Skip to content
15 reacties
957 weergaves

Microfoon bij zingen

Ik doe sinds een jaartje aan zingen en zit op zangles. Binnenkort heb ik m’n eerste optreden en dan ga ik natuurlijk met een microfoon zingen, echt supervet. Daar ben ik mee aan het oefenen.

Nu zie ik veel zangers helemaal met hun lippen tegen de microfoon aangedrukt als ze zingen. Dat ziet er vet uit en ik wil ook zo zingen, alleen vind mijn zangleraar dat niet goed. Die zegt dat ik meer afstand moet nemen omdat m’n stem dan mooier uit de luidsprekers komt. Wie weet wat je moet doen? Als alle professionele zangers het doen, moet ik dat toch ook kunnen?

13 jaar
3 jaren geleden

15 Reacties

  • Wat leuk dat je gaat zingen! Producer in opleiding hier. Het ligt er een beetje aan wat je zingt. Als je iets zingt wat heel intiem is met een rustige begeleiding er onder is het idee wat je hebt prima. Zingt dan niet te hard.

    Als je echt volle borst met veel energie zingt is het verstandiger om 10-15 cm van de microfoon af te blijven.

    Microfoons hebben een bepaalde nare bijwerking dat als je heel dichtbij komt de basfrequenties in je stem (

    20 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik zing een combi van rap, pop en rock. En ik heb zeker een microfoon nodig hoor ;). De begeleidingsmuziek is altijd hard en daar moet mijn stem natuurlijk bovenuit komen. En alle rappers gebruiken natuurlijk ook microfoons en dat is natuurlijk ook niet voor niets.
    Ook is het natuurlijk supervet je stem door luidsprekers te versterken :)

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Waarom zou je per se een microfoon moeten gebruiken?
    Ben zelf één van de vier countertenors (mannenalt) in Engels jongenskoor. zing al vanaf mijn 8ste en mijn ervaring is dat je helemaal geen microfoon nodig hebt, ook niet bij solo partijen

    21 jaar
    3 jaren geleden
  • Wat voor muziek zing je?

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Ja het is echt super vreemd om in je mic te zingen en je stem dan zo hard door van die banaanachitge torens van luidsprekers te horen. Daar moest ik wel aan wennen maar het is al snel erg verslavend om te doen haha.

    En ja, iedereen zingt natuurlijk door zo’n microfoon heen, maar dat vind ik geen issue. Ook als je af en toe de mic aanraakt heb je dan al een ding.

    Qua outfit dacht ik nu aan een witte hoodie, jeans met een brede bruine riem erom, witte leren sneakers. Voor over m’n hoodie denk ik aan een overvest, leren jasje of bomberjack. Even kijken wat het vetste staat.

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Weet dat wanneer anderen met die micro heegt gezongen daar microben op zitten en dan tegen uw mond houden... weet zo nog niet hoor!

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Supervet TS! Was je niet bang om op te treden? En vind je het niet raar je eigen stem zo hard door de luidsprekers te horen? Dat vond ik echt raar toen ik dat voor het eerst hoorde bij een grote zaal.

    Weet je al wat voor outfit je aan gaat doen?

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik kon net met andere kinderen oefenen in de zaal waar ik ga optreden. Ik heb lekker kunnen experimenteren met mijn microfoon en hem dichtbij of wat verder van mijn mond te houden. Het bleek ook te kunnen om mijn zang op te nemen. Ik kon dan in de zaal gaan zitten en horen hoe ik door de luidsprekers kwam. Het is als eerst echt supervet jezelf door die grote luidsprekers te horen en je stem die de hele zaal vult.
    Ik kwam er achter dat het echt veel uitmaakt hoe je je mic houdt. Ik klink echt een stuk zwaarder en voller als ik de mic tegen mn lippen hou dan verder weg. Dat vind ik echt veel mooier. Alleen als ik hard zing is dat niet zo mooi. Ik heb met mn zangleraar kunnen afspreken dat ik nu eigelijk altijd zing met de mic tegen mn lippen behalve bij harde stukjes.
    Dus ik ben blij: het staat echt veel vetter met de mic tegen je lippen te zingen en ik klink ook nog eens beter door de luidspekers.

    Ik ga nu mn outfit uitzoeken voor mn optreden. :)

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Dank jullie wel voor je tips! Al zijn die wel een beetje tegenstrijdig haha. Vooral de tips van jongens van 17 en 19 vind ik heel waardevol!
    Ik zing zelf met een Beta58 microfoon van Shure, en inderdaad moet ik hem wel recht voor mijn mond houden. Ik hou hem vast dus heb hem niet op een standaard. Dat zegt mijn zangleraar ook. Echt een supertip om je pink onder je mic te houden! Werkt echt heel goed om je microfoon recht te houden!
    Ik mag morgen in de zaal waar ik ga optreden de geluidsinstallatie proberen, dus dan wil ik ook een beetje kijken welke afstand tot de mic ideaal is. Het liefst zing ik er nog steeds met mijn lippen tegenaan, maar dat ga ik morgen horen. Ik ben wel gewend aan kleine luidsprekers waar mijn stem uit komt, maar deze zaal heeft hele grote. Ik ben echt megabenieuwd hoe mijn stem daar doorheen komt!

    13 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik heb bij jongens en venten al gehoord dat als ze hun microfoon dicht tegen hun mond houden, dan klinkt hun stem veel voller, warmer en heser. Eigenlijk wel sexier. Maar je hebt wel meer last van "plofjes". Als ze hem veraf houden, een meter of zo, dan klinkt het gewoon zoals zonder microfoon. Dat was in een studio van een vrije radio.

    Je zou dat echt op voorhand moeten gaan uitproberen. En dan iemand anders laten zingen en spreken, en zelf in de zaal gaan horen of en hoeveel verschil er is. Bij spreken viel het in die studio meer op.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Ik zing ook altijd met mijn lippen tegen de microfoon. Bij mezelf geeft het een soort gevoel van "veilig".
    Hetzelfde als je microfoonstandaard vasthouden met je mic los in je hand.
    Eigenlijk raak ik net met het puntje van mijn lippen de microfoonkop aan. Ik vreet hem niet op zoals je soms wel ziet. Probleem is, ik speel elektrische gitaar en als de boel niet goed geaard is kan je een schok krijgen haha…
    Het ligt er trouwens ook aan welke microfoon je hebt of je dit kunt, of moet doen. Bij sommige mics moet je er zo inzingen omdat je stem anders niet goed door de boxen wordt versterkt. Ik zing altijd met een SM58 of beta 58 van Shure, en daar moet je echt goed in zingen.

    19 jaar
    3 jaren geleden
  • Als je de mic te dichtbij houdt kan het zijn dat je last krijgt van ruis. Succes met je optreden

    14 jaar
    3 jaren geleden
  • Omdat je geen Pro bent, het niet bij elke zangstijl past en je minder goed vanuit je lichaam kan zingen dan zo vastgeplakt an de microfoon

    22 jaar
    3 jaren geleden
  • Super nice dat je gaat optreden! Ik ben zelf ook zanger en heb al 100-den uren met microfoon gezongen, dus ik weet wel waar ik heb over heb ;).

    Ja met microfoon zingen is heel anders dan zonder. Je hoort jezelf opeens uit de luidsprekers komen als je zingt, daar moet je aan wennen. En elke microfoon is weer net anders. Als je pas begint zou ik de volgende tips voor je hebben:
    -het is belangrijk dat je altijd dezelfde afstand hebt tussen je microfoon en je mond.
    -hou je microfoon altijd recht voor je mond.
    -super dicht op de microfoon zingen zorgt er voor dat je stem meer bas krijgt door de luidsprekers. Omdat je pas 13 bent is dat alleen maar mooi. Dan komt je stem voller en volwassener over.

    Wat je het beste kan doen om deze dingen te bereiken is heel simpel: zing altijd met je microfoon in je hand. Zing er altijd in met de microfoon tegen je mond, dan heb je altijd een vaste afstand en voor jouw jonge stem een mooi effect. En hou hem altijd recht voor je mond. Ik gebruik hiervoor altijd de truck om je pink en eventueel je ringvinger onder je mic te houden. Dan hou je je mic vanzelf recht voor je.

    Dus ja: zingen met de microfoon tegen je lippen is zelfs een heel goed idee! Als je je microfoon zo houdt komt je stem niet alleen het beste uit de luidsprekers, maar zie je er ook nog eens super stoer uit tijdens je optreden :)

    17 jaar
    3 jaren geleden
  • Professionele artiesten gebruiken hun apparatuur om een bepaald effect te bereiken. Het is ook echt niet zo dat alle zangers dat doen.
    Jij bent jezelf aan het ontwikkelen en jouw zangleraar kijkt naar het resultaat zoals dat door het publiek optimaal wordt ervaren, niet naar hoe jouw act over komt. Luister voorlopig nu maar naar je zangleraar en later kun je altijd nog doen wat jou vet lijkt.

    Succes met je optreden!

    22 jaar
    3 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten