Skip to content
3 reacties
606 weergaves

Onvoldoendes

Hey! Ik ben een meisje van 13 jaar en zit in VWO 2 en het gaat op dit moment erg slecht op school. Ik haal alleen maar onvoldoendes. Ik sta gemiddeld al 5 onvoldoendes. Vorig jaar heb ik door het hele jaar heen maar 4/5 onvoldoendes gehaald en stond gemiddeld 0 onvoldoendes. Het jaar ging super goed. Ik stond toen gemiddeld een 7,5. Na de corona tijd ging alles slecht en begonnen de onvoldoendes. Voor sommige vakken had ik tijdens de corona tijd niet eens lessen voor gehad en loop nu behoorlijk achter bij sommige vakken. M’n hele cijferlijst is rood en dit veroorzaakt veel stress, omdat ik het goed wil doen. Ik raak mijn motivatie voor school kwijt en kan me nu de laatste tijd erg moeilijk concentreren, omdat ik gewoon al weet dat ik weer een onvoldoende ga halen. Ik word hier echt verdrietig van, want ik doe zo m’n best, maar haal nog steeds alleen maar onvoldoendes vanwege die achterstanden. Ik weet echt niet meer wat ik moet doen om weer voldoendes te halen. Wat ik ook probeer, het lukt maar niet. Heeft iemand advies of goede tips voor mij? Groetjes A

13 jaar
3 jaren geleden

3 Reacties

  • Ik heb ook de resultaten van de corona lockdowns gevoeld op mijn punten. Vorig schooljaar hebben we een groot stuk van de leerstof gewoon niet in de les gezien en moesten we het maar thuis leren en toch examens van krijgen. Er was online les waar ge soms maar moeilijk op geraakte. We hadden één oude computer thuis voor broertje en mij, dus we konden niet gelijktijdig les volgen. Plus ge zit thuis en het was super lekker weer en lekker niet naar school. Broertje haalde nog goede punten, ikke heb toen serieus moeten bijsteken om de hakken over de sloot te hebben.
    Het nieuwe schooljaar begint normaal en dan weer online lessen! Broertje en ik hebben alletwee van ons boerderij geld een laptop gekocht en thuis telenet laten komen voor een goede verbinding, zodat we alletwee de online lessen konden volgen. maar zelfs dan had ik het nog heel moeilijk met wiskunde en fysica. Ge kunt heel slecht vragen stellen en als we dan al eens op school waren, ging de leerkracht snel verder met wat er nog allemaal gezien moest worden, vragen stellen over wat we gezien hadden werden niet op prijs gesteld en natuurlijk wilt ge tegenover uw klasgenoten niet dom overkomen. Mijn overhoringen waren slecht omdat ik de boel niet begreep of kon toepassen. En dus maar begonnen met die laptop echt te gebruiken en op internet zoveel mogelijk van voorbeelden te vinden en zelf alles geleerd. Zoals j22 zegt: discipline om dat te doen maar ik moest het wel doen anders was ik gebuisd. Voor de kerstexamens echt wel heel erg moeilijk gehad en stress tot en met, maar gewoon doorgeleerd tot ik het begreep en toch nog goede punten gehaald. Wiskunde ietskes onder klasgemiddelde maar fysica er boven. Dat was de eerste keer dat ik me zo heb moeten opleggen om echt te blijven leren tot ik het snapte. Een paar keer naar mijn kamer moeten gaan om te ontstressen, dat wel. Maar de aanhouder wint :-) .

    16 jaar
    3 jaren geleden
  • probeer eens te mindmappen goeie leer methoden om hoger cijfers te halen. Verder kan het ook zijn dat die niveau te hoog gegrepen is. Er zijn heel weinig mensen die vwo aankunnen en in de tweede is de lesstof moeilijker dan toen je in de brugklas zat.

    23 jaar
    3 jaren geleden
  • Beste A, Je zit op dit moment in een negatieve spiraal. Je haalt slechte resultaten, daardoor verlies je het vertrouwen en je motivatie en gaat het nog slechter. Wat eerst moet gebeuren is dat je weer gaat geloven dat je het kunt. Het is pas december dus je hebt nog twee kwartalen om weer op het goede spoor te komen.

    In de eerste plaats, is er iemand waarmee je er over kan praten, thuis, op school? Hoe zit het met studeren, doe je dat op de juiste manier, heb je hulp, kun je het samen met een vriend of vriendin doen? Zijn er problemen waar je misschien mee zit en die jou afleiden van je schoolwerk?

    Als het om studeren gaat dan zijn er twee belangrijke dingen: Op de juiste manier studeren en discipline.
    Sommige vakken zijn vakken waarbij het gewoon op uit het hoofd leren aankomt, zoals de talen, geschiedenis, aardrijkskunde. Andere vakken zoals wiskunde, natuurkunde, zijn vakken waar het op begrijpen aankomt. Dat is een kwestie van goed opletten, oefenen, en vragen als je dingen niet begrijpt.
    Bij de leervakken kun je natuurlijk gaan proberen hoofdstukken uit je hoofd te leren maar dat gaat nooit lukken en bovendien zie je dan de verbanden niet. Wat je moet doen is het volgende: Je pakt je boek en begint het hoofdstuk dat je moet leren te lezen. Je vraagt je af, wat staat hier? Begrijp ik het? Als dat zo is dan schrijf je een korte samenvatting van wat je net hebt gelezen in kernwoorden en begrippen en zo ga je de leerstof die je moet kennen door. Als je klaar bent dan lees je je samenvatting nog eens goed door en kijk je of het een goed beeld geeft van wat je moet weten. Probeer het niet (veel) meer te laten zijn dan een A4-tje.

    Bij natuurkunde en wiskunde gaat het om het begrijpen van de stof, formules kennen en kunnen toepassen. Ook hier maak je notities van wat je uit het hoofd moet kennen en maak je oefeningen. Jij bent getest op VWO, je bent naar de tweede gegaan, dus je moet het kunnen.

    Een laatste punt is discipline. Je hebt niet altijd zin om aan je schoolwerk te beginnen. Het is gezellig in de huiskamer, er is een leuk programma op tv, noem maar op.
    Je moet met jezelf afspraken maken en je daar aan houden. Kijk ook eens op welk momenten van de week het voor jou het makkelijkst is om aan je huiswerk te werken. Je hebt vast wel vrije middagen of misschien ochtenden van school en niet veel te doen op die momenten. Het is rustig thuis en dan kun je mooi voor school werken.
    Maak een planning, zeg tegen jezelf: Van zo laat tot zo laat ga ik aan dat vak werken, dan ga ik voor het proefwerk studeren, dan ga ik aan een opstel werken, enzovoorts, en hou je er aan! Wees gedisciplineerd als het moet, dan kun je op andere momenten vrij zijn.

    Dertien, bijna veertien denk ik, is een moeilijke leeftijd en misschien zijn er dingen die je hier niet verteld en die je het leven moeilijk maken. Misschien is er iets aan te doen, misschien kun je praten met iemand, op school of elders, maar uiteindelijk kom je er wel. Veel dingen lijken moeilijk maar verdwijnen vanzelf als je ouder wordt. Jij bent het die bepaald hoe jouw leven wordt en laat anderen met hun gezeur en gedoe dat niet teveel verstoren.

    Doe je best, je kan het anders zou je niet zijn waar je nu bent. Veel succes!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten