Skip to content

Alcoholgebruik en roken onder leerlingen gedaald

Het percentage leerlingen (13 t/m 16 jaar) in onze regio dat alcohol drinkt, is sterk gedaald sinds de vorige uitgebreide meting in 2013. Ook roken minder leerlingen dan 6 jaar geleden.

Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd die in het najaar van 2019 is uitgevoerd onder leerlingen in het voortgezet onderwijs in het hele land. In onze regio hebben zo’n 13.000 leerlingen in klas 2 en klas 4 de uitgebreide vragenlijst ingevuld. Hierin stonden vragen over de lichamelijke en psychosociale gezondheid, welzijn, leefstijl (onder andere alcohol, roken, drugs, bewegen, seksualiteit), vrije tijd en school.

Bijna de helft heeft wel eens alcohol gedronken

Van alle leerlingen in klas 2 en klas 4 heeft 46% ooit alcohol gedronken, dit is vergelijkbaar met 6 jaar geleden. Het percentage dat de afgelopen 4 weken heeft gedronken is wel gedaald: van een derde naar een kwart. In klas 2 heeft 1 op de 10 leerlingen kortgeleden alcohol gedronken en in klas 4 zijn dit 4 op de 10 leerlingen. Er is bijna geen verschil in alcoholgebruik tussen jongens en meisjes.

Percentage rokende leerlingen is gedaald

Net als voor alcoholgebruik is voor roken een positieve trend te zien. Van de leerlingen in klas 2 en klas 4 heeft 8% aangegeven wel eens een sigaret te hebben gerookt, in 2013 was dit nog een kwart. De helft hiervan rookt elke week. Er is geen verschil in rookgedrag tussen jongens en meisjes. Jongens gebruiken wel meer E-sigaretten dan meisjes. Van de jongens heeft 23% ooit een E-sigaret gebruikt en 14% van de meisjes.

Ondanks stress zijn leerlingen positief over eigen gezondheid en leven

Stress wordt aangegeven door 43% van de leerlingen, vaker in klas 4 dan in klas 2 en vaker bij meisjes dan bij jongens. Somberheid komt ook meer voor bij meisjes dan bij jongens. Toch ervaren ongeveer 9 van de 10 jongens en 8 van de 10 meisjes hun gezondheid als (heel) goed. Ze voelen zich meestal (heel) gelukkig, zijn (heel) tevreden met hun leven en hebben (veel) vertrouwen in de toekomst.

Ga voor meer cijfers en informatie over de Gezondheidsmonitor naar Leeftijdsgroepen/jongeren. Voor vragen kun je contact opnemen met de onderzoekers: onderzoek@ggdhm.nl.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten