Skip to content
4 reacties
400 weergaves

welke brommer voor een 16 jarige?

Ik ben bijna 16 jaar en ik vroeg mij af of je elke brommer kan kopen vanaf je 16. Ik zou graag een Sherco 50cc kopen, maar ik weet niet of dit mag als je 16 bent. Mijn moeder heeft gezegd dat je wel een brommer kan kopen maar geen supermoto. Kan iemand mij hier wat info over geven? alvast bedankt

15 jaar
12 maanden geleden

4 Reacties

  • Sorry TS dat ik niet op jouw topic reageer, maar ik moet toch echt even reageren op M22. Wat zei zegt is pure onzin en misinformatie.
    CO2 doet de aarde wel degelijk opwarmen, het is namelijk een broeikasgas. Dat is basisschoolkennis. En het klopt inderdaad dat bomen CO2 omzetten in zuurstof, maar er zijn niet genoeg bomen om alle CO2 op te vangen. Daarbij gaan er helemaal niet meer bomen groeien als er meer CO2 is, er zijn meer dingen nodig om een boom te laten groeien. Als er meer zuurstof is, worden er toch ook niet plots meer mensen geboren? Onzin dus.
    En wat mij betreft hoef je Thunberg of andere activisten niet te geloven, maar luister dan naar de wetenschappers. De verre meerderheid bevestigt dat onder andere CO2 zorgt voor opwarming van de aarde en dat de mens daar een rol in speelt.

    17 jaar
    12 maanden geleden
  • Ik had hetzelfde op jouw leeftijd, in Vlaanderen heb je geen rijbewijs nodig voor een brommer van minder dan 50cc die max 25/u kan (A-klasse) dus dat is een optie. Wil je meer dan 50cc (B-klasse) moet je rijbewijs AM halen.

    Ik heb even een testritten gedaan maar koos om te sparen voor 20u autorijles (dat kost immers meer dan €1400) en ik heb nu een mooi autootje.
    Als je geld wilt steken in zo'n brommertje moet jij weten maar benzine kost idd ook genoeg.

    20 jaar
    12 maanden geleden
  • In Vlaanderen moet je voor een brommer (max 50cc en max 45km/h) een rijbewijs AM hebben, als ik het goed heb. Plus verzekering. Voor een zwaardere moet je een moto-rijbewijs hebben, een categorie hoger. Minimumleeftijd weet ik niet.

    Informeer je grondig, anders kan dat veel geld kosten, of inbeslagname van je brommer/moto.

    Zoek bv. naar: wegcode vlaanderen rijbewijs brommer
    En soortgelijke.

    Maar wat j23 hierboven zegt, is niet waar. Fossiele brandstoffen zoals steenkool, aardgas, aardolie zijn "dood leven". Vandaar de naam: FOSSIELE brandstoffen. Ooit waren dat levende planten en dieren: toen was al die koolstof nog actief levende koolstof. Mettertijd zijn die levensvormen afgestorven, en onder de grond of in zee bedolven geraakt en verrot tot stinkende smurrie zoals aardolie.

    Bij de verbranding van die fossielen, komt CO2 vrij. Nu, CO2 is het allerbelangrijkste levensgas op aarde, want voedsel voor de planten en bomen. Alleen planten kunnen uit CO2 de zuurstof vrijmaken die wij nodig hebben om te ademen. CO2 is de bron van alle leven.

    En nee, CO2 doet de aarde NIET opwarmen. Dat is een leugen. Immers, CO2 doet bomen groeien, het wordt direct omgezet in bladgroen, hout en sappen, met behulp van zonne-energie. Dus die zonne-energie wordt omgezet in chemische energie, in hout. Hout is "opgeslagen zonne-energie". Daarom is het in de zomer in een dicht loofbos veel koeler dan op een kale zand- of rotsvlakte. Bijna alle zonne-energie (=licht en warmte) wordt door de bomen opgevangen en omgevormd tot hout, dank zij CO2 en water. Hout bestaat chemisch uit lange C-H-O-ketens, uit chemisch omgevormd water en CO2. Een beetje simplistisch uitgelegd, maar in essentie wel zo.

    Dus CO2 doet de aarde AFKOELEN, niet opwarmen.

    Meer CO2 = meer groen = meer koel bos = meer voedsel en meer habitat voor alle mensen en dieren = minder honger.

    Nu is er amper 0,04% CO2 in de lucht. Beneden 0,02% sterven planten uit (en daarna dus ook dieren en mensen bij gebrek aan eten). Dus wij zitten aan de absolute ONDERGRENS. Beter zou 10x meer CO2 zijn, dan groeien alle planten en bomen vanzelf 6x tot 7x sneller. Dus 6x tot 7x meer groen en meer voedsel. Dan worden alle woestijnen vanzelf terug groen, en dan koelt het af.

    Als alle woestijnen terug groen zijn, worden miljarden tonnen water extra op land opgeslagen, in de bomen en in de grond. Dus dan daalt de zeespiegel.

    Dus meer CO2 doet de aarde afkoelen (tot alles terug groen is, en daarna stabiliseert het), geeft meer voedsel, en doet de zeespiegel dalen.

    Dus om de aarde te redden, moeten wij al die dode koolstof - de fossielen zoals steenkool, bruinkool, veen, turf, aardolie, aardgas - zoveel mogelijk opdelven en opstoken. Zodat er meer CO2 komt en de planten genoeg voedsel hebben. En zodat de hele aarde terug groen wordt, zoals vroeger in de oertijd, voordat al dat leven afstierf en onder de grond tot fossiele brandstof werd.

    Dit is basiskennis biologie, biochemie, chemie, en fysica; niveau hoger middelbaar onderwijs. Tenminste toch in wetenschappelijke richtingen. Bij "snit en naad" zal je het niet leren.

    Dus aan TS: rij gerust met je brommer: je doet er de planten mee groeien en zorgt voor leven. Informeer je alleen goed over rijbewijs en verzekering en zo.

    En laat je niets wijsmaken door onbenullen zoals de Greta's en Anuna's. Die wichten zijn nauwelijks naar school geweest. Ze weten nul-komma-nul af van wetenschappen. Laat je niet vangen aan hun CO2-zwendel.

    22 jaar
    12 maanden geleden
  • Er is mij om heel eerlijk te zijn niets bekend over beperkingen binnen de categorie brommers/scooters. Bij motorfietsen is dat anders, maar die mag je nu sowieso nog niet besturen.
    Maar misschien moet je je nog wel even afvragen of een brommer nog wel bij deze tijd hoort. Die apparaten stinken en stoten veel slechte stoffen uit, ze maken veel lawaai, ze rijden niet op lucht maar helaas nog vaak op benzine, die benzine wordt alleen maar duurder en je bent ook nog eens een stuk van je dagelijkse beweging kwijt als je op zo’n ding rijdt (en geloof me, als die er eenmaal is laat je hem niet in de schuur staan). Is het niet veel leuker om je geld in iets anders te steken? Even door te sparen voor je autorijbewijs, voor een leuk ander vervoersmiddel (een stoerdere fiets of zo)? Je moet het helemaal zelf weten natuurlijk, maar het zou mij echt zonde lijken in 2023.

    23 jaar
    12 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten