Skip to content
Wanneer zonder condoom?

Wanneer zonder condoom?

Jongen (16 jaar): "Ik heb nu al een maandje seks met mijn vriendin, altijd met condoom en mijn vriendin slikt de pil. Het voelt toch veiliger om allebei te hebben. Het is echt superlekker, maar we willen nu ook zonder condoom gaan neuken. Hoeveel onveiliger is alleen de pil nemen?"

Op dit moment doen jullie Double Dutch. Double Dutch betekent dat een meisje een anticonceptiemiddel gebruikt - zoals de pil - en de jongen een condoom. Dan ben je én beschermd tegen soa's én tegen zwangerschap. Het is moeilijk te zeggen hoeveel onveiliger het is als je alleen de pil gebruikt. Geen enkele anticonceptie beschermt voor 100%.

Betrouwbaarheid pil

Een van de bekendste en meest betrouwbare anticonceptiemiddelen is de pil. De pil beschermt tegen zwangerschap, maar niet tegen soa's. Gebruik daarom ook altijd een condoom. Je moet er rekening mee houden dat de pil minder of niet betrouwbaar is als je hem een keer vergeet of te laat inneemt. Ook bij overgeven of waterdunne diarree is de pil minder betrouwbaar.

Als je de pil netjes inneemt, is de kans op zwangerschap ongeveer 0,3%. Omdat je met de pil makkelijk een foutje maakt, bijvoorbeeld een keer vergeten in te nemen, raakt toch 7% zwanger.

Betrouwbaarheid (mannen)condooms

Condooms zijn erg betrouwbaar, maar ook daar kan iets mis gaan. Als je altijd een condoom zou gebruiken is de kans op zwangerschap ongeveer 2%. Omdat er vaak fouten in het gebruik gemaakt worden, raakt 13% van de vrouwen die een condoom gebruikt toch zwanger.

Het meest veilige blijft condoom én pil gebruiken. Het voordeel is dat je dan beschermd bent tegen soa's én tegen zwangerschap. Als jullie besluiten over te gaan op alleen de pil, is het verstandig om eerst allebei een soa-test te doen. Je merkt niet bij alle soa's dat je ze hebt.

Veel plezier!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten