Skip to content
52 reacties
3078 weergaves

Jongeren met een kilotje meer

Heyhey! Laatst was het weer in het nieuws: steeds meer jongeren hebben te maken met overgewicht. Hoe zit dat bij jou? Hoe lang/zwaar ben je? Hebje zelf overgewicht of hebben mensen in je omgeving dat? Ben je er bewust mee bezig of juist niet? Laat vooral van je horen, zodat we hier verschillende ervaringen kunnen verzamelen.

22 jaar
2 jaren geleden

52 Reacties

  • 1m80 en 80kg. Door corona ben ik helaas 10kg bijgekomen... Heb een buikje...

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • @j22, reacties verschillen haha   De rode draad is dat ik veel blikken vang; soms omdat mensen het bewonderenswaardig vinden dat ik dat draag, maar soms ook omdat mensen het ongepast vinden. Ik denk dat alle volle dames zowel positieve als negatieve reacties krijgen wanneer ze hun lichaam laten zien. Ik merk dat de meeste negatieve reacties komen van andere dames, wat ik toch wel jammer vind: we moeten elkaar juist steunen.     Ik zou niet weten wat de rest weegt, ergens tussen 100-130kg haha

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • @j21

    Heb je er al eens over gedacht dat je ook een insta of fb aan kunt maken over dit onderwerp. Dan kun je onder een foto schrijven of in een groepschat. Je moet dan wel bedenken of het profiel openbaar is of met slotje ivm privacy. Je kunt het hier noemen als mensen meer er over willen schrijven want het moet geen site worden waar mensen met een fat fettish naar toe komen

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Ach, @m19 ik kan het me goed voorstellen, maar probeer er niet te emotioneel onder te zijn, dat is het niet waard. Dat je het nu weet kan je uiteindelijk alleen maar helpen en tot die tijd ben je nog gewoon dezelfde persoon als voordat je op die weegschaal stond en je jezelf gewoon als iets steviger dan anderen zag. Voller zijn hoeft ook niet synoniem te staan aan een lelijk lichaam, dus probeer het alsjeblieft niet te haten. Niet voor niets wordt voller soms zelfs voor kunst gebruikt.
    Groot gelijk wat je sportplannen betreft, alles op z’n tijd. Als je je maar realiseert dat je dagen binnen een mum van tijd vol zitten met allerlei andere activiteiten. Voor je het weet past sporten daar ineens niet meer in en als sporten je ding niet zo is, zijn er al snel redenen genoeg om er niet aan te beginnen. Dat je conditie niet zo goed is kan komen door je gewicht, maar het hoeft niet samen te gaan. Genoeg niet volle mensen met ook een mindere conditie en genoeg vollere mensen die de sterren van de hemel zwemmen, fietsen of lopen. Heel eerlijk, wat deed je de laatste tijd nog aan beweging op een dag? Nam je de trap nog wel eens, sprong je nog wel genoeg op die fiets? Je kunt ook beginnen met daar kleine dingen in veranderen. Val je niet meteen enorm van af, maar het helpt je misschien wel.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @j22, ik ben in de afgelopen twee jaar aangekomen van 100 naar 139kg (vanochtend gewogen), mijn bff van 115 naar 145kg. Ik ben niet de zwaarste, maar mijn bff is wel iets langer (1.80m). Ik draag in ieder geval altijd zomerse kleding! Gewoon leuke croptopjes, korte broekjes, rokjes, jurkjes, bikini, etc.   Ik vind mijn rondingen gewoon mooi en het voelt fijn wanneer het beweegt (dus spelen, maar ook wanneer ik zelf gewoon beweeg).   Ik wil rond de 150kg kijken hoe ik mij voel en daar een beetje rond stabiliseren, in ieder geval niet meer actief aankomen, gewoon kijken hoe 't dan loopt :)

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Ben 1,98 en weeg nou iets van 107 ofzo. Maar voor de gene die hier moeite hebben met afvallen opzich ging afvallen best snel voor me ben in 2jaar al meer dan 20 kg afgevallen door minder eten en beetje fietsen naar school/werk

    17 jaar
    2 jaren geleden
  • @j23

    Ik heb nog geen plannen voor sporten . Ik wil eerst even settelen en wennen en dan zoiets zoeken.


    @j22
    Ik dacht tussen de 75/80 en dan meer richting 80 maar niet heel veel er overheen. Dit had ik nooit verwacht. Het maakt me nog steeds emotioneel maar ook vanmorgen was het ongeveer hetzelfde getal dus het moet wel kloppen
    Die verleidingen komen regelmatig voor. Te veel in elk geval.
    Ik vind het lastig om te zeggen waar ik last van heb. Mn conditie is niet heel goed want als ik met de trap naar boven moet ben ik behoorlijk buiten adem en fietsen en praten is ook lastig.
    Ik ben niet echt tevreden met mezelf
    Haat mn lichaam. Het is niet mooi.

    Ik heb op dokter.nl gekeken en wilde schrijven maar het topic is weg.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • @meisje19
    Dat was inderdaad schrikken denk ik, je had waarschijnlijk iets van rond de 80kilo verwacht.

    Ik weet niet hoevaak die verleidingen voorkomen om bijvoorbeeld een heel pak/zak te eten zoals je schreef bij gevulde koeken/mnm's/chips?
    Ik heb die verleidingen om veel te eten ook af en toe vooral als ik alleen ben, indien ik bijvoorbeeld met anderen ben ouders/familie/vrienden ect. dan zorgt dat ervoor dat ik minder geneigd ben dit te doen omdat ze anders daar over beginnen.

    Heb je nu lichamelijk / conditioneel last van je overgewicht? Als ik je goed begrijp wil je je gewicht nu hierop stabiliseren? Hoe vind je jezelf er nu uitzien (tevreden, maakt me niet zoveel uit, schaamte)?

    Ik heb op dokter.nl forum(Lengte en Gewicht) en huisarts.nl vraag (Lengte en Gewicht) een topic aangemaakt 'Jongeren met een kilootje meer'.
    Misschien leuk als je hierop ook wilt reageren.

    Dat is wel een voordeel met nick names aangezien er hier bijvoorbeeld al 2 zijn met Jongen22 ik ben bijv. niet degene die dit topic hier heeft gestart.

    Ook een foto sturen kan handig zijn, zodat
    je een beter beeld hebt bijvoorbeeld bij iemands lichaam dikte. Hoe anderen dit vinden.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • @m19 Wat goed dat je je wel hebt gewogen. Balen dat het getal zo tegenviel. Ga er maar van uit dat dat wel zo’n beetje klopt. Misschien een kg meer of minder, maar rond die 93 zal het dan toch echt wel zitten. Maar dat is echt nog geen reden voor paniek. In de spiegel zie je nu niet ineens een ander persoon, fysiek ben je ook niet ineens anders nu je een getal weet. Eigenlijk heeft het alleen maar een voordeel: doordat je het nu weet kun je misschien voorkomen dat het die 100 kg of die bmi van 35 wordt, waar je blijkbaar zo voor vreest. Het is maar beter om het zo duidelijk te weten dan weg te kijken, maar het stiekem door dingen als de strakkere kleding ook wel te weten. Doe je op het moment iets aan beweging, of helemaal niet? En heb je al plannen om daar iets in te veranderen als je op kamers woont?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @j23 die paniek is er nu enorm

    de laatste keer dat ik me 2 jaar geleden woog, woog ik rond de 70 kilo.
    Vanmorgen was dat behoorlijk wat meer want ik zou nu op 93 kg zitten. Ik heb de weegschaal op 4 plekken neergezet in de slaapkamer van mijn ouders en de badkamer maar het was telkens tussen de 93,4 en 94,7.
    Ik wist echt wel dat ik een paar kilo teveel had en ik ben iets steviger dan gemiddeld als ik me vergelijk maar ik kan me niet voorstellen dat het zoveel is. Dit is bijna 100 kg
    Ik wil kijken of ik nog bij m'n oma of een vriendin kan wegen want het kan bijna niet kloppen. Als het wel zo is wordt het doel in plaats van niet boven bmi 30 komen om niet boven bmi 35 te komen.

    @j22 op dokter punt NL en huisarts punt NL kun je wel met eigen nickname terecht en je kunt er ook foto's plaatsen. Misschien daar een topic als dit beginnen. Misschien is die behoefte er wel

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • @m19 kan ik me goed voorstellen dat je dat leuk en spannend vindt! Toffe stap! Makkelijk, snel en te veel zijn qua eten natuurlijk wel de valkuilen als je op kamers gaat. Stel je er maar op in dat het wat dat betreft niet meteen goed zal gaan. Op kamers gaan en beginnen met studeren kost heel veel energie en tja, dan is gemakkelijk en snel al vaak waar je noodgedwongen voor kiest en van snel wordt het qua eten ook al snel te veel. Maar op kamers gaan biedt ook kansen. Misschien is er wel een leuke studentensportvereniging waar je je bij kunt aansluiten. Dat levert nieuwe contacten op en je compenseert de studentenleefstijl misschien een beetje. Je gaat straks zelf bovendien voor een deel over de boodschappen die je doet, dus als je je bij de supermarkt wel kan inhouden (ga daar dus niet met honger naartoe!) liggen die 8 gevulde koeken veel minder snel bij jou in de kast op je te wachten.
    Wat dat wel wegen betreft: Goed idee om dat wel te doen. Meten is wel weten en je kunt uiteindelijk maar beter weten hoe de zaken ervoor staan dan wegkijken. Ook als je wegkijkt is de feitelijke situatie immers niet anders, terwijl het risico dan wel bestaat dat je het langer laat doorgaan dan je eigenlijk wil, met alle extra moeite die je daarna moet doen om er weer af te komen van dien. Realiseer je alleen wel dat het ook nu al kan tegenvallen. Niet meteen in paniek raken en wel gewoon lekker beginnen met studeren als dat gebeurt. Laat je nog even weten wat er uitkwam op die weegschaal?

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @j23 ik vind het ook leuk en spannend dat ik op kamers ga. Afgelopen weer intro week gehad en dat was ontzettend gezellig.

    Je vraagt of je weet waardoor ik ben aangekomen. Op het moment te weinig bewegen en momenten hebben dat ik teveel eet en het lastig vind om te stoppen als ik iets lekkers heb. Nou ja, te lastig, het lukt gewoon niet ook al denk ik dit keer houd ik het bij 1 koekje/schaaltje enz. Een zak chips gaat in 1x op. Een grote zak m&m ook. Als ik beide in huis heb gaan ze achter elkaar op. Niks in huis hebben en er is niks aan de hand maar m'n ouders hebben ook gewoon vaak wat in huis. Oh het nou een pak volkoren biscuit is of 8 gevulde koeken, als ik 1 koekje op heb gaat de rest ook en we hebben vaker gevulde koeken dan biscuitjes ??

    Je vraagt waar ik bang voor ben. Voornamelijk om ook 10 kg per jaar aan te komen omdat ik kies voor makkelijk, snel en te veel.

    Ik moet er nog aan wennen dat niet alles direct online komt maar eerst gelezen moet worden want ik wil ergens op reageren en dan zitten er ineens 10 berichten tussen.

    Misschien moet ik me morgen ochtend maar wel wegen dan kan ik het in elk geval in de gaten houden als ik op kamers ga dat m'n bmi niet boven de 30 uitkomt. 2 jaar geleden was het iets boven de 25 dus als het nu 27/28 is, is dat al te veel en mag het zeker niet nog meer worden.

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • @m21 houd in elk geval rekening met insuline resistentie want je schrijft al over dorst en droge mond. Dat zijn wel kenmerken van te veel suiker

    19 jaar
    2 jaren geleden
  • Wat jammer dat ze hier niet met nick names werken zoals bij 99gram.

    @meisje20 wat fijn dat je zo geniet van je leven dat ik ook zeker veel waard? Jij en je bff zijn dus in de afgelopen tijd bewust aangekomen hoeveel is dat in de afgelopen jaren? En bij je bff?
    Jij bent de zwaarste van de vriendinnengroep?
    Jullie als groep dragen ook gewoon zomersekleding waarbij je benen/buik zichtbaar zijn?

    Wat vind je er sexy aan? Om met je buik te spelen of dat het vet hangt?

    Wat wil je in de toekomst het huidge gewicht stabiliseren of nog verder aankomen? Ik zal denk ik wel een keer stoppen.

    22 jaar
    2 jaren geleden
  • @J23 ik heb het er nooit over gehad hoeveel mensen zijn aangekomen. Ik weet alleen wel dat mijn huisgenoten net zoals mij veel feest gevierd hebben en ook wel zijn aangekomen. Ik dacht dat 5-10 kilo per jaar de eerste jaren wel normaal was.
    Je zegt dat ik er niet al te veel last van heb. De vraag van gister heeft me aan het denken gezet en als ik er over nadenk heb ik er toch wel wat meer last van.

    Behalve
    * Met de hitte last had van de plooi onder mijn buik zweten/pukkeltjes/uitslag
    * sneller kortademig zijn.
    * Last hebben met traplopen
    * sokken aantrekken en veters strikken is lastig

    En dus die peesontsteking onder mn voet heb ik ook

    * Veel last van maagzuur
    * Moeite met leuke kleding kopen
    * Altijd een broekje aan moeten onder een rok of jurk
    * Op bijvoorbeeld het strand ligt steeds lastiger op staan
    * Tijdens het lopen wat kortademige worden als ik veel praat.
    * Vaker een droge mond en dorst omdat ik met mn mond open slaap en soms snurk of overdag wat meer met mn mond open adem als ik het wat zwaarder heb

    Dat er over nadenken ging vanzelf. Ik merk dat ik toch wel geschrokken ben en heb de huisarts gebeld. Maandag heb ik een afspraak want het gaat me zelf niet lukken af te vallen. Hij wil dat ik maandag ochtend bloed prik en 16.30 heb ik de laatste afspraak van de dag want dan is de uitslag binnen en als er iets is kunnen we dat ook bespreken geen idee wat er zou kunnen zijn, voel me goed en weet dat het niet mn schildklier of zoiets is want ik heb het er zelf aangegeven.

    @j23 bedankt voor je uitzoekwerk. 4 emmers pff ik kan het me amper voorstellen maar ik niet dat ik 70 weeg. Het is een eeuwigheid geleden dat ik dat woog.

    21 jaar
    2 jaren geleden
  • @m19 Wat leuk dat je op kamers gaat! Helaas is dat inderdaad niet per se een goede combi met stabiel op gewicht blijven, hoewel dat natuurlijk wel kan. Ook op kamers kun je immers regelmatig blijven eten en aan beweging blijven doen, zelfs bij studentensportverenigingen. Je schrijft dat je ziet dat je wat dikker bent maar dat je je niet meer durft te wegen, terwijl je het vermoeden hebt dat je wel aan bent gekomen deze zomer. Heb je enig idee waar dat mogelijke aankomen bij jou door komt? Is er een relatie met je eet/beweegstijl en weet je wat je ‘zwakke plekken’ zijn als je op kamers gaat, of is het gewoon de domme pech van heel veel aanleg? Waar ben je verder precies bang voor? Is dat puur de confrontatie met het feitelijke getal? Het gevoel dat je er iets aan moet doen als je het getal kent, of..? Op zich verandert zo’n getal natuurlijk helemaal niks aan wat je al zag en ben je niet verplicht er dan wel iets anders mee/aan te doen, maar hetzou juist ook bepaalde onzekerheid kunnen wegnemen.
    @m20 respect dat je zo in de wedstrijd zit en kiest voor waar je je zelf fijn bij voelt. Niet de gezondste optie, maar die keuze mag je maken. Heel open vraag, wat vind je er zo fijn aan om juist zo te leven? Je leefstijl heeft bepaalde consequenties. De trappen (en misschien ook andere beweging) moeten vrezen, lastiger aan leuke kleding kunnen komen, anders zijn dan anderen dus kans op starende blikken, ongetwijfeld sneller bezweet en vermoeit zijn, grotere kans op medische ongemakken. Is dat juist wat je fijn/aantrekkelijk/opwindend vindt, of is er iets anders wat maakt dat je die ‘ongemakken’ op de koop toeneemt? Voor de positieve aandacht hoef je het inderdaad sowieso niet te laten. Er zijn genoeg mensen die ook een voller figuur mooi vinden of die er niet om geven en je er niet links om laten liggen. Er zijn ook mensen die dat wel doen, maar die zijn er op alle denkbare terreinen: een te sportief uiterlijk, de verkeerde haar/huidkleur, verkeerde kledingkeuze, opleiding et cetera.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • Met alle respect, maar ik begrijp de fatalistische reacties, doorspekt met drogredeneringen niet zo goed. Te zwaar zijn brengt zeker risico’s met zich mee, net zoals roken, (te vroeg of overmatig) alcohol gebruik, drugs et cetera, maar mensen op zo’n fatalistische manier op de eventuele gevolgen wijzen gaat echt niet helpen en duwt sommigen alleen maar in de put. Heb een beetje respect voor elkaar. Mensen delen hun ervaring hier, sommigen omdat ze naar erkenning zoeken en sommige anderen omdat ze worstelen met hun gewicht/leefstijl/figuur en dat is soms echt niet onterecht, maar opbouwende reacties helpen dan altijd nog meer dan een doemscenario schetsen over de toekomst waarin niemand ze zou zien staan en geen kwalitatief leven meer mogelijk is.

    23 jaar
    2 jaren geleden
  • @j20, ik vind het het belangrijkste dat ik gelukkig ben; een leven van 80 jaar aan ongeluk is iets wat mij niet aanstaat. Ik kies hiervoor omdat dit mij gelukkig maakt: ik voel me thuis in mijn lichaam, ik voel me sexy, zelfverzekerd en blij.
    Ik studeer momenteel en hoop hierna inderdaad een leuke baan te vinden. Zelf heb ik geen kinderwens en zijn en genoeg mannen en dames geïnteresseerd in mij :)

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • Beste M20, 4000 tot 5000 calorien is meer dan het dubbele van wat jij nodig hebt. Iemand van 20 die moeite heeft met trappen lopen, hoe lang zal het nog duren voordat jij in zo'n scootmobiel (invalidenwagen) belandt omdat lopen niet meer te doen is?
    Morbide obees wil zeggen dat je afgaat op een zeer voortijdig levenseinde. Je hart kan het nu al niet meer aan. Jij en je vriendinnen schijnen zich daar niet al te druk over te maken, al wijst dat jij hier komt wel op wat zorgen over je situatie.
    Jullie lijken op die man die uit het raam op de tachtigste verdieping van een wolkenkrabber viel. Toen hij langs een raam op de veertigste verdieping kwam waar iemand naar buiten stond te kijken riep hij: "Tot nu toe gaat alles goed!".

    Heb je dromen over je toekomst? Leuke baan, fijne partner, kinderen misschien? Als je niets doet dan blijven dat dromen want je gaat daar de tijd niet voor krijgen. Welke man wil een vrouw van 134 kilo en nog steeds zwaarder wordend? Welk kind wil een moeder die alleen maar hijgend op de bank kan zitten?
    Vraag jezelf eens af waar je mee bezig bent en of je de consequenties van jouw manier van leven wel echt wilt accepteren.

    20 jaar
    2 jaren geleden
  • @j23, conditioneel ben ik niet al te fit meer, ik vrees de trappen zullen we maar zeggen. Ik zit dagelijks rond 4000-5000kcal die ik eet :)
    Verder zijn mijn vriendinnen wel bewust van dat ze te zwaar zijn, maar doen verder geen moeite om af te vallen haha

    20 jaar
    2 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten