Skip to content

Geen klachten, wel corona?

De afgelopen dagen zijn de besmettingen met coronavirus in Hillegom veel in het nieuws geweest. Opvallend was dat sommige cafébezoekers zeggen dat ze geen klachten hebben, maar wel positief zijn getest. Hoe zit dat precies? Kun je corona hebben als je geen klachten hebt? Het antwoord is: ja, dat kan. Toch testen we niet bij mensen zonder klachten. Dat leggen we graag uit.

2 groepen mensen met corona en geen klachten

Er zijn 2 groepen mensen die wel het coronavirus hebben en geen klachten.

De 1e groep bestaat uit mensen die nooit corona-gerelateerde klachten hebben gehad en ook niet krijgen. Deze mensen noemen we asymptomatisch. Het RIVM heeft beoordeeld dat, volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, de kans dat deze mensen het virus verspreiden heel klein is.

De 2e groep bestaat uit mensen die positief testen vlak voordat ze klachten krijgen. Deze mensen noemen we presymptomatisch. Nadat je met het virus in contact bent geweest, bijvoorbeeld door contact met iemand die corona heeft, kun je tot 14 dagen daarna klachten krijgen. Daarom vragen we we huisgenoten en nauwe contacten van een besmet persoon om 14 dagen in quarantaine te gaan. Als zij na die 14 dagen geen klachten hebben, dan hebben zij het virus niet.

Waarom alleen testen bij klachten?

We zien dat het virus ongeveer 48 uur voordat je klachten ontwikkelt al waarneembaar en ook besmettelijk is. Maar het heeft weinig zin om iemand die uit voorzorg in thuisisolatie zit iedere dag te testen. Als je iemand 5 dagen na blootstelling aan het virus test, kan de uitslag negatief zijn. Deze persoon kan later alsnog klachten krijgen en bij een nieuwe test een positieve uitslag hebben. Testen zonder klachten geeft dus een vals gevoel van veiligheid omdat het slechts een momentopname is. Daarom testen we pas als iemand klachten heeft. Dat is de meest efficiënte en logische manier van testen. Anders zou je je élke dag moeten laten testen.

Bron- en contactonderzoek

Het team bron- en contactonderzoek van de GGD neemt na iedere positieve test contact op met de contacten van de besmette persoon. Deze mensen weten dan of ze thuis moeten blijven en wat ze moeten doen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Algemene maatregelen

In Nederland hebben we algemene maatregelen hebben om te voorkomen dat je besmet raakt met het virus. Dus: houd de 1,5 meter afstand, hoest en nies in je elleboog en was regelmatig je handen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten