Skip to content

HPV-vaccin: Met 1 vaccin beschermd tegen verschillende soorten kanker

Ben jij tussen 10 en 18 jaar? Dan krijg jij binnenkort een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Dit vaccin beschermt tegen verschillende soorten kanker, waaronder baarmoederhalskanker en peniskanker. De vaccinatie zit in het Rijksvaccinatieprogramma en is dus gratis.

Wat is HPV?

HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dit virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt kun je gemakkelijk, zonder dat je het weet, iemand anders besmetten.

Meestal verdwijnt het virus vanzelf uit je lichaam. Soms gebeurt dat niet. Het virus kan dan cellen beschadigen waardoor kanker kan ontstaan.

Baarmoederhalskanker is de bekendste kanker door HPV. Andere plekken in je lichaam waar je kanker door HPV kunt krijgen zijn: de mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, penis en anus.

Hoe raak je besmet met HPV?

Je krijgt het virus door te vrijen met iemand die besmet is. Het virus verspreidt zich dan via je handen, mond, huid en slijmvliezen.

HPV-vaccinatie voor meisjes én jongens

Zowel jongens als meisjes kunnen besmet raken met HPV. Het vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt.

2 prikken in de bovenarm zijn genoeg om je langere tijd te beschermen. Er zit een half jaar tussen de 1e en 2e prik.

Door jezelf te laten vaccineren, bescherm je jezelf maar ook anderen tegen HPV.

Hoe werkt het vaccin?

Als je gevaccineerd bent tegen HPV, maakt je lichaam stoffen aan die het virus aanvallen als je besmet raakt. Deze antistoffen herkennen het virus en ruimen het op. Zo kan het virus je gezonde cellen niet beschadigen.

Wanneer krijg je een uitnodiging voor de vaccinatie?

Op de website van de GGD Hollands Midden staat wanneer je een uitnodiging krijgt. Ook staat daar informatie hoe je een afspraak kunt maken of wijzigen.

HPV Vaccinatie Keuzehulp

Heb je een uitnodiging gekregen voor de HPV-vaccinatie? En heb je nog vragen over HPV en/of de vaccinatie? Kijk dan op de HPV Vaccinatie Keuzehulp. Daar vind je een antwoord op veel vragen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten