Skip to content

In welke bak hoort het mondkapje

Mondkapjes, steeds meer mensen dragen ze. Het is ook een dringend advies van de overheid om een niet-medisch mondkapje te dragen op openbare plekken. Maar waar laten we al die gebruikte mondkapjes? En wat kun je doen om er zo duurzaam mogelijk mee om te gaan?

Mondkapjes bij het restafval

Mondkapjes, handschoenen en andere beschermingsmiddelen tegen corona kunnen gewoon bij het restafval. Niet alleen wegwerp- en zelfgemaakte mondkapjes. Is je wasbare mondkapje versleten of heb je een wegwerpexemplaar? Gooi het weg bij het restafval. Dit geldt ook voor andere middelen, zoals gebruikte tissues, hygiënedoekjes en alle wegwerphandschoenen, of ze nu van plastic, latex, vinyl of een ander materiaal gemaakt zijn: ook wegwerphandschoenen gooi je weg bij het restafval. Bij twijfel kun je altijd gebruik maken van de Afvalscheidingswijzer.

Minder afval

Een wasbaar mondkapje is - wat betreft materiaalgebruik - beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje. De eenmalige mondkapjes moeten na één keer gebruiken worden weggegooid en zorgen voor meer afval. Een niet-medisch mondkapje kun je ook zelf maken, bijvoorbeeld van restanten stof, of oude kleren die je toch al had liggen. Kijk hoe je dit doet op Zootjegeregeld.nl/zo-maak-je-je-eigen-wasbare-mondkapje.

Wasbaar of wegwerp?

Het wassen van de stoffen mondkapjes zorgt wel voor milieubelasting. Deze moeten voor hergebruik worden gewassen op 60 graden. Of je vanuit milieuoogpunt beter een wasbaar of een wegwerpmondkapje kunt gebruiken, is dan ook niet bekend. Stoffen mondkapjes kunnen gewoon met ander wasgoed mee in een 60-gradenwas. Gebruik hierbij geen wasverzachter.

Meer weten over mondkapjes?

Meer weten over wanneer je mondkapjes nodig hebt, hoe je ze zelf maakt en hoe je ze goed gebruikt? Kijk op Rijksoverheid.nl/mondkapjes.

Vind jij duurzaamheid belangrijk?

Kijk op Milieucentraal.nl voor duurzame tips en adviezen. Ontdek wat je zelf kunt doen, en hoe je dat aanpakt.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten