Skip to content
5 reacties
1239 weergaves

Diagnose van Autisme, maar heb twijfels

Hey,

Half jaar geleden heb ik een diagnose moeten doen voor Autisme. Uit het eindgesprek vertelde de psycholoog dat de uitslag altijd in een schaal van 1-10 zit, waarbij 5-10 betekent dat je autisme hebt. Mijn eindscore is 5.2 wat nog net op het randje was om te zeggen dat ik autisme heb.

Nu heb ik moet ik zeggen twijfels of ik überhaupt autisme wel heb. Mijn moeder gelooft het onderzoek niet en zegt dat iedereen autisme heeft. Ook de symptomen die ik heb hoeven niet perse aan autisme te liggen en zijn ook dingen waar iedereen last van zou kunnen hebben.

Na het onderzoek werd ik meteen naar een therapeute gestuurd die gespecialiseerd is in autisme, maar ook zij had wat twijfels of ik autisme heb of niet.

Ik vind het vaag en eigenlijk zegt autisme niks. Alleen vind ik het belangrijk om de JUISTE uitslag te weten, want dadelijk vertel ik aan vrienden/vriendin dat ik autisme heb, terwijl ik het misschien niet heb.

Mijn symptomen die bij autisme kunnen passen zijn:
- duidelijkheid vind ik belangrijk
- moeite met sarcasme
- moeite hebben met te veel prikkels

Verder ben ik wel heel sociaal, kan ik prima tegen veranderingen en ben geen perfectionist ofzo. Ik ken mensen die autisme hebben en daar lijk ik niet op. Ik heb echt het gevoel dat ze gezegd hebben dat ik autisme heb, omdat ze niet weten hoe ze verder met mij moesten. Wat denken jullie? Ik wil me opnieuw laten testen eigenlijk en dan door een ander instituut. Of moet ik het gewoon accepteren?

18 jaar
2 jaren geleden

5 Reacties

  • J18, tot op zekere hoogte ben ik het wel met je moeder eens. Ze bedoelt waarschijnlijk dat ieder mens wel een of meerdere trekjes heeft die op autisme zouden kunnen wijzen. Ook vind ik dat het etiket autisme wel heel snel wordt opgeplakt. Zeker omdat het nog die negatieve bijklank heeft van de schrijnende gevallen. Daar herkennen de meeste mensen zich helemaal niet in. De vraag is meer of je last hebt van die trekjes of dat je er uitstekend mee kunt leven. Dat is aan jou. Maar ze zullen die test ook niet zomaar hebben gedaan. Dat is weer de andere kant.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste TS, Als men het tegenwoordig over autisme heeft dan praat men over autistische kenmerken bij iemand. Autisme is een verzamelbegrip voor allerlei karaktertrekken en daarom spreekt men van een autismespectrum.
    Het kan heel goed zijn dat jij bepaalde karaktertrekjes hebt die passen in dat spectrum, maar dat wil nog niet zeggen dat jij dan een autist bent. In het forumdeel 'Gevoelens' staat een topic van iemand die ook die diagnose heeft gehad. Misschien heb je het gelezen. Daar heb ik een lijstje gepost met een aantal kenmerken die bij autisme horen. Sommige daarvan zijn helemaal zo slecht nog niet, integendeel. Eerlijkheid, loyaal zijn, nauwkeurig zijn, je goed kunnen focussen op een taak, allemaal heel goede eigenschappen. In sommige opzichten zijn mensen met autistische kenmerken beter dan doorsnee mensen.
    Er zijn ook nadelen en die liggen vooral op het gebied van sociale interactie. Die kunnen wel eens remmend zijn en relaties met anderen en het vinden van vriendschap en een liefde moeilijker maken, maar niet onmogelijk!

    Jij zegt zelf dat jij heel sociaal bent, dus dat is alvast geen probleem. Je noemt wel wat dingen, maar dingen die je niet prettig vindt of waar je niet tegen kan die kan je vermijden.
    Je moeder gelooft niet in jouw autisme en ze meent dat iedereen wel iets van autisme in zich heeft. Dat is wat overdreven, maar een beetje gelijk heeft ze wel.
    Als jij je goed voelt zoals je nu leeft en functioneert, waarom je dan druk maken over welk labeltje er op jou geplakt moet worden? Heb vrienden, heb liefdes en maak je ambities waar, dat is wat belangrijk is en niet welk stempeltje er op je gedrukt moet worden. Als er iets is waar je moeite door ondervindt dan kan je begeleiding zoeken, maar als alles goed loopt, waarom je dan zorgen maken?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Gewoon denken dat je het niet heb meestal gedragen mensen naar een ziekte toe

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • Jouw verhaal klinkt ook best wel passend voor ADD of ADHD. Misschien is het inderdaad een goed idee om een tweede mening te vragen. Succes ermee.

    En als daar ook weer autisme uit komt, is dat ook niet erg. Kun je best heel ver mee komen.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Waarom een test als je vervolgens de uitkomst in twijfel trekt. Ga er maar vanuit dat het onderzoek op een correcte wijze heeft plaatsgevonden en al is het “maar” met een 5,2, al binnen het spectrum valt. De dus ja, hou er rekening mee. Mooi toch dat ze dit hebben kunnen concluderen a.d.h.v. het onderzoek, hiermee kunnen ze ook gericht met jou aan de slag, succes

    23 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten