Skip to content
9 reacties
704 weergaves

kunnen docenten je cijfers zien?

Klopt het dat docenten voor al je cijfers voor al je vakken kunnen zien, denk ik trouwens wel ja, maar bekijken ze het eigenlijk weleens? Ik merk dat docenten soms wel weten van je andere cijfers en hoe slim je bent en goed op school doet uit hun gedrag naar je toe. Klopt dat???

Of is het alleen toegangelijk voor docenten als alle docenten bv aan het eind van het jaar beslissen of een leerling over mag gaan want dan meoten ze stemmen ofzo.

16 jaar
5 maanden geleden

9 Reacties

  • Natuurlijk spreken docenten en assistenten over de studenten. Als er een superbegaafde tussenzit, zo iemand die zijn examens volledig foutloos aflegt in 1/5e van de tijd van de rest, dan hebben alle docenten het daar onder elkaar over. Als er een stuk krapuul tussen zit, eentje die erdoor probeert te geraken door spieken of via advokaten en rechtzaken, dan weet ook iedereen dat en dan waarschuwen ze elkaar daarvoor. Over ambetanterikken, of net erg sympathieke mensen, wordt ook gesproken. Of iemand die uitblinkt in een bepaald aspect. Of over excentriekelingen en weirdo's.

    Trouwens, je ziet in de les of bij practica en examens, direct wie wel of niet mee kan. Net zoals je dat in het lager onderwijs na een maand ook al wist van iedereen van je klas. Daarvoor moet je hun punten niet kunnen zien. Alleen de onopvallendste grijze muizen blijven een beetje onopgemerkt. De punten dienen alleen om een officieel geldig cijfer te kunnen plakken op iets wat iedereen al lang weet.

    Bij ons kunnen wij alleen punten van onszelf inkijken, en alleen als de docent het toegelaten heeft. Docenten en assistenten kunnen alleen punten inkijken van de vakken die ze (helpen) geven.

    Maar het kan verschillen: ik weet van scholen waar de ouders evengoed het hele jaar door de punten en werkjes van hun kinderen kunnen inkijken. En andere scholen waar dat niet kan.

    22 jaar
    1 maand geleden
  • cijfers moeten prive blijven
    bij uitzondering mag iemand je cijfers weten (voor je rapport ofz)

    10 jaar
    1 maand geleden
  • Ik heb een docent en die zegt altijd dat er net zoals over docenten door leerlingen word geroddeld zo word er ook over leerlingen door docenten geroddeld. (Hij verwoorde het iets formeler)

    17 jaar
    5 maanden geleden
  • Dat zal er sterk van af hangen welk systeem ze gebruiken, en welke settings, denk ik?

    Bij ons aan de unif gebruiken ze Blackboard: daar kunnen alle lesgevers en assistenten alle punten zien, maar alleen van de vakken die ze zelf geven, of waar ze aan meewerken, vb. als gastlesgever. Ze kunnen niet aan punten van andere vakken waar ze niets mee te maken hebben.

    Docenten kunnen ook alle opdrachten, werkjes, examens en zo inkijken van hun eigen vakken, zowel de vragen als jouw antwoorden. Bijvoorbeeld als er iets misgaat bij een examen, het loopt vast of het crasht, of de computer gaat kapot, dan kunnen ze dat examen manueel openen en herstellen. Of als een vraag te onduidelijk gesteld is en twijfel zaait, kunnen ze manueel je punten aanpassen (meestal in de goede richting). Gebeurt ieder jaar wel meermaals in onze klas.

    Maar als iemand iets inkijkt of verandert, wordt dat allemaal automatisch gelogged, dus ICT kan altijd nagaan wie wanneer wat aangepast heeft. Dus als je sex hebt met een docent voor meer punten, kan dat achterhaald worden. Idem als een docent een pik op jou heeft en je punten opzettelijk verlaagt. Ook omgekeerd: als jij een docent vals probeert te beschuldigen, kan hij makkelijk bewijzen dat het niet zo is, en dan hang jij zelf.

    Of studenten hun eigen punten kunnen zien, hangt af van de settings, dus of de onderwijsinstelling en de cursusverantwoordelijke dat enabled hebben. Bij de meeste van onze cursussen wel.

    Ik ken een paar lesgevers. Ze zeggen dat ze in de praktijk direct zien of iemand mee kan of niet, en of hij zijn best doet of niet. De examens bevestigen dat alleen maar. Ze overlopen die punten wel om een idee te hebben van iemand's algemene niveau. En om te zien hoe bepaalde examenvragen scoren in het algemeen, dus wat de algemene zwakke en sterke punten zijn van een klas.

    Spieken om je punten op te krikken, doe je beter niet: ook dat valt keihard op. Bij ons moet je daarvoor bij de tuchtcommissie komen, een soort interne rechtbank. Je krijgt dan overal nul, plus herexamens, in het beste geval. Maar je wordt dikwijls ook levenslang uitgesloten van de unif. Bij elektronisch afgenomen examens zijn de straffen dubbel zo streng als bij schriftelijke examens op papier. Net om fraude via AI, email, berichtjes, chatgroepen, gezamelijke document-editing, en zo, te ontmoedigen.

    Dat is hoe het bij ons werkt. Bij andere systemen en scholen weet ik niet. Dat kan je misschien navragen bij de vertrouwenspersoon, of de helpdesk, als er bij jullie zo iets is?

    Dus de beste oplossing is gewoon zorgen dat je alles begrijpt en uitleg vraagt waar nodig, al tijdens het jaar. En goed studeren en al je taken zo goed mogelijk maken, ook tijdens het jaar, zodat je zelf weet wat je wel en niet begrijpt. En dan goed leren voor de examens, zodat je alles goed kent en zelfvertrouwen hebt. Je moet niet (enkel) leren om erdoor te geraken, maar vooral om daar later zelf iets mee te kunnen doen. Hoe hoger je diploma, hoe meer kansen en loon je krijgt in heel je verdere leven, en hoe beter en aangenamer je job meestal is, hoe meer je je zin kan doen later. Dat moet je voor ogen houden.

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • @M21: geloof je het zelf? Tegenwoordig met Magister en dat soort systemen kunnen je ouders al je cijfers zien en je docenten ongetwijfeld ook.

    Wat ben ik blij dat toen ik op de middelbare school zat, dergelijke digitale cijfersysteem nog niet gebruikt werden (althans niet op mijn school).

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • Nee je cijfers zijn prive en geheim. Zelfs coor docenten. Deze worden pas zichtbaar na een rapport uitreiking

    21 jaar
    5 maanden geleden
  • Docenten bespreken meerdere keren hun leerlingen met elkaar. Dan delen ze dus ook jouw cijfers met die andere docenten.

    Verder denk ik dat docenten idd wel jouw cijfers van de andere vakken kunnen zien. Of ze dit ook doen, betwijfel ik. Docenten zijn vooral gericht op het cijfer dat je voor hun vaak haalt.

    Dat bespreken wat jij noemt, is alleen als je (net) niet aan de normen voldoet. Dan gaan ze met elkaar discussiëren of je wel of niet over mag, of dat je door moet op een lager niveau. Als jij gewoon aan de overgangsnormen voldoet, is dit hele bespreken niet nodig.

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • Ze kunnen alles zien, en bij twijfel gevallen is er wel overleg ja

    19 jaar
    5 maanden geleden
  • Voor elk rapport is er een rapportvergadering waarbij alle leerlingen aan de beurt komen. Meestal een formaliteit, alleen probleemgevallen worden besproken. Ik geloof niet dat alle docenten alle cijfers hebben, teveel papier. Alleen de voorzitter.

    23 jaar
    5 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten