Skip to content
Trouwen tegen je wil

Trouwen tegen je wil

In Nederland heeft iedereen het recht om zelf een partner te kiezen, jij dus ook! Je hoeft dus niet te trouwen met iemand waar je niet zelf voor hebt gekozen. Ook al hebben je ouders de beste bedoelingen, en ook al is die partner in hun ogen goed vanwege een goede opleiding of zelfde achtergrond. Bij druk of dwang om te trouwen is sprake van huwelijksdwang. Dit is in Nederland strafbaar.

Wat kun je doen?

Als je niet wil trouwen en je kunt er met je familie niet over praten, zoek dan hulp. Je kunt op verschillende manieren hulp zoeken. Er zijn mensen die je kunt vertrouwen en je kunnen helpen.

Op de website van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en achterlating vind je tips en verschillende instanties die hulp kunnen bieden. Ook anoniem, want ze begrijpen hoe gevoelig het ligt. Je staat er niet alleen voor!

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten