Skip to content
8 reacties
1567 weergaves

jongen met buitenbeugel heeft pijn

Bij mij in de groep van scouting waar ik leider bij ben zit een jongen die sinds een tijdje een buitenbeugel met nekband en petje moet dragen Hij heeft nu aan mij verteld dat hij veel pijn van die beugel heeft, maar hij moet de beugel toch van zijn ouders dragen. Weet iemand wat ik hier mee moet? Moet ik hier melding van maken? Of verder dit negeren.? Hij heeft ook gevraagd of ik tijdens de groepsbijeenkomsten op de scouting zijn nekband van de beugel losmaak zodat hij de beugel een tijdje uit kan doen. Moet ik dit doen? Ik wil geen problemen met zijn ouders als ze er achterkomen dat hij zijn beugel niet op de scounting draagt. Wat is jullie advies om te doen?

18 jaar
5 jaren geleden

8 Reacties

  • Als je zelf een buitenbeugel wil dragen en de pijn die daar bijhoort accepteert vind ik het ook geen probleem. Maar deze jongen moest de buitenbeugel van zijn moeder dragen. De nekband was voorzien van een kinderslot zodat alleeen zijn moeder de beugel los kon maken. Ik vind dit een vorm van kindermishandeling. Ook snap ik niet dat orthodontisten hieraan meewerken. Kinderslotjes op beugels zouden verbiden moeten worden.

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • Hoi ik heb ook een buitenbeugel gehad en doet inderdaad op het begin pijn maar zeg maar tegen hem dat die zich moet doorzetten door die pijn want het resultaat wat je krijgt is prachtig ik heb inmiddels geen beugel meer.

    15 jaar
    5 jaren geleden
  • De jongen heeft nu een nieuwe nekband voor zijn buitenbeugel gekregen die nog krachtiger aan zijn beugel trekt en nog meer pijn doet. Hij moet de beugel nog steeds 24 uur dragen. Binnenkort gaan we met scouting op weekend-kamp. Ik heb hier al met zijn moeder over gesproken, maar hij moet de beugel gewoon heel de tijd dragen. We krijgen wel het sleuteltje om de nekband los te kunnen maken, maar dat mag alleen in noodgevallen. Hij moet pijn blijven lijden voor mooie tanden zegt zijn moeder.

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik heb een gesprek met de moeder van de jongen gehad. De pijn komt doordat hij een buitenboordbeugel met nekband heeft, die trekt de hele tijd keihard. Dat is anders dan bij een gewone slotjesbeugel, die maar een paar dagen na het bijstellen zeer doet. De orthodonist had met de moeder deze behandeling besproken, waarbij de ortodontist had aangegeven dat de beugelbehandeling met buitenboordbeugel erg veel pijn zou gaan doen maar binnen de richtlijnen van de orthodontie nog net toegestaan was. De moeder was hiermee accoord gegaan. Ik heb ook met de moeder de optie besproken om tijdens de scountingactiviteiten de beugel bij de jongen los te maken, zodat hij even verlichting heeft, maar dit mocht niet omdat enkele uren de beugel los, de correctie van dagen teniet kon doen. Er moet continue druk op zijn gebit blijven staan. Toen de jongen hoorde dat er geen mogelijkheden waren om de beugel uit te mogen op de scounting moest hij huilen. Ik vind het zo zielig voor hem, helaas is het niet anders.

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • Een beugel mag een beetje pijn doen, zeker in het begin en ook nadat een beugel is bijgesteld. Na een dag moet de pijn wel weg zijn, blijft het pijn doen dan zit er iets niet goed en zal de pijn veel te veel zijn. Goede communicatie hierover met de orthodontist is belangrijk. Ouders mogen er niet zomaar van uit gaan dat de orthodontist het helemaal goed doet of nooit een fout zou maken. Terugmelden dus. Je moet zelf maar kijken hoe zelfstandig de jongen al is of niet en of de ouders zelf ook enig inzicht aan de dag leggen of blind geloven in de deskundigheid van de orthodontist. Het lijkt me niet fris als ze de jongen dwingen pijn te lijden, behalve het beetje pijn dat ik aangaf.
    Medisch gezien is het ook niet goed en kan er een te grote ontstekingsreactie volgen als de pijn te lang aanhoudt.
    Heb je wat info om mee voor de dag te komen.

    23 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik zelf ben ook leiding, maar ik vind dat je het er met de ouders over moet praten. Beugels doen in het begin vaak pijn, maar later went dat wel. De beugel uit doen zou ik eigenlijk alleen overwegen bij de meer fysieke activiteiten vanwege de veiligheid.

    20 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik denk dat ik beter niet met zijn ouders in gesprek kan gaan, maar het melden. Daar help ik de jongen het beste mee denk ik. Want ik vind dit een vorm van mishandeling die moet stoppen. Maar ik denk dat de ouders zullen zeggen, medisch noodzakelijk, dus het mag. Dan stopt het nog niet.

    18 jaar
    5 jaren geleden
  • Ik zou het tegen zijn ouders vertellen en met hem er bij het gesprek aan gaan wel zo netjes want pijn is niet goed he.

    wat zou je zelf gedaan hebben als jij die pijn had!

    18 jaar
    5 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten