Skip to content
18 reacties
1022 weergaves

Afvallen lukt niet meer.

Ik heb overgewicht en ben daar heel bewust van. Ik schaam me al heel lang voor mijn lichaam. Ik was sinds kort bezig met afvallen, maar door de corona crisis komt daar niet veel meer van terecht. Ik merk dat ik nu totaal geen motivatie meer heb. Alles is gesloten en ik kan het niet alleen. Ik verveel me en begin te snoepen. Daarna heb ik dan zo'n schuldgevoel, maar ik kan mezelf gewoon niet stoppen. Heeft iemand tips om weer motivatie te krijgen?

17 jaar
4 jaren geleden

18 Reacties

  • In mijn middelbare school periode vergat ik altijd lunch en ik zat vaak tot 4 uur op school. Ik heb mezelf hierdoor aangeleerd dat trek is niet hetzelfde als honger. Trek is het gevoel van een lege maag en honger is als er ook andere effecten bijkomen zoals licht in je hoofd woorden. Ik ben er zo gewent aan geraakt dat ik voorzichig moet zijn om geen gewicht te verliezen. Tip: Leer om te gaan met trek door bijvoorbeeld je maakg te vullen met kraanwater en Komkommer als het echt niet meer gaat. Hopelijk is dit een goede tip :-)

    20 jaar
    4 jaren geleden
  • Hee TS, je laatste bericht is alweer een paar weken geleden. Je schreef dat je je vooral focuste op het krijgen van een normaler ritme. Hoe gaat dat nu? Gaat het nog steeds goed met meer bewegen? En hoe gaat het met het eten en de snacks? Kun je je al wat beter inhouden? Hoe zag een gemiddelde dag er deze week uit bij jou wat eten en bewegen betreft? Ik denk dat iedereen hier erg benieuwd is. Sowieso goed dat je zo je best doet. Succes!

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Hey, het gaat allemaal weer wat beter. Ik heb zo'n schema gemaakt en ik kom de dag beter door. Ik ontbijt weer. Ik probeer ook zo gezond mogelijk te gaan eten. Ik heb ook een lijst gemaakt met gezonde snacks, maar merk dat ik me daar niet echt aan kan houden. Pak meestal toch weer de ongezonde. Het is zo vreselijk lekker allemaal. Daar gaat het dus echt nog mis. Ik beweeg wel weer steeds meer en begin het ook weer wat leuker te vinden. Ik heb op de fiets boodschappen gedaan. Ook heb ik contact gehad met een vriend van een afvalkamp waar ik paar jaar geleden op zat. Hij zit een beetje op hetzelfde gewicht als ik. We zijn samen gaan zwemmen en ik voelde me heel fijn. Ik schaamde met helemaal niet met hem erbij. Ik ben alsnog wel wat aangekomen helaas, maar ik focus met nu vooral om weer een beetje een normaal ritme te krijgen.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Heel dapper dat je hier je verhaal doet, ts. Je hoeft je daar echt niet voor te schamen. Heb je al zo’n schema gemaakt? En hoe gaat dat tot nu toe? Ontbijt je al weer? En wat eet je nu verder op een dag en hoe voel je je daar bij? Misschien is het goed om naast dat schema met je dagplanning ook bij te houden hoe je dag uiteindelijk was. Wat heb je gegeten, wat heb je qua beweging gedaan? Je kunt dan voor jezelf ook zien waar het nog misgaat. Misschien kun je dan manieren vinden daar wat meer grip op te krijgen. Omdat bewegen volgens mij niet echt in je systeem zit: is het misschien slim om dat wat vaster in te bouwen in je dagen. Je zou bijvoorbeeld wat meer beweging kunnen inbouwen door bijvoorbeeld aan te bieden de boodschappen voor thuis te gaan halen, op de fiets of lopend. Je zou bijvoorbeeld ook met de fiets bij je moeder op bezoek kunnen gaan, in plaats van meerijden met de auto. Dat zijn misschien kleine dingen, maar je doet dan iets nuttigs, je hebt afleiding, je beweegt wat en je kunt een goed verhaal aan je moeder vertellen als je bij haar langsgaat. Leg jezelf nu vooral niet te veel druk op. Het zou al mooi zijn als je niet veel verder aankomt of misschien iets afvalt. Als dat lukt zou je jezelf andere doelen kunnen stellen, maar doe het echt in stapjes. De omstandigheden zijn al lastig genoeg.

    @m17 hoe gaat het bij jou trouwens?

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Hey, die gezonde leefstijl had ik inderdaad even totaal opgegeven. Mijn moeder hielp me om een structuur aan te brengen in de dag qua eten en bewegen. Dat was enigzins helemaal weg.... Ik geeft het niet graag toe, maar beweging was er niet echt. Qua drinken is er niet veel veranderd,water en cola. Ik lag veel in bed hele dagen en sloeg ontbijt vaak over. Ik weet dat dat niet goed is.... Ik heb het verdriet nu enigszins een plekje proberen te gegeven. In het begin lukte het dat niet echt en zocht ik het in lekker eten. Ik schaam me hier ook voor en vertel dit eigenlijk liever niet, maar de eerste dag waren het hele repen chocola, een hele taart, ijs en nog wat donuts erachteraan.. Ik voelde me dan even beter, maar dan kwam weer dat schuldgevoel en een uur later was het verdriet er weer... Nu heb ik het wat beter onder controle.. Omdat ik vaak nu niet ontbijt at ik ook weer veel grotere porties bij het avondeten. Ik moet zoals je zegt wat meer afleiding gaan zoeken in andere dingen en ik moet denk ik weer een soort schema gaan hanteren. Zodat ik weer een structuur ga hebben. Geen idee waar ik moet beginnen...    

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Wat vreselijk, topicstarter. Logisch dat je zo verschrikkelijk verdrietig bent. Zoiets is onder alle omstandigheden ondragelijk, maar nog meer als je haar ook niet veel kunt bezoeken. Ik snap ook dat je je motivatie om gezonder te leven dan helemaal kwijt bent. Je weet vast dat emotie-eten niet goed is en zo, maar ik begrijp ook dat je daar nu niet zoveel mee kunt. Wees nu niet te streng voor jezelf, praat jezelf geen schuldgevoel aan en stop je verdriet niet weg. Maar probeer wel te zoeken naar andere manieren om je verdriet een plekje te geven. Spreek bijvoorbeeld (op afstand) met vrienden af. Probeer wel te bewegen. Ga wandelen of zo, beweging helpt heel erg voor het managen van je gevoel. Wat je leefstijl nu betreft: hoe zien je dagen er nu uit? Wat eet en drink je nu op een dag? En wat doe je nu qua beweging? Deel dat gerust. Misschien kunnen we je hier nog een klein beetje helpen, zodat dat waarin je moeder je zo steunde toch nog goedkomt.

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Hallo, topicstarter hier. Ik heb sinds mijn laatste bericht hier heel vervelend nieuws gekregen. Hierdoor ben ik heel diep gezonken. M'n moeder is altijd mijn grootse steun geweest. Ze is ongeneeslijk ziek. Ze ligt nu al een maand in het ziekenhuis. Ik kan er nauwelijks naar toe door corona. Ik merk dat ik hele dagen zit te huilen en het enige dat helpt is om te blijven eten. Hiervoor at ik vooral uit verveling, maar nu werkt het troostgevend. Ik probeer het verdriet weg te stoppen, maar het lukt gewoon niet. Ik blijf eten. En heb dan weer zo'n schuldgevoel. Ik heb gewoon echt vreselijke vreetbuien. Zo erg ken ik het niet van mezelf. Ben ook op de weegschaal gaan staan. Tot mijn schrik 6 kilo aangekomen....

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Ik haal mijn motivatie vooral uit mijn omgeving, mijn moeder is ook aan het afvallen dus we steunen elkaar. Ik merk ook vooral alles al iets makkelijker gaat: paardrijden, leukere kleding, minder snel moe etc. (Ik woog eerst 91).

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Wat goed Meisje 17 dat je zo lekker bezig bent. Minder schermtijd en niet te laat naar bed zijn ook goede tips idd. Volgens mij is het puur voor jezelf doen en je niet al te veel van je omgeving aantrekken ook de enige manier waarop je het met succes kunt doen. Waar haal je nu de meeste motivatie uit? En waarin verschilt dat van eerder, toen je nog niet met gezonder leven bezig was?

    Hoe gaat het bij jou topic starter? We zijn erg benieuwd. Deel het natuurlijk ook gerust als het (nog) niet lekker gaat, misschien kunnen we je verder helpen. Zeker in deze coronatijd kan het helpen om je verhaal en ervaringen hier te delen. De support die je nu van anderen niet krijgt kunnen we hier dan een beetje goed maken. Zo kunnen we elkaar op afstand een beetje steunen.

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • @j20
    Hoi,
    Bij mij lukt het wel redelijk. Ik ben 1.63 groot en ik weeg 83kg. Ik heb zelf niet echt een super conditie. Maar, ik heb best wel zware spieren, en ik ben best wel sterk (ik kan mijn vader van 88kg optillen en 20m lopen). Verder probeer ik veel minder schermtijd te krijgen want iedere dag tot 1 uur ‘s nachts opblijven is ook niet goed (van 9 uur op een dag, zit ik nu op zo'n 6 uur, maar er komt ook online school bij) Ik neem veel minder eetmomenten, en het is echt niet zo dat ik nu hardcore aan het diëten bent met alleen maar gezonde dingen. Ik heb ook “beloningsdagen” op de planning staan (verjaardag, nieuwe en kleinere kleding shoppen als de Coronacrisis wil meewerken dan) Ik doe dagelijks s’ochtends vroeg samen met mijn buurmeisje een work-out buiten, dat is super gezellig! (Ook ‘s ochtends heb je op tv ook zo'n programma op MAX ‘Nederland in beweging’ heet dat, daar wordt je goed wakker van. Verder heb ik schijt aan wat mensen van me vinden, ik doe het gewoon puur voor mezelf en voor niemand anders! :)

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoe is het dit weekend gegaan, topic starter? Is het nog gelukt om een beetje te bewegen met het mooie weer? En wat heb je allemaal gegeten en gedronken? Wees hoe dan ook trots op jezelf! Ook de vollere jij, ook met een buikje, is waarschijnlijk harstikke mooi. En meisje 17. Hoe gaat het bij jou? Wat zijn jouw lengte en gewicht? En wil het een beetje om af te vallen?

    22 jaar
    4 jaren geleden
  • Erg vervelend dat je je daar zo voor schaamt. En dat terwijl je natuurlijk echt niet de enige bent in het land, op het strand in het zwembad. Ik snap dat je dat gevoel wel hebt, maar probeer je dat dan toch steeds voor te houden. Het is niet iets waarvoor je je zou moeten hoeven schamen.
    Goeie tips ook van meisje 17. Ik hoop dat je daar iets mee kunt en dat je daar de motivatie voor vindt.
    Probeer verder niet ervan uit te gaan dat alles tegelijk lukt. De Coronacrisis en meer fietsen, workouts doen, wandelen, minder eten en minder drinken tegelijk is zwaar. Doe het echt in stapjes, want als steeds ietsje meer lukt werkt dat motiverend.
    Heel goed dat je dat fietsen wel probeert. Begin is met dat opbouwen en eens work-outs doen. 20 km in een uur fietsen, daar zou je uiteindelijk wel heen moeten kunnen groeien. Maar hoeft niet ineens. En ga dan niet te ver van huis, zodat je wel terug kunt als het een keer niet gaat.
    Het zijn allemaal te lekkere dingen ja die je eet. Is lastig om af te bouwen. Houd voor jezelf eens een eetdagboek bij. Wat heb je bijvoorbeeld vandaag allemaal gegeten vanaf dat je opstond? Dat opschrijven en delen zorgt voor veel bewustheid en daardoor kan in je hoofd ook de knop gemakkelijker omgaan. Wat drinken betreft: ook vier glazen is nog best veel. Zou je een deel daarvan nog door iets anders kunnen vervangen? Iets wat suikervrij is, of thee of zo?

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoi, meisje 17. Bij mij is het denk ik een combinatie van niet bewegen, ongezond eten en te veel eten. Ik heb nooit op een echte sport gezeten,omdat ik gewoon nooit iets leuk vond. Ik dacht ook dat het niet zo belangrijk was. Verder heb ik vroeger wel naar school gefietst, maar op een gegeven moment ben ik daar ook mee gestopt. Nam altijd de bus of werd gebracht door iemand anders. Mijn conditie is daarom ook erg achteruit gegaan. Verder neem ik ook veel te grote porties. Vooral bij het avondeten. Ongezonde snacks en snoep is ook zo lekker! Ik wil zo graag minderen,maar de verleiding is zo groot! Die work-out is misschien ook wel iest voor mij. Naast het fietsen. Niemand kan me dan zien en heb denk ik dan geen last van schaamte. Daarnaast zal ik is gaan kijken voor die snacks op internet. Bedankt voor de tips!

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hey,   Ik heb ook overgewicht, en ik weet er alles van houden van eten, chocola, chips. Het is niet dat heel ongezond at, maar ik bewoog gewoon te weinig en ik at te grote porties. Niet meer naar school fietsen, niet meer naar de sportschool etc. Ik doe nu dagelijks een work-out. Dat kan je gewoon opzoeken op Youtube. Verder maak ik een paar keer in de week een smoothie met de laatste stukken groenten en fruit die echt op moeten, dat vult opzich ook wel goed. Als je merkt dat je je ga vervelen kan je misschien een stukje gaan fietsen, wandelen of iets anders? Als ik mij ga vervelen of trek krijg ga ik altijd een stukje wandelen met de hond, en dan ben ik toch wel blij dat ik geen zak chips heb opengetrokken. Drink verder veel water (dat deed ik gelukkig al, want ik lust geen frisdrank). Op internet kun je misschien ook snacks maken met weinig calorieën, plus dat is tijdrovend.   Ik leef met je mee, succes!

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoi, ik snap dat je dat zegt dat ik me niet hoef te schamen voor mijn lichaam. Ik merk dat ik me erg voor mijn buik schaam en dat gevoel gaat denk ik niet zo makkelijk weg. Ik voel me vooral niet helemaal comfortabel op het strand of in het zwembad. Ik heb dan het gevoel dat iedereen naar me kijkt en ik krijg daar zo'n naar gevoel van. Ben dan gewoon bang voor reacties van anderen. Fietsen probeer ik iedere dag zo'n 30 min te doen. Meestal haal ik 2 km heen en terug. Ik heb in het begin iests van 8 km gefietst. Daar deed ik zo'n 2 uur over, maar ik was toen zo moe dat ik niet meer terug kon. Ik zou inderdaad aan mijn familie kunnen vragen of zij iest met een beloning kunnen regelen als ik het opbouw. Even wandelen na het eten kan ik ook proberen. Ja ik lunch wel gewoon. Vaak een gewoon brood met nog een snack. Qua snoep is het heel verschillend. Ik ben gek op chocola( mars, snickers etc.). Chips vind ik heerlijk en eet zo een hele zak leeg. Verder ben ik gek op koeken en een stukje taartje gaat er altijd wel in. Ik weet niet of beloningen gaan werken bij het snoepen . De verleiding is gewoon vaak te groot. Weet niet of familie daar bij kan helpen. Frisdrank probeer ik te verminderen naar 4 glazen per dag.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hey! Bedankt voor je reactie. Dapper dat je dat hier durft te delen. Weet dat je je echt niet voor je lichaam, figuur en/of gewicht hoeft te schamen. Iedereen is anders en dat kan ook juist je kracht zijn. Je gewicht hoeft zeker geen zwakte te zijn. Bovendien, van jezelf in een heel ander persoon transformeren, terwijl je in jezelf eigenlijk wat luier bent bijvoorbeeld, word je ook helemaal niet per se gelukkiger. Pas dus aan wat bij jou past.
    Wat goed dat je al zoveel mogelijk probeert te fietsen. Wel vervelend dat je dan tegen je conditie aanloopt. Hoe lang/ver fiets je als ik vragen mag? Zou je niet kunnen proberen om dat langzaam op te bouwen, zowel qua afstand als qua tijd en snelheid en misschien bijvoorbeeld ook door dat met een vriend of zo te doen? Je zou met jezelf kunnen afspreken dat je een beloning krijgt als je dat met succes iedere dag opbouwt, bijvoorbeeld steeds tien procent erbij. Kun je daar met bijvoorbeeld je ouders/familie ook geen afspraken over maken, dat zij je kunnen steunen en motiveren? Verder zou je in je regelmaat extra beweegmomenten kunnen invoegen. Bijvoorbeeld iedere avond na het eten nog even extra naar buiten of zo. Iedere beweging helpt immers.
    Wat eten betreft: het is belangrijk om regelmatig te eten en in ieder geval drie maaltijden per dag te nemen. Lunch je bijvoorbeeld wel? Je gaat in je verhaal van je ontbijt via snoep en snacks zo naar het avondeten. Wat snoep en snack je nu zoal op een doorsnee dag?
    Misschien zou je met jezelf (en als dat niet genoeg is met je ouders/familie) kunnen afspreken dat je zoveel mogelijk stopt met snoep en snacks, met als beloning wanneer dat doordeweeks lukt, icm meer fietsen, dat je in het weekend nog wel wat mag. Heel goed ook dat je frisdrank hebt geminderd. Hoeveel neem je nu nog op een dag?

    23 jaar
    4 jaren geleden
  • Hoi, ik ben 1m84 en weeg 108 kilo. Ik probeer zoveel mogelijk te fietsen op dit moment, maar heb totaal geen conditie. Er is nu verder niemand om me te motiveren en geef al snel weer op. Ben gewoon ook een beetje lui weet ik van mezelf. Ik begin de dag met een ontbijt van een paar broodjes met beleg. Daarna neem ik vaak nog muesli. Verder snoep ik veel door de dag heen en ben dol op snacks . Daar probeerde ik in te minderen, maar heb nu totaal geen afleiding thuis. Kan het nu gewoon echt niet laten staan. Na het avondeten trek ik vaak een zak ships open. Ik dronk voorheen vooral cola, maar probeer nu meer water te drinken.

    17 jaar
    4 jaren geleden
  • Hey! Wat vervelend dat het door de crisis van nu niet lukt. Ik kan me dat goed voorstellen. Ik denk dat je je goed moet realiseren dat we nu in een heel gekke tijd leven. Er wordt veel van iedereen gevraagd en de meeste leuke en actieve dingen kunnen nu niet. Dat betekent dus ook dat je nu niet van jezelf kunt verwachten dat zoiets als dat afvallen of sporten onverminderd doorgaat. Dat moet je jezelf absoluut niet kwalijk nemen. Ik heb een paar vraagjes. Wat zijn je lengte en gewicht? Wat doe je op het moment aan beweging op een dag en wat eet (en drink) je zo al op een dag? Wie weet valt het mee en praat je jezelf ten onrechte een schuldgevoel aan en wie weet zitten in je huidige ritme ook aanknopingspunten om meer te gaan doen en meer motivatie op te doen, vandaar dat ik het vraag. Ik ben erg benieuwd.

    23 jaar
    4 jaren geleden

Plaats een reactie

Maximaal twee cijfers (99). Ben je jonger dan 10, zet dan een 0 voor je leeftijd.
@
Je e-mailadres is niet zichtbaar voor anderen.

Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om je deze mails te kunnen sturen en nergens anders voor. Je kan je altijd weer afmelden via een link in de mail.

Ik heb de privacy-informatie gelezen en ga ermee akkoord

  • Bekijk jezelf door een roze bril

    Bekijk jezelf door een roze bril

    In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

    Ga naar 99gram.nl over Bekijk jezelf door een roze bril
  • Tips om gezond aan te komen

    Tips om gezond aan te komen

    Je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje aan. Of je voelt je mager en wilt dolgraag wat kilo’s erbij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Lees onze 5 tips om gezond aan te komen op JouwGGD.nl

    Ga naar Jouwggd.nl over Tips om gezond aan te komen

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten