Skip to content

Rechten en plichten

Niemand is alleen op de wereld. En elk mens is anders. Samen vormen we maatschappij. Weet jij hoe je op een goede manier kunt omgaan met mensen van verschillende culturen? Weet jij wat je rechten en plichten zijn?

Respecteer anderen

Discrimineren, buitensluiten en pesten. Het mag niet. Afkomst, huidskleur, geslacht, geloof, leeftijd, politieke gezindheid en seksuele voorkeur zeggen immers niets over hoe iemand echt is. Om op een prettige manier met elkaar samen te leven, is het belangrijk dat je je verdiept in de culturen en normen en waarden van de mensen die in Nederland wonen. Misschien begrijp je niet alles van een ander, je kunt wel proberen om elkaar te respecteren. Sterker nog: je moet echt rekening houden met de mensen op je heen.

Help elkaar

Als je merkt dat iemand gediscrimineerd of gepest wordt, kun je erover praten. Bijvoorbeeld met vrienden, vriendinnen, leerkrachten en je ouders. Misschien kun je er samen iets aan doen. Je kunt discriminatie (anoniem) melden bij Stichting iDb, Discriminatie.nl.

Weer jezelf

Het is ook belangrijk om te bedenken hoe je jezelf kunt verweren tegen discriminatie. Bijvoorbeeld door een weerbaarheidstraining of een cursus te doen. Wil je daarover meer weten? Neem dan contact met ons op via de vraagbaak. Dat kan ook anoniem.

Stichting iDb geeft cursussen op scholen. Vind je dat school niet genoeg aan discriminatie doet? Vraag dan eens aan je mentor om hier meer aandacht aan te besteden.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten