Skip to content
3 reacties
1009 weergaves

Vriendin sneed zich

Gisteren was ik bij mijn vriendin vaan 14. We hebben al 4 maanden een relatie. We zaten te netflixen, ik zat een beetje aan haar. Maar toen ik aan haar arm zat, ging haar mouw een beetje omhoog en zag ik allemaal littekens. Ik schrok en vroeg hoe dat kwam. Ze begon opeens keihard te huilen. Ik trooste haar en toen ze weer een beetje rustig was vertelde ze me dat ze zich zelf had gesneden. Ik mag het aan niemand vertellen, maar ik wil het juiste doen wat moet ik doen?

14 jaar
5 jaren geleden

3 Reacties

  • Als ik jou was zou ik het tegen een volwassen iemand zeggen, zoals jouw ouders, haar ouders of eventueel een vertrouwenspersoon op school. Als ze zichzelf pijn doet is het belangrijk dat ze hulp krijgt van bijvoorbeeld een psycholoog, om te voorkomen dat ze verder gaat dan snijden.

    14 jaar
    5 jaren geleden
  • als het echt verse wonden zijn ofzo zou ik er een x overnadenken om het te zeggen maar littekens zou ik vragen waarom en haar steunen

    14 jaar
    5 jaren geleden
  • Dat is een moeilijke situatie. Natuurlijk wil je niet haar geheim verklappen, maar je wilt wel dat ze geholpen wordt. Besef dat jij haar als vriend wel een luisterend oor kunt bieden, maar haar problemen niet kunt oplossen zoals een professional dat kan. Het beste spoor je haar daarom aan om hulp te zoeken: ze kan daarvoor naar haar huisarts gaan (daar kan ze in vertrouwen spreken) of, als ze dat niet meteen durft, contact opnemen met bijvoorbeeld de Kindertelefoon. Je kunt haar ook aanbieden om samen de huisarts te bellen, als ze dat prettiger vindt. Maak haar ook duidelijk dat haar gevoelens niets zijn om zich voor te schamen en dat ze er gerust over kan praten met een volwassene die ze vertrouwt, bijvoorbeeld (een van) haar ouders of haar mentor op school. Ze hoeft haar problemen niet alleen op te lossen: er zijn mensen die haar willen en kunnen helpen.     Overigens wordt mensen die snijden wel aangeraden om niet te snijden, maar iets veiligers te doen wat wel pijn doet, bijvoorbeeld trekken aan een elastiekje om je pols. Dat moet natuurlijk geen vervanging worden voor snijden - het doel blijft om te stoppen met zelfbeschadiging -, maar zo neem je in ieder geval een deel van het gevaar weg.     Zorg ook goed voor jezelf, want als iemand om wie je geeft het moeilijk heeft, dan is dat altijd lastig. Je kunt ook zelf eens anoniem contact opnemen met de Kindertelefoon om je verhaal kwijt te kunnen: dat kan opluchten.     Mocht je het idee hebben dat je vriendin acuut gevaar loopt (als ze bijvoorbeeld zegt dat ze aan zelfmoord denkt - ik weet niet hoe ze zich precies voelt) en mocht ze dan alsnog geen hulp zoeken, dan kan het nodig zijn om je belofte te breken en hulp in te schakelen: vertel het dan aan een volwassene die je vertrouwt. Ik help je hopen dat dit niet nodig is.     Heel veel sterkte gewenst aan jullie beiden.

    20 jaar
    5 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten