Skip to content

Als iemand die je kent een eetstoornis heeft

Als je denkt dat iemand die je kent een eetstoornis heeft, dan vraag je je misschien af wat je moet doen. Want stel je voor dat je het verkeerd ziet. Het is vaak lastig om te beoordelen of iemand een eetstoornis heeft. Hoe ga je hier mee om? Kun je iets doen om te helpen?

Hoe kun je herkennen of iemand een eetstoornis heeft?

Jongeren met een eetstoornis hebben vaak een negatief zelfbeeld. Als ze controle hebben over hun gewicht, geeft dat ze een gevoel van eigenwaarde. Het afvallen geeft een gevoel van controle en het gevoel dat ze ergens goed in zijn. Meestal houden ze hun eetprobleem zo veel mogelijk geheim.

Als iemand anorexia heeft, dan wil hij of zij eten liever niet eten. Soms gooien jongeren met anorexia op school hun eten weg. Ook zijn ze vaak onzeker over hun uiterlijk. Ze zijn bang om aan te komen. Ook als ze ver onder het gewicht zitten dat voor hun leeftijd en lengte normaal is. Ze sporten misschien heel erg veel en dragen loszittende kleding. Hierdoor zie je niet dat ze aan het afvallen zijn of heel mager zijn. Als je ziet dat je vriend(in) op pro-anorexiawebsites zit, is dat een slecht teken.

Heeft iemand boulimia, dan heeft hij of zij eetbuien. Tijdens zo'n eetbui eet iemand in korte tijd heel veel. Omdat hij of zij niet wil aankomen, gaat hij of zij daarna naar de wc om over te geven. Soms gaat iemand daarna een periode weer heel weinig eten. Bij boulimia heeft iemand stiekem eetbuien, maar hij of zij kan een normaal gewicht hebben. Soms heeft die persoon al heel lang boulimia, zonder dat de omgeving dat in de gaten heeft. Je kunt het dus vaak niet aan iemand zien.

Wat kun je doen?

Denk je dat je vriend(in) een eetstoornis heeft, informeer dan eerst eens bij andere vrienden. Denken zij dat ook? Ga niet roddelen, maar onderneem wel direct actie. Iemand met een eetstoornis zoekt niet snel zelf hulp. Daarom is het belangrijk dat de omgeving aan de bel trekt. Bedenk wat je concreet in zijn of haar gedrag ziet, waardoor je je zorgen maakt. Praat daarna met hem of haar over wat je is opgevallen. Probeer hierbij niet te veroordelen, maar vertel dat je je zorgen maakt en vraag of je hem of haar kunt helpen. Misschien kunnen jullie samen naar de vertrouwenspersoon, of de ouder(s) van je vriend(in). Je kunt het niet voor je vriend(in) oplossen, maar je kunt hem of haar wel stimuleren om hulp te zoeken. Zoek ook steun voor jezelf. Als het niet goed gaat met een vriend(in), kan dat ook zwaar zijn voor jou. Praat bijvoorbeeld met de mentor of vertrouwenspersoon op school. Of praat erover met je eigen ouders.

    Wat je zeker niet moet doen

    Als je praat met je vriend(in) zelf, vraag dan eerst eens of hij of zij problemen heeft met eten. Begin niet direct over anorexia of boulimia, want je vriend(in) kan dat heel kwetsend opvatten. Dwing iemand niet om te eten.

    Hoe ga je om met iemand met een eetstoornis?

    Gedraag je normaal in het gezelschap van iemand met een eetstoornis. Vraag oprecht hoe het gaat en praat niet alleen over de eetstoornis. Doe niet medelijdend en dring niet aan dat hij of zij iets eet. Jongeren met een eetstoornis willen vaak geen medelijden. Ze zien de manier waarop zij met voedsel omgaan juist als hun eigen keuze. Houd contact. Ga bijvoorbeeld iets leuks doen samen, iets dat niet met eten te maken heeft.

    Probeer op te letten wat je zegt. Soms maak je onbedoeld een kwetsende opmerking. Realiseer je dat een eetstoornis een ziekte is. Dring niet aan dat je vriend(in) iets moet eten. Zonder het te weten kun je de eetstoornis verergeren.

    Onthoud dat je de eetproblemen niet voor hem of haar kunt veranderen. Ook is het belangrijk dat je er niet in je eentje mee blijft zitten. Zoek steun en praat erover met iemand in je omgeving die je vertrouwt.

    Meer informatie

    Wil je meer weten over wat je voor je vriend(in) kunt doen? Kijk dan eens op de website van Weet, de vereniging rond eetstoornissen.

    Anoniem en gratis hulp of advies?

    Jongerenwebsite JouwGGD.nl

    Jongerenwebsite JouwGGD.nl

    Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

    Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

    Bekijk ook

    Ben jij digitaal in balans?

    Ben jij digitaal in balans?

    Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

    Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
    Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

    Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

    Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

    Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
    Vriendschap

    Vriendschap

    Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

    Lees meer over Vriendschap

    Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

    Chat nu

    De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

    Slowchat

    Liever live chatten