Skip to content
Hoe en waar ontmoet je nieuwe mensen?

Hoe en waar ontmoet je nieuwe mensen?

Meisje (17 jaar): "Ik wil weer eens wat nieuwe mensen leren kennen. Ik zit pas op de hogeschool, maar het wil niet echt lukken om nieuwe mensen te leren kennen. Ik zit wel in een soort van vriendengroepje maar die meiden zijn alleen met elkaar bezig en ik val erbuiten omdat ik niet bij een studentenvereniging zit of op kamers zit.

Ik zit niet in een studentenvereniging omdat ik niet van dat overdreven gedoe hou. Dat zuipen, feesten, en ik woon best ver weg. Ik vind het veel belangrijker om op mijn studie te focussen.

Ik heb een rijbewijs maar ik ga iedere dag met de trein naar school in de hoop eens iemand te leren kennen, praatje maken of iets dergelijks in de trein. Met de meiden in mijn klas kan ik niet echt goed overweg omdat die alleen maar willen feesten, kijken of hun haar nog wel ok zit, en alleen met elkaar. Zo ben ik dus niet. Ik ga mezelf ook niet aan hen aanpassen.
Weten jullie nog een manier om met mensen in contact te komen op school of onderweg? Ik ben zelf een stil type en durf niet snel op mensen af te stappen."

Je bent echt niet de enige die het moeilijk vindt om nieuwe vrienden te maken. Maar er is goed nieuws: vrienden maken kun je leren.

Waar vind je nieuwe vrienden?

Vrienden maken op school is meestal het makkelijkst. Omdat je vaak samen bent, heb je al snel in de gaten met wie het goed klikt. Je geeft aan dat je niet goed overweg kunt met de meiden uit je klas. Gelukkig kun je ook vrienden maken op een sportclub, bij muziekles of gewoon in de buurt waar je woont. Of zoals je schrijft, in de trein naar school.

Hoe maak je nieuwe vrienden?

  • Ga naar plekken waar andere jongeren komen die dezelfde dingen leuk vinden als jij.
  • Maak contact met mensen: kijk ze vriendelijk aan en begin een gesprek.
  • Toon belangstelling voor de ander: stel vragen over wat hij of zij leuk vindt.
  • Blijf jezelf: een vriendschap is het sterkst als je allebei jezelf kunt zijn.

Je bent verlegen

Durf je andere mensen niet aan te spreken omdat je verlegen of onzeker bent? Er zijn cursussen waar je kunt leren hoe je daar minder last van hebt, zoals een cursus sociale vaardigheden of een assertiviteitscursus. Vraag hiernaar bij je huisarts of kijk bij de cursussen op deze website.

Met iemand praten

Vind je het nog steeds lastig om nieuwe mensen te ontmoeten? Stel je vraag door te bellen of te chatten. Wij denken graag met je mee. Dat kan helemaal anoniem.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten