Skip to content
Digitale detox

Digitale detox

Denk je dat jouw telefoongebruik wel wat minder zou kunnen? Probeer dan eerst wat bewuster met je telefoon om te gaan. Hoe chagrijniger je wordt van minderen (afkicken), hoe dichter je telefoongedrag in de buurt van een verslaving zit. Als het goed is, gaat het na 2 weken voorbij. Zo niet, vraag dan hulp aan je ouders, je huisarts of de vertrouwenspersoon op school.

Even een kleine pauze kan al snel leiden tot een half uurtje scrollen door social media. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hoe schadelijk het is. Veel bedrijven zorgen ervoor dat jij verslaafd wordt aan je telefoon. En daarom is het goed om te kijken hoe we het gebruik kunnen beperken zodat het onszelf niet meer in de weg staat.

Zou jij ook minder op je telefoon willen zitten? Zodat je meer tijd overhoudt om andere dingen te doen?

5 digitale detox-tips

1. Zet je notificaties en meldingen (deels) uit

Bang om een berichtje te missen als je je telefoon op stil zet? Of als de push-notificaties van apps uit staan? Dat heet social media stress of FOMO (Fear of Missing Out). Tijdens de digitale detox is het belangrijk toch je notificaties en geluiden uit te zetten. Je wordt niet meer afgeleid en zal je veel fijner voelen!

2. Leg je telefoon weg tijdens het eten

Spreek met je familie af dat iedereen zijn telefoon weglegt tijdens het eten. Misschien kunnen jullie een plek afspreken waar jullie de telefoons neerleggen. Als iedereen het doet, is het voor jou ook veel makkelijker. Met elkaar kletsen is toch veel gezelliger?

3. Neem je telefoon niet mee naar bed

Voor het slapen nog even TikTok checken, of nog even een game in bed spelen? De kans is groot dat 'even kijken' overgaat in een half uur scrollen door Instagram Reels. Of uren gamen. Niet handig voor je nachtrust. Door de prikkels en het licht van je telefoon, val je ook nog eens moeilijker in slaap.

4. Maak er een bewuste keuze van

Verveel je je? En kijk je daarom op je telefoon? Een goed begin van een digitale detox is om apps te verwijderen die veel van jouw aandacht opeisen. Instagram kun je ook op de browser kijken en ook voor het nieuws heb je geen app nodig. Op die manier is het een bewuste(re) keuze als je toch social media of het nieuws bekijkt en geen automatische handeling. Stel jezelf de vraag: ben ik echt benieuwd naar de laatste posts of grijp ik naar mijn telefoon uit verveling of gewoonte?

5. Stel voor jezelf regels op

Heb jij al een tijd-tracker op je telefoon die meet hoeveel je er daadwerkelijk mee bezig bent? En kun je er ook een limiet op zetten? Kijk dan eens goed naar wat jouw afleidingen zijn en bedenk dan hoe je er mee om wilt gaan. Bijvoorbeeld maximaal 30 minuten op Instagram en een melding na 15 minuten YouTube.

Ook kun je regels afspreken over wanneer je op je telefoon mag. Bijvoorbeeld één keer in de ochtend na je ontbijt, en dan pas ’s avonds na het avondeten weer. Of juist voor het avondeten. En dat je een melding krijgt als je een half uur op je telefoon bezig bent geweest.

Wanneer ben je verslaafd?

Lukt het je ondanks de tips hierboven niet om je gedrag te veranderen en minder op je smartphone te zitten? En ben je bang dat je verslaafd bent? Er is pas sprake van een verslaving als er echt problemen ontstaan in je leven. Zodra je dat merkt, kun je hulp vragen. Eerst bij iemand in je omgeving. Zo zijn er vrienden die elkaar wijzen op hun gedrag met hun mobiel. Ze maken afspraken over hun telefoongebruik wanneer ze bij elkaar zijn, zoals niet steeds je telefoon checken. Maar je kunt het ook bespreken met je ouder, een vertrouwenspersoon op school of met je huisarts.

Als je door je smartphonegebruik problemen krijgt met andere mensen, thuis, op school, of op je werk, dan is dat een teken dat je verkeerd bezig bent. Bekijk de bekende signalen van ongezond (verslaafd) smartphone-gebruik en onderzoek of jij verslaafd bent aan je smartphone op de pagina smartphoneverslaving.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten