, maar eigenlijk is het dus slecht. Vandaar dat je met een rashond zo vaak bij de dierenarts zit. Wat plantentelers doen is twee inteeltlijnen kweken met zoveel mogelijk homozygote genen, maar voor die twee lijnen verschillend, en die dan met elkaar kruisen. Dan krijg je een hybride plant met alleen maar heterozygote genen met extra goede eigenschappen. F1 hybride staat dan op het zaadpakje en het is extra duur. F van Filius en 1 van eerste generatie.

    Nu de voortplanting. Je ouders hebben samen vier sets genen. Een eicel en een zaadcel hebben maar een set en de genen die daar inzitten zijn een willekeurige selectie van die vier sets van je ouders. Elke zaadcel en elke eicel is dus verschillend en daardoor zijn de kinderen ook allemaal verschillend. Dat komt dus niet doordat er iedere keer een andere postbode langs kwam die twee keer aanbelde.

    Jij en je broertje zijn dus geen bijna tweelingen. Hoe minder jullie op elkaar lijken hoe beter het feitelijk is want des te meer heterozygote genen hebben jullie ouders, en jullie dus ook, en des te minder kans op erfelijke ziektes.
    Jij en je broertje zijn unieke individuen met verschillende kenmerken en eigenschappen en dat zijn jullie misschien latere kinderen ook. Als ze met DNA verwantschap onderzoeken dan kijken ze ook niet naar de genen maar naar patronen in het DNA.

    Misschien is dit een mooi onderwerp voor een spreekbeurt. Het is een fascinerend en wonderbaarlijk iets. Op Youtube zijn er wel filmpjes te vinden hoe het er in een cel toegaat. Het is bijna niet te geloven dat zo iets kan bestaan.

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik neem aan dat je ooit biologie hebt gehad, maar zo werkt het niet. Je chromosomen bestaan uit DN wat zorgt voor erfelijke eigenschappen zoals bruine ogen. Maar ook je karaktereigenschappen. Ieder mens heeft 46 chromosomen, waarvan 23 van je moeder en 23 van je vader. Maar zij hebben in hun lichaam ook weer 46 chromosomen zitten. Ze kunnen er dus beide maar 25 (50%) aan hun kind doorgeven. Welke 23 chromosomen dat zijn bepalen samen met de 23 van de andere ouder alle eigenschappen die jou jezelf maken.

    18 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten