Skip to content
10 reacties
1215 weergaves

Weer beginnen met wedstrijdzwemmen?

Hii

Ik zit al een tijd lang na te denken om weer te beginnen met trainen voor wedstrijdzwemmen. Toen ik een stuk jonger was (10 - 13) heb ik ook een aantal jaren aan wedstrijdzwemmen gedaan, maar voelde me toen erg ongemakkelijk onder de druk van het presteren. Wel heb ik toen al enkele medailles gehaald op lokaal niveau.
Nu zou ik wel weer willen beginnen met het zwemmen, maar mijn conditie is nu niet wat het ooit was zeg maar en ik ben natuurlijk al 19. Ook zit het mij best dwars dat ik (helaas) erg preuts ben en daar toch zal moeten douchen/omkleden met anderen en zeer waarschijnlijk in een speedo moet zwemmen wat niet veel verbergt. Nou is mijn vraag, zijn hier jongens en/of meiden die aan wedstrijdzwemmen doen? Wat zijn jullie ervaringen, wanneer zijn jullie ermee begonnen en is het denken jullie nog een idee om op mijn 19e bijna 20e weer een start te maken met wedstrijdzwemmen? Alvast bedankt voor de antwoorden :)

19 jaar
5 maanden geleden

10 Reacties

  • Ts hier, thanks voor jullie reacties!
    J23 wat je zegt is helemaal waar idd! Eigenlijk is dat ook waar ik op doel (banenzwemmen) met mijn topic alleen heb ik het verkeerd verwoord. Met echt competitief wedstrijdzwemmen beginnen is op mijn leeftijd geen doen meer daar mis ik veel te veel conditie voor en dat bijbenen is haast onmogelijk. Ik zou eerder weer banen willen zwemmen om conditie op te bouwen en vooral ook voor de lol. Wie weet kan ik dan op een gegeven moment toch wat vriendschappelijke en lokale wedstrijden zwemmen. Heb nu zowel een zwemslip (speedo) als een zwemboxer bestelt en ga als ik ga zwemmen waarschijnlijk de boxer aandoen. Daar voel ik me denk ik het prettigst bij. Hoop alleen heel erg dat er wat leeftijdsgenoten op mijn zwemvereniging zitten want ik heb geen idee hoe dat hier zit.
    En M21 je hebt ook helemaal gelijk hoor jongens mogen ook wel wat meer van zichzelf laten zien, we hebben toch allemaal zo'n bobbel daar beneden dus vanwaar die schaamte eigenlijk :P

    20 jaar
    3 maanden geleden
  • Ik snap het probleem niet zo. Met wedstrijdzwemmen zwemt iedereen in een strakke zwembroek, heel normaal dus als er contouren zichtbaar zijn. Als je een zwarte zwembroek aandoet valt dat het minst op, maar er blijft natuurlijk wel wat zichtbaar.

    Overigens vraag ik mij af of op deze leeftijd beginnen met wedstrijdzwemmen een goed idee is. Volgens mij zit je qua leeftijd al best aan een bovengrens en als je conditie niet meer is wat het geweest is denk ik niet dat je de rest bij kan houden. Ikzelf doe daarom aan banenzwemmen voor de hobby. Dan kan je ook aandoen waarin je je comfortabel voelt, maar ook met banenzwemmen zwemmen de mannen in de snelle baan voornamelijk in een strakke zwembroek. Zwemslips zie ik overigens nauwelijks en nooit bij jonge mannen, dus als je niet wil opvallen zou ik niet voor een zwemslip kiezen maar voor een jammer.

    23 jaar
    3 maanden geleden
  • He zeg, laat die preutsheid voor wat het is. Een leuke kleine speedo of zelfs nog wat bloter geeft ons meiden ook plezier om naar te kijken en zeker als je een stijve krijgt is dat voor ons mooi en ook een beetje geil om te zien. We genieten er in ieder geval van en zouden het jammer vinden als knullen de contouren (of echt) van hun lullen zouden verbergen zoals vaak het geval bij die lelijke grote, te ruime boxershorts enzo. Laat ons meiden ook eens genieten want dat doen jullie toch ook als je een schaars geklede meid ziet?!

    20 jaar
    3 maanden geleden
  • TS hier! Ben ondertussen 20 geworden :D
    Wou even een kleine update geven. Ik heb helaas nog geen contact gezocht met mijn zwemvereniging. Heb het de afgelopen tijd erg druk met andere zaken waardoor het er helaas een beetje bij in is geschoten, maar wil het nog steeds wel graag. Vind het ergens toch ook wel spannend om er weer mee te beginnen en om de stap te zetten..
    Ben al wel op zoek geweest naar een goede speedo en sta op het punt om er een te bestellen die donkerblauw gekleurd is. Heb ook een zwemboxer gevonden die ik erbij bestel. Heb nog wel een speedo, maar die is toch wel net wat te krap zeg maar haha

    20 jaar
    3 maanden geleden
  • Dag TS,
    ja, we hebben zeker een heel deel wedstrijden mee gedaan :-) . Op verre verplaatsing niet in het begin, dat ging niet als er een overnachting bij te pas kwam. Broer en ik waren goed, maar niet bij de besten. Dat hoefde ook niet. Broer zijn beste vriend was een stuk beter als ons, en mijn vriend gelijk als met ons. Als ge weet waar te zoeken, vind ge ons zeker terug in de wedstrijdlijsten.
    De groep was een team, maar het gebeurde zeker dat er nieuwe jongens bij kwamen. Omdat we allemaal dezelfde hobby delen, is er nooit sprake van pesten of uitlachen; we zijn allemaal vrienden. Dus als ge de eerste keer in uw blootje gaat zal er zeker wel gekeken worden, jongens blijven jongens hé en het is leuk om uw teamgenoten te kennen, maar ge hoeft er echt geen schrik voor te hebben.
    Kledij zijt ge vrij in. Speedo is een merk en ze hebben verschillende soorten. Voor wedstrijden zijn er de slips, de aquashorts en de jammers. De slips spreken voor zich, daar bedoelen de meesten 'de speedo' mee. De aquashorts zijn de, ge zoud kunnen zeggen, slips maar toch met korte pijpjes, en de jammers eigenlijk nauwpassende korte zwembroeken, met toch wat langere pijpjes. De rest, gelijk de gewone zwemshort zijn niet echt geschikt omdat ze te veel weerstand hebben bij het zwemmen.
    Zelf heb ik het liefst de slip. Mijn vriend de aquashort. Broer ook de slip en zijn beste vriend ook. Het maakt in ieder geval niet uit. Het is wat ge het fijnste aanvoelt in het water en waar ge u ook het vrijste in voelt. Of, het meeste op het gemak. Velen dragen de jammer omdat ze niet graag te veel blootgeven van hun eigen, om het zo te zeggen.
    Veel zwemplezier, want dat is het voornaamste :-) .
    Groetjes, S.

    18 jaar
    5 maanden geleden
  • @J18 thanks voor je reactie! Gaaf dat jij en je broer zoveel met zwemmen bezig zijn / zijn geweest!
    Gelijk op wedstrijdniveau beginnen lijkt me idd geen goed plan. Denk ook niet dat ik daar goed in mee zal komen en wordt dan waarschijnlijk ruim laatste in alles haha. Eerst weer conditie opbouwen en technieken leren daarna zien we wel verder. Gewoon lekker op hobby niveau en ervan genieten! Hoe ging het zwemmen jullie eigenlijk af? Hebben jullie ook serieuze wedstrijden gezwommen met elkaar en hoe gingen de lessen en technieken leren jullie af?
    Na de feestdagen ga ik me er dieper in verdiepen en kijken hoe ik weer kan starten :)

    Ik hoop idd wel dat er wat leeftijdsgenoten zijn die ook zwemmen. Heb geen vrienden die het met mij willen doen, maar zal vast niet de enige zijn van mijn leeftijd die een start wilt maken met zwemmen hoop ik. En dat omkleden komt ook wel goed idd, maar is toch even een stap die ik moet zetten. Mag ik je nog vragen hoe dat bij jullie ging met het kennismaken en omkleden als er een nieuw iemand in jullie zwemclub kwam, of heb je daar geen ervaringen mee? En wat voor zwemkleding jullie dragen? Echt strakke kleding qua speedo of toch lossere kleding?

    19 jaar
    5 maanden geleden
  • Dag TS,
    Als ge van 13 tot 19 niet meer gezwommen hebt, dan is het inderdaad beter om de grote wedstrijden nog even wat uit te stellen :-) . Er zijn heel wat jaartjes techniek en spieropbouw die ge moet inhalen. Zoals M22 al voorstelde: op hobby niveau beginnen en geleidelijk aan opbouwen. Leeftijdsgenoten zullen er wel zijn hoor: alle leeftijden vind ge bij het zwemmen, het is dan ook super leuk!
    Na het middelbaar is uiteraard de grootste uitval. De 18 en 19 jarigen. Beginnen met werken of verder studeren waardoor het trainingsschema niet meer gehaald kan worden. Broer en ik zwemmen al vanaf ons elfde, twaalfde, en zijn 'gestopt' met dat het middelbaar afgewerkt is. Gestopt in die zin dat we er nog dezelfde energie in kunnen steken. En als dan de meeste vrienden ook stoppen ... Broer en ik hebben alletwee nog een cursus redder gevolgd. Zowel de basisredder als de hoger redder. Broer kan door zijn werk er helaas niet veel mee doen, ik studeer verder en ben één avond per week redder, en ze vragen me voor twee. Zo ben ik toch nog betrokken in het zwemwereldje :-) .
    Maareh, TS, zeker terug in de boot springen, zwemmen is super plezant en dat hoeft echt niet meteen op wedstrijdniveau te zijn.
    Wat dat omkleden betreft: daar zijt ge vlug genoeg aan gewoon hoor.
    Groetjes, S.

    18 jaar
    5 maanden geleden
  • Ik ben TS :)

    @J21 dat is waar inderdaad, maar toch lijkt het mij wel erg lastig. Eigenlijk ziet niemand mij bloot zelfs mijn ouders niet want ik ben echt verschrikkelijk preuts. Om dan ineens voor een groep onbekende naakt om te kleden en er zo schaars gekleed bij te lopen vind ik moeilijk, maar hoort er wel bij

    @M22 Voor mij is het denk ik zoals jij zegt een goed plan om rustig zonder druk er weer in te komen en langzaam op te bouwen. Hopelijk kan ik dan weer wat conditie opbouwen en later misschien toch wat (hobby) wedstrijden zwemmen. Maar genieten en het leuk vinden blijft het belangrijkst. Heb alleen helaas geen vrienden die ook op zwemmen zouden willen.. Hopen dat er wat leeftijdsgenoten op het zwemmen zitten.

    19 jaar
    5 maanden geleden
  • Wat met trainen voor hobby-zwemmen op hoog niveau? Een beetje zoals hobby-wielrenners die voor hun plezier een hele dag in de Ardennen gaan fietsen, in hun eentje of met een paar vrienden. Niet om te winnen, maar om ervan te genieten? Dan is de druk alvast minder, en kan je er terug geleidelijk in komen.

    Als het supergoed zou gaan, kan je daarna nog altijd een tandje hoger schakelen?

    22 jaar
    5 maanden geleden
  • Wat leuk dat je weer wilt beginnen. Dat omkleden en die speeso hoort erbij en niemand maakt het wat uit, want je loopt er allemaal hetzelfde bij daar

    21 jaar
    5 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten