Skip to content

In onze regio veel besmettingen onder jongeren

Veel besmettingen onder jongeren

Er zijn opnieuw veel besmettingen ontstaan onder jongeren in de leeftijdscategorie 12-24 jaar. En dan vooral in de studentenwereld. Deze stijging komt doordat deze jongeren zich bij sociale activiteiten niet aan de 1,5 meter afstand houden. Ook in andere leeftijdsgroepen zien we het aantal besmettingen oplopen.

Ook blijkt uit het bron- en contactonderzoek dat mensen erg veel nauwe sociale contacten hebben. Dat betekent: langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Naar aanleiding van één positieve besmetting moeten regelmatig enkele tientallen mensen in quarantaine in afwachting of ze klachten ontwikkelen.

Ben jij langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter van iemand anders geweest? Ga dan niet op bezoek bij kwetsbare mensen of bijvoorbeeld je opa of oma.

Spreek je met vrienden thuis af?

Besef dat veel besmettingen thuis gebeuren. Het is begrijpelijk dat je alles weer het liefst normaal wilt hebben, maar vermijd onnodige risico’s. Nog een paar tips om besmettingen te voorkomen

  1. Maak afspraken over de hygiënemaatregelen. Zoals handen wassen als je binnenkomt. Deel ook geen glazen of blikjes met elkaar.
  2. Zorg dat je vrienden thuis blijven als ze verkoudheidsklachten (keelpijn, hoesten, een loopneus of neusverkoudheid) of verhoging of koorts boven de 38 graden en/of benauwdheidsklachten hebben. Ook als ze minder proeven of ruiken. Herinner je vrienden van tevoren aan deze afspraak.
  3. Je mag ook in coronatijd geen overlast veroorzaken. En je mag de publieke gezondheid of de veiligheid niet in gevaar brengen. Houd er rekening mee dat je een waarschuwing of boete kúnt krijgen als je je hier niet aan houdt. Bijvoorbeeld als het te druk is en je vrienden ouder dan 18 jaar geen afstand van elkaar kunnen houden.
  4. Geef elkaar geen hand of boks.
  5. Heb je verkoudheidsklachten (keelpijn of hoesten of een loopneus of neusverkoudheid) of verhoging of koorts boven de 38 graden en/of benauwdheidsklachten? Blijf dan binnen. En laat je testen op het coronavirus.
  6. Is er iemand bij jou thuis met verkoudheidsklachten én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheid? Ook dan moet je binnen blijven. Als uitzondering mogen huisgenoten zonder verkoudheidsklachten wel snel een boodschap doen.

Coronacijfers in jouw gemeente

Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl​.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten