Skip to content
18 reacties
1564 weergaves

Microfoon als DJ

Ik ben beginnende DJ en ben gevraagd om op een schoolfeest te draaien. Ze willen dat ik daar ook de microfoon gebruik, bijvoorbeeld om het feest te openen en af te sluiten en om af en toe wat sfeer te verhogen. Ik heb dat nog nooit eerder gedaan en ben wel een beetje bang daarvoor. Lijkt me een gek idee je stem door de boxen te versterken voor de hele school, en ik wil geen fouten maken daarom.
Hebben jullie tips? Wat kan ik zeggen? En hoe gebruik je een microfoon het beste zodat je stem het beste door de boxen komt?

15 jaar
2 jaren geleden

18 Reacties

  • Ja ik word heel blij van de SM58. M’n stem komt gewoon heel goed door de boxen ermee. Ik heb inmiddels weer op twee best grote feestjes gedraaid en pak nu altijd de microfoon. Het voelt heel stoer om te doen en ik word altijd blij als ik weer de kop van de microfoon tegen m’n lippen voel.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey!

    Ben blij dat het zo goed is meegevallen!
    Hou het bij de Shure SM-58! Het is een all-round workhorse omdat het een dynamische microfoon is.

    Je kan ook experimenteren met diafragmatische microfoons, maar die zijn erg gevoelig en worden enkel gebruikt in studio's of op een plaats waar er een (gitaar)versterker moet worden opgenomen.
    AKG heeft zo'n microfoons. Live worden die niet gebruikt owv de complexiteit er van.

    AKG heeft ook podium microfoons maar als ik er de recensies op nalees blijft iedereen toch bij de vertrouwde Shure. (heb er zelf geen ervaring met AKG maar misschien kan je wel raad krijgen bij jouw muziekshop, ook al denk ik dat 90% zal zeggen: hou je aan die Shure ;-)

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • TS hier. Haha ja dank jullie wel jongens dat jullie me zo goed geholpen hebben met mijn vocale ontmaagding XD. Ik heb voor mezelf idd nu de sweetspot van een SM58 microfoon gevonden, maar ik vraag me af of een andere mic heel anders is alsook die gebruik.

    Het is gewoon super leuk om de hele avond door de luidsprekers te praten en iedereen een beetje op te jutten. Ik ga nu echt elke keer een microfoon gebruiken als ik draai. Het is gewoon verslavend om te doen haha.
    Ik mag binnenkort draaien bij een feest op mijn voetbalclub. Dan ga ik weer knallen, met muziek en m’n stem door de boxen. Ik kan al niet wachten tot ik weer mag.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey TS, Je hebt gewoon je stem de hele avond voor 700 mensen keihard door de luidsprekers versterkt!! Hoe vet is dat! Super dat je het nu durft en dat je ook van je eigen stem door de boxen geniet. Ik denk dat veel van je klasgenoten nu stiekem stikjaloers op je zijn.
    Ik heb zelf ook een aantal keer opgetreden op de radio. Dat is helemaal krankzinnig. Dan komt je stem gewoon door tienduizenden boxen tegelijk. Misschien is dat ook wat voor jou een keer te doen. Volgens mij durf je dat wel.

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik sluit me aan bij de reactie van vorige J16.
    Ik vind het echt heel knap dat je hebt kunnen oefenen en de sweet spot van de microfoon zo hebt gevonden.

    Zoals ik eerder al zei is er een verschil in gebruik van die microfoon tussen DJ en backing vocalist. Omdat ik tegelijkertijd ook gitaar speel heb ik geen controle over het output volume want dat wordt geregeld door de klanktechneut aan de PA, en experimenteer ik het meest met afstanden tussen mond en micro.Altijd een compromis.

    Dat je zelf die controle hebt is echt een voordeel! Zeker met dat type van micro.

    Fijn om te lezen dat het zo goed is gegaan en in mijn oren klinkt het echt fijn dat je de smaak te pakken hebt en ook wel enkele angsten hebt overwonnen.

    Heel veel succes verder met het volgende feestje! Je weet nu dat schoolgenoten jouw inbreng als een pluspunt vonden dus: gewoon doorgaan, je bent nu officieel vocaal ontmaagd LOL... XD

    Groetjes!

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi TS, Om te beginnen: gefeliciteerd, de kop is eraf, en jij hebt de smaak te pakken; op naar het volgende.
    Leuk dat je hier even laat weten hoe het geweest is. Meestal krijg je hier achteraf weinig tot geen feed back.
    Jij en alle aanwezigen hebben een prachtige avond gehad. Das alleen maar mooi. En jij hebt er weer een toffe ervaring en fijne herinneringen bij.
    fijne dag verder.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • TS hier.
    Dank jullie allemaal voor de goeie tips. Ik heb gisteren het feest gehad en het was echt super vet. Het was wel echt heel gek om zo’n 700 mensen die je voor een deel ook kent, voor je te zien. De eerste keer de microfoon pakken om het feest te openen was daarom wel even heel spannend. Er hangen van die grote lange luidsprekers aan het plafond en het is toch een raar idee als je daar allemaal tegelijk uit gaat komen met je stem.

    Ik begon met “wie heeft er zin in een feestjuhhhh?”, op hoog volume. Dat knalt echt door de zaal heen en dat was heel gek maar ook heel cool. En iedereen ging daar lekker in mee. Verder ging het steeds makkelijker er pakte ik de microfoon bijna vanzelf.
    De hele avond heb ik hem gewoon tegen m’n lippen gehouden en recht voor m’n mond. Dat werkte echt prima. Tijdens en na het feest kreeg ik van veel klasgenoten en ook anderen te horen dat ze het heel vet vonden. De muziek en ook hoe ik zelf over kwam. Dus ik ben blij en kan niet wachten op de volgende keer!

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey DJ!
    Lekker bezig! Volgens mij gaat dat feest helemaal goedkomen. Je hebt in ieder geval nu een perfecte houding voor je microfoon al gevonden. Als je hem gewoon tegen je lippen blijft houden heb je een mooie constante kwaliteit.

    Wat betreft de mix: als je je mic gebruikt zou ik je stem altijd op maximaal volume uit de boxen laten komen. Je kan hooguit de rest van de muziek even wat minder hard zetten. Dat is best schrikken om je stem zo hard te horen door de boxen, maar dan heb je wel maximale impact. Je moet vooral durven en niet bang zijn.

    Verder kan je om te openen zinnetjes gebruiken als “hebben jullie allemaal zin in een feestje??!!”. Als mensen reageren: “ik hoor jullie niet, harder!”. Dat doet het altijd goed en zweept iedereen lekker op. Dat soort teksten zou ik lekker hard in de microfoon schreeuwen met maximaal volume en met je mic tegen je lippen: als je dat durft ben je heel goed bezig!

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey j16! Ja het is inderdaad een instrument. Voor mij lijkt de sweet spot zoals je het noemt, te zijn als ik hem tegen m’n lippen hou met m’n duim en wijsvinger om de ring van de kop. Ik heb ook geprobeerd m’n hand om de kop van de mic te houden, maar dan wordt m’n stem dof. En als ik m’n mic verder hou van m’n lippen klink ik te iel. En het voelt ook gewoon voor me heel goed om de microfoon tegen m’n lippen te houden: dan heb ik hem altijd op de zelfde afstand tot m’n mond en het staat vind ik ook heel vet.

    Ik moet het signaal van m’n microfoon ook goed in de mix van de muziek mixen, zodat m’n stem hard genoeg boven de muziek uitkomt maar ook weer niet te hard is dat de muziek helemaal wegvalt. Dat is ook nog wel even oefenen merk ik wat daar de beste verhouding in is.
    En dan verschilt het ook nog of ik aan het begin van het feest iets zeg of tijdens het draaien.

    Het is best lastig nog merk ik allemaal haha. Het is niet even een microfoon pakken en gaan. Er komt veel meer bij kijken.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey TS

    Wat fijn dat je hem hebt mogen uitproberen en zelf ook 1 hebt gekocht om mee te oefenen! Zoals ik eerder al zei gebruik je stem als instrument zoals ik mijn gitaar ook gebruik en de hulpmiddelen zoals micro, (gitaar)versterker precies af te stellen waar je het meest tevreden mee bent.Die zogenaamde sweet spot waar je het meest tevreden mee bent.

    De SM-58 is gewoon de fijnste microfoon om te gebruiken voor zang en spraak omdat er een speciale filter in zit om ongewenste bij-effecten te voorkomen.
    Je kan hem idd ook tegen je lippen houden zonder last te hebben van plofgeluiden(bv bij het uitspreken van de letter p ) of sis en windgeluiden bij de letters s en f, die heel storend kunnen zijn bij een goedkopere microfoon.

    Dus heel veel succes met het oefenen en laat hier zeker weten hoe het feestje gegaan is!

    Groetjes en laat je gaan he! ;-)

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Super bedankt allemaal voor de tips! Gelukkig ben ik niet de enige die een microfoon eng vind. Ik heb inmiddels zelf een SM58 gekocht met een draad om thuis mee te oefenen. Die was maar 100 euro, wat ik
    voor zo’n goeie mix best goedkoop vind.

    Ik heb inmiddels na schooltijd ook kunnen proefdraaien in onze aula. Daar kon ik alle apparatuur uitproberen en kon ik ook de microfoon gebruiken. Het is echt gek je stem zo hard door al die grote boxen te horen, maar ik raak er wel daardoor aan gewend. En stiekem vind ik het nu ook heel vet.

    Ik ben er nu achter dat ik de microfoon ook het beste recht voor mijn mond en tegen mijn mond kan houden. Ik heb ook bij het oefenen verschillende teksten geoefend en opgenomen en heb de afstand tot de microfoon elke keer anders gehouden. Jezelf terughoren is dat heel raar, maar de microfoon tegen m’n lippen houden geeft echt het mooiste geluid vind ik. Lekker laag, vol en stoer daarmee.

    Volgende week is het feest. Ik ben heel
    benieuwd hoe het gaat. Met mensen is toch weer heel anders. Ik oefen thuis nog lekker door met zinnetjes, maar heb er nu al veel meer zin in.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Ik herken je helemaal TS. Ik vond een microfoon in het begin ook eng. Ik was 12 toen ik voor het eerst voor veel mensen een microfoon gebruikte en dan is t best bizar jezelf zo hard door de boxen te horen. Nu vind ik het echt supercool om te zingen en mn stem zo hard mogelijk door de boxen te knallen ??. Je raakt daar wel aan verslaafd is mijn idee en je wil dat gewoon zo vaak als het kan doen.
    De anderen hebben al hele goeie tips gegeven. Ik zing zelf gewoon altijd met de microfoon tegen m’n mond aan. Ik raak hem altijd met m’n lippen aan. Dat voelt voor mij het fijnst en ik heb altijd dezelfde afstand tot m’n microfoon. Het staat ook nog eens vet.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Oh ja nog ffe een toevoeging. Ik ken helemaal niks van bindteksten of wat je tussenin zegt tijdens een DJ optreden.

    Als je een verhaal verteld zorg dan voor de natuurlijke sound van je stem en als je wil meebrullen of het publiek wil opzwepen gebruik de micro dan als instrument om iets duidelijk te maken zoals je dat met een persoon die recht voor je staat wil doen.

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Hoi TS,

    Zoals je in voorgaande reacties vooral van J17 hebt kunnen lezen heb ik er amper iets aan toe te voegen.
    De enige raad die ik je nog mee wil geven is experimenteer . De raad van hem zo dicht mogelijk tegen je mond te zetten en zo recht mogelijk te houden klopt inderdaad.

    Als je erin wil schreeuwen is de afstand van 1 of 2 cm ideaal. Zoals ik eerder al zei gebruik ik hem als backing vocals terwijl ik ook nog gitaar speel is misschien iets anders. Gebruik hem als een instrument waar je mee kan experimenteren en zoek de sweet spot op die het best bij je past. Bij mij is dat idd ook vlakbij de micro bij hardere songs en iets verder af bij zachtere…( 2 tot 12 cm ver) of ermee experimenteren om hem eens dichter bij je mond te zetten en dan gradueel verder te verplaatsen zodat je een soort van fade out effect bekomt.

    En zoals hier al gezegd is is de Shure SM58 een kwaliteitsmicrofoon die voor elke stijl geschikt is.
    Heel veel succes en idd laat ons weten hoe je feestje verlopen is! ;-)

    Groetjes!

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Hey DJ! Je stem door de boxen is heel vet, maar ik kan me voorstellen dat je het spannend vindt. Het is gewoon een kwestie van veel oefenen en doen als DJ, dan wordt het je tweede natuur.

    Je gebruikt dus een draadloze SM58 van Shure; heerlijke mic. De volgende dingen bij deze mic zijn belangrijk:
    -hou je hand niet om de hele kop, dat verstoort het geluid. Er zit een ring om de kop. Plaats daar je wijsvinger. Je andere vingers hou je bij de steel. Je pink kan je onder de steel houden.
    -hou de mic zo dicht mogelijk tegen je mond, maximaal op 1 centimeter. Je wil als DJ lekker veel bass met je stem hebben. Hoe dichter je hem bij je mond houdt, hoe beter. Verder weg wordt je stem iel.
    -hou hem recht voor je mond, niet in een hoek of zelfs verticaal. Ten opzicht van het mond wil je een hoek van 90 graden; dus hou hem als je recht staat volledig horizontaal. Omdat je je pink onder de steel van je mic hebt, hou je hem automatisch zo.

    En geniet er vooral van! Niet veel mensen doen dit, het is een unieke ervaring!

    Laat vooral weten hoe het is gegaan :)

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • TS hier.
    @j16: thanks voor je reactie. Ik krijg ook een SM58 mic van Shure, hij is draadloos. Ik moet hem vooral gebruiken om door te praten om het feest te openen, te sluiten en om de zaal een beetje op te jutten tijdens het draaien van nummers.
    Is het nog anders bij zo’n mic als je er doorheen praat in plaats van zingt? En hoe hou jij hem vast? Recht voor je mond of schuin voor je mond?
    Mij lijkt het wet vet als ik een wat rauwere stem heb door de boxen. Ik ga eens kijken wat er gebeurt als ik hem zo dicht mogelijk tegen m’n mond hou. Moet ik hem dan ook aanraken met m’n mond, of is dat niet verstandig? Dat zie ik sommige mensen ook doen.

    Thanks J18 voor je uitleg! Erg nuttig. Ja ik ga voorbeeldzinnen bedenken en oefenen.

    15 jaar
    2 jaren geleden
  • Alles hangt natuurlijk af voor welke reden dat je die micro gaat gebruiken en wat voor type het is.

    Ik speel in een bandje en zing soms backing vocals met een Shure SM-58. Prima microfoon!

    Wat je in acht moet houden is de afstand van je mond tot de microfoon. Hoe dichter dat je hem voor de mond houd, hou rauwer je stem zal klinken. Hoe verder van je mond geeft het dan weer een zachtere sound van je stem. Probeer daarmee te experimenteren want er bestaat gewoon geen regel op precieze afstanden.

    Probeer er mee te experimenteren zou ik zeggen...
    En ja, de eerste keer je eigen stem door een PA te horen is best wel vreemd en eng maar laat je je daar niet door bang maken. Vaak is het enger voor jezelf dan dat het bij het publiek aankomt.

    Veel succes hé!

    16 jaar
    2 jaren geleden
  • Als DJ moet je wel een microfoon af en toe gebruiken. Het is niet alleen maar plaatjes draaien. Dus of je wil of niet, wen maar aan je stem door de boxen XD.

    Sowieso gebruik ik zelf altijd een microfoon bij de opening.
    Met een paar woorden heet ik iedereen welkom. Dit geeft mij een reden om daarna het volume omhoog te doen. Meestal draai ik dan een lekkere floorfiller zodat het meteen duidelijk is dat het feest is begonnen.

    Een kwartiertje voordat het feest eindigt, pak ik altijd de microfoon om te vertellen dat de laatste platen gedraaid gaan worden. Zo eindigt het feest niet zo onverwachts. En na de laatste plaat pak ik opnieuw de microfoon voor de afkondiging waarin ik iedereen bedank voor hun komst.
    Tussendoor kan je ook het publiek opzwepen. Wat je voor woorden gebruikt moet je een beetje mee experimenteren.

    En ja, iedereen gaat je inderdaad horen. Als je een schoolfeest hebt heb je waarschijnlijk honderden leerlingen en een grote zaal met grote luidsprekers. Daar gaat je stem doorheen komen en dat is best eng. Mijn tip voor jou: oefen alvast thuis. Oefen wat je gaat zeggen en koop zelf een microfoon om te oefenen als je die niet hebt.
    Hoe je je mic vasthoudt is ook belangrijk: hou hem recht voor je en zet hem zo goed als tegen je lippen. Dan krijg je het beste geluid.

    18 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten