Skip to content
10 reacties
818 weergaves

Hoeveel bewegen jullie

Ik heb een vraag over hoeveel jullie bewegen en wat jullie dan doen.
Wat is normaal en vinden jullie dat dit van je gewicht afhangt?

Ik wil graag op een leuke manier wat meer gaan bewegen. Wie heeft tips?

17 jaar
12 maanden geleden

10 Reacties

  • @m17 Dat klopt. Ik sport heel veel. Ik vind het leuk en heb het ook nodig om mijn energie kwijt te kunnen.

    15 jaar
    11 maanden geleden
  • @j15 bedankt voor je reactie. Dat is best veel wat je sport! Knap hoor.

    17 jaar
    12 maanden geleden
  • Ik zit op atletiek en doe een beetje aan wielrennen. Voor atletiek moet ik 2 keer per week trainen en heb ik daarbij soms wedstrijden. Ook ga ik soms nog hardlopen. Wielrennen doe ik meestal op zondag. Dan doe ik afhankelijk van de tijd die ik heb een rondje tussen 40-120 km. In de vakanties probeer ik wel vaker te wielrennen.

    15 jaar
    12 maanden geleden
  • @m22 dank voor je reactie!

    17 jaar
    12 maanden geleden
  • Wandelen is goed, tenminste als je in een mooie omgeving woont, of snel kan geraken. Niet aan te raden in een gore achterbuurt in een grootstad...

    Andere dingen die je misschien kan proberen:

    - Yoga: je wordt daar leniger van, stabieler en evenwichtiger, gezonder (allebei lichamelijk en geestelijk), en de intensere oefeningen zijn goede fitness. Maar je kan het zo intens maken als je zelf wil. Het kan in groepslessen, en nadien als je wilt ook op je eentje. Zoek een goede leraar die focust op inhoud, daar vind je mensen van alle leeftijden en alle vormen. Ga niet naar een chichi-groep waar ze alleen focussen op uiterlijk. Echte yoga gaat om inhoud.

    - Vechtsport: ju-jitsu / jiu-jitsu is heel technisch en ideaal voor meisjes: je kan met weinig kracht en weinig uithouding toch heel veel effect hebben. Versterkt je zelfvertrouwen heel goed. Hier word je ook gespierder en leniger van. Ik vind dit veel beter en veel veelzijdiger dan bijvoorbeeld karate of judo. Jiu-jitsu is een mengeling van bevrijdingstechnieken (om je uit de klauwen van een aanvaller los te werken), worpen, slaan, trappen, klemmen (om iemand klem te zetten door zijn arm om te wringen bijvoorbeeld), ontwapeningstechnieken (om een mes of stok of revolver af te weren), en zo. Heel veelzijdig en heel leerrijk; en je leert er ook meer stabiliteit, zelfbeheersing en respect door krijgen. En je moet er niet sterk voor zijn en geen uithouding hebben.

    - Er zijn nog andere, tai-chi en zo, maar die ken ik zelf niet, dus daar kan ik niet zoveel over zeggen.

    22 jaar
    12 maanden geleden
  • Hoi @j18 roeien en hardlopen valt af, daar ben ik te zwaar voor. Op het moment schaam ik me erg voor mn lichaam en zwemmen vind ik lastig. Fitness vind ik zo saai. Eerder vond ik de groepslessen leuk maar dat houd ik niet meer vol, vandaar dat ik op zoek ben naar iets anders.

    @j23 bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik denk idd dat ik op moet gaan bouwen naar het advies. Tot 18 jaar is dat zelfs 1 uur matig intensief per dag. Dat is nu gewoon te zwaar terwijl ik het zo hard nodig heb.
    Het moet inderdaad leuk zijn maar dat is het lastigste

    @j21 ook jij bedankt voor je uitgebreide reactie.
    Ik vind je tip van muziek opzetten goed.

    Ik vind de motivatie vinden ook lastig. Aan de ene kant wil ik heel graag en zie ik de noodzaak en weet ik dat het echt moet maar aan de andere kant heb ik geen puf en kan ik niks vinden wat leuk is en goed vol te houden. Misschien moet ik toch maar weer meer gaan wandelen

    17 jaar
    12 maanden geleden
  • heb een vraag over hoeveel jullie bewegen en wat jullie dan doen.
    Wat is normaal en vinden jullie dat dit van je gewicht afhangt?

    Ik wil graag op een leuke manier wat meer gaan bewegen. Wie heeft tips?

    Ik heb best wel rare switches gehad als het gaat om sporten. Momenteel doe ik 4x gewichtheffen & calistenics (eigen gewicht oefeningen) met wat conditie erin door korte rustpauzes en oefeningen intensiever maken. Ik deed eerst bodybuilding stijl, maar vond dat saai worden. En ik merk dat ik na 5 dagen gewichtheffen, mentaal en fysiek moe raakt als ik ook nog voetbal of tennis er tussendoor doe.

    Iedereen vindt iets anders normaal. In Nederland komt het vaak voor dat mensen 2-4x per week sport, maar in Italië is dat bijvoorbeeld heel veel en is 1/2x genoeg. En gewicht heeft weinig invloed. Iedereen begint ergens, of je nou dik, dun etc bent. 1x is al beter dan 0x in men mening als je wilt sporten, hoeft niet meteen 6x te zijn. Dat houden weinig mensen vol.

    Ik vind buiten sporten leuker dan binnen. Ook goede muziek opzetten en socializen helpt. Verder kun je het leuk maken door je levensstijl erop aan te passen, dus bijvoorbeeld je sport kleren klaar leggen in de avond, gezond ontbijt maken, keertje sportwinkel bezoeken voor kleding en/of zorgen dat je beloningen gebruikt. Als je je identiteit verandert, dan ga je ook sneller sporten en gezonder leven. Ten slotte, zet haalbare kleine doelen!

    21 jaar
    12 maanden geleden
  • Hey TS!
    Leuke vragen! Wat qua bewegen normaal is, is volgens mij lastig te zeggen omdat het erg samenhangt met je leefsituatie. Moet je elke dag eerst een eind fietsen voordat je op school/werk bent dan ziet je beweegpatroon er natuurlijk heel anders uit dan wanneer je het alleen van een bezoekje aan de sportschool moet hebben of wanneer je een fanatieke sporter bent. Voor de vraag ‘normaal’ moet je denk ik aansluiten bij de algemene adviezen: minstens 5 dagen per week 30 minuten matig bewegen.
    - Je tweede vraag: het gewicht speelt natuurlijk zeker mee. Niet qua tijd dat je beweegt, maar wel wat matige (of zwaardere) inspanning is en ook wel een beetje qua wat je doet. Hoe zwaarder je bent hoe meer je natuurlijk moet meeslepen en hoe zwaarder je gewrichten bij bepaalde soorten beweging (hardlopen bijvoorbeeld) worden belast. Als je zwaar bent is een lager looptempo al matige inspanning dan als je een gemiddeld gewicht hebt.
    - Ik ben zelf natuurlijk al ietsje ouder, niet te zwaar en niet super sportief, maar ik vind bewegen wel fijn. Daarom zwem ik sowieso 1x in de week met een vriend. Zo’n anderhalf uur, baantjes zwemmen, ieder op eigen tempo (ik harder dan hij). Verder loop en fiets ik veel, elke dag minstens een half uur, maar vaak opgeteld wel 1 tot anderhalf uur of meer, simpelweg door in de pauze een stuk te gaan lopen, door bij afstanden in de stad niet snel het ov te nemen en door in het weekend mooi weer aan te grijpen voor daarvan genieten en een beetje bewegen. Voor mij werkt dat goed, want ik vind lopen, fietsen en buiten zijn fijn en het zwemmen is een vast contactmoment in de week met die vriend. Maar als je je er elke keer toe moet zetten zit in deze methode de valkuil van het ‘duiken’. Bij te laat opstaan of een drukke dag toch het ov pakken, die lunchwandeling overslaan want honger, druk et cetera, in het weekend toch op de bank blijven hangen, want moe, koud, misschien komt er regen et cetera. Als je het samen doet, met een vriend/vriendin, met familie, dan is dat risico al kleiner.
    - Verder zijn er allerlei dingen mogelijk. Zelfstandig in de sportschool of groepslessen daar, sportclubs op allerlei niveaus die van alles doen (ook studentensportverenigingen voor als je daar al aan toe bent). Als je twijfelt over wat je kan, bijvoorbeeld fysiek, kun je een sportvereniging natuurlijk altijd een mailtje oid sturen om je dilemma’s voor te leggen.

    23 jaar
    12 maanden geleden
  • Heb jij al een idee wat je leuk vindt? Allerlei soorten beweging is mogelijk. Fitness, hardlopen, zwemmen, roeien misschien wel. Sporten in teamverband? Ook goed voor de sociale contacten. Iedere vereniging zoekt leden. Van jong tot oud vaak. Sluit je ergens bij aan wat je leuk vindt.

    18 jaar
    12 maanden geleden
  • gewoon 3 keer in de week naar basic fit of een andere sportschool
    groetjes N

    13 jaar
    12 maanden geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten