Skip to content
Doodsbang voor naalden

Doodsbang voor naalden

Meisje (13 jaar): "Ik heb een brief gekregen om me te laten vaccineren, maar ik wil echt niet. Ik ben doodsbang van naalden. Wat moet ik doen?"

Wist je dat 1 op de 5 Nederlanders bang is voor prikken? Je bent dus zeker niet de enige die hiermee zit! Als jouw prikangst de reden is waarom je geen coronavaccinatie durft te halen, geven we je graag tips.

Gezondheidscheck

Bij de priklocatie van de GGD zijn medewerkers die veel ervaring hebben met jongeren met prikangst. Je kunt dit bij de gezondheidscheck aangeven. Er wordt dan extra rekening gehouden met je angst voor naalden.

Als je vertelt dat je bang bent voor naalden, ga je langs het medisch checkpunt. Daar zijn ervaren verpleegkundigen of artsen. Zij zullen rustig vertellen wat er gaat gebeuren. Zij zorgen dat je gerustgesteld wordt. Ook kun je daar met al je vragen terecht. Als jij dat wilt, wordt er extra tijd genomen om je gerust te stellen.

Bang om flauw te vallen?

Misschien ben je eerder tijdens een vaccinatie flauwgevallen en ben je bang dat dit weer gebeurt. Je mag ook liggend gevaccineerd worden. Hier zijn speciale stoelen voor, die kunnen voorkomen dat je flauwvalt.

Vergeet niet te eten

Bij de vaccinatielocatie komen vaak jongeren die niet gegeten hebben. Juist als je al bang bent, kan weinig eten je angst erger maken. Ook kun je eerder flauwvallen als je niet (goed) gegeten hebt. Niet zo handig dus. Zorg dus dat je uitgerust bent, en goed gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.

Wees eerlijk

Je hoeft je op de locatie niet groot te houden. Je mag alles eerlijk vertellen. Waar je bang voor bent en hoe je je voelt. De prikker weet dat veel mensen - vooral jongeren - een prik niet fijn vinden, maar hij of zij weet niet dat jij het echt heel eng vindt.

Kijk niet naar je arm

Kijk tijdens de vaccinatie niet naar je arm en laat je arm zoveel mogelijk ontspannen. Laat je schouders bewust zakken. Hierdoor kun je makkelijker ontspannen.

Zoek afleiding

Zoek afleiding door je lievelingsliedje op te zetten en denk aan iets leuks. Ook kun je ademhalingsoefeningen doen. Adem bewust in door je neus en uit door je mond. Als je je op je ademhaling concentreert, ervaar je de vaccinatie als sneller en pijnlozer.

Zo over

Nu maak je je druk en kost het je veel energie. Maar weet dat het hele proces van de prik zetten, heel kort duurt en dus zo over is. Daarna haal je een keer diep adem en kun je trots op jezelf zijn!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Wel of geen prik?

Wel of geen prik?

Heb je een uitnodiging gehad en twijfel je over het halen van een vaccinatie? Bespreek je zorgen via de chat.

Lees meer over Wel of geen prik?
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten