Skip to content

Tips om duurzamer te leven

Kleine veranderingen in je dagelijkse gewoonten zorgen er al voor dat het op de aarde mooier, schoner en eerlijker wordt.

We geven een aantal tips.

Tip 1: Neem je eigen beker mee

Wist je dat op alle treinstations jaarlijks meer dan 30 miljoen kopjes koffie, thee of chocolademelk gedronken worden? Het grootste deel wordt verkocht in wegwerpbekers. Als je je eigen beker meeneemt, krijg je bij meer dan 200 winkels op de stations een korting van €0,25 of meer. Goed voor het milieu én je portemonnee.

Ben je je eigen beker vergeten mee te nemen? Weiger dan in ieder geval de plastic deksel.

Wil je weten welke winkels meedoen? Je leest het op NS.nl.

Tip 2: Kook eenvoudiger

Wat ligt er vanavond bij jou op je bord? Quinoa met bamboo shoots en avocado? Het ziet er leuk uit voor een foto op Instagram, maar is helaas niet erg duurzaam. Een maaltijd op basis van aardappelen, peulvruchten en groenten is goedkoper, gezond en lekker lokaal. Geef jij het door aan je ouders?

Tip 3: Zet de verwarming lager

Zet je verwarming een graadje lager. Dit is niet alleen energiezuiniger, het is ook goedkoper. Het bespaart 6% in je energieverbruik, maar ook 6% in je CO2 uitstoot. Als iedereen in Nederland een jaar lang de verwarming 1 graadje lager zou zetten, zou er 560 miljoen m3 gas per jaar minder verbruikt worden. Heb je het koud? Doe dan extra dikke sokken en een warme trui aan. Oh ja, vergeet niet om een uur voor je naar bed gaat de verwarming uit te zetten.

Tip 4: Afval scheiden op school

Scheid jij thuis je afval? Dat kan ook op school! Wist je dat soms wel de helft van het restafval op school uit groente-, tuin- en fruitafval (GFT) bestaat? Zou het niet beter zijn om het afval te scheiden in een aparte afvalbak? Anders wordt alles verbrand met het restafval.

Als je bijvoorbeeld GFT-afval apart inzamelt, kan dit veel gewicht en dus ook kosten schelen. Dat vindt jouw school vast ook een goed idee! Wijs jouw school op de website Afval op school en zorg dat ook jouw school afval (beter) gaat scheiden.

Tip 5: Ruil tuintegels in voor aarde

Hebben jullie thuis ook een tuin vol tegels? Stenen houden de warmte vast. Daardoor krijg je in de zomer 'hitte-eilanden'. Wist je dat elke 10% minder stenen in een stedelijk hitte-eiland, zorgt voor een temperatuurdaling van 0,6 graad Celcius?

Ook veroorzaken al die stenen bij hoosbuien flinke wateroverlast. Haal er een paar tegels uit. Je maakt dan meer ruimte voor groen en het regenwater kan makkelijker de grond in zakken.

Laat de vogels, vlinders en bijen maar komen!

Tip 6: Kies je huisdier zorgvuldig

In Nederland heeft meer dan de helft van de gezinnen 1 of meer honden, katten, vissen, knaagdieren, kippen of vogels. Al deze dieren hebben invloed op het milieu door hun voer, poep en afval. Twijfel je wat voor huisdier je zal nemen? Je kunt bij het asiel vragen of je een dier op proef kunt nemen. Of vraag een vriend of vriendin of je zijn of haar huisdier een weekje mag lenen. Zo weet je of het is zoals je je had voorgesteld.

Het voer voor je huisdier heeft de meeste milieu-impact. Honden en katten zijn vleeseters en hebben daardoor een grotere milieu-impact dan konijnen, hamsters en cavia's. Als je toch een hond of kat wil, geef het dan liever droogvoer (brokjes) dan natvoer (blikjes). De milieudruk van natvoer is hoger. De productie van natvoer heeft meer milieu-impact én natvoer bederft eerder: je gooit er dus meer van weg. Voorkom weggooien door niet te veel natvoer tegelijk te geven en geopende zakjes en blikjes in de koelkast te bewaren.

Naast het voer, zorgt ook de poep voor milieuproblemen. Grote dieren poepen meer dan kleine dieren. Dus je kunt beter een hamster dan een cavia nemen. Geef in ieder geval je huisdier niet te veel voer, veel dieren krijgen meer dan ze nodig hebben.

En wist jij dat tropische vissen een grote milieu-impact hebben? Een tropisch aquarium is een energieslurper én de vissen komen vaak met het vliegtuig naar Nederland.

Tip 7: Eet minder vlees

We kopen in Nederland ieder jaar ongeveer 40 kilo vlees per persoon. Dat is 2 keer zoveel als 50 jaar geleden. Ook verkopen we veel vlees aan het buitenland. Maar vlees zorgt voor heel veel broeikasgassen in de lucht. En dat is niet goed voor het klimaat.

Gezond eten kan heel goed met minder vlees. Je kunt bijvoorbeeld vaker vegetarisch koken of kleinere porties vlees eten. Ook kun je kiezen voor kip in plaats van rund. Let er wel op dat je genoeg eiwit binnen krijgt. Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe je gezond minder vlees of vegetarisch kunt eten. En als je dierenwelzijn belangrijk vindt, let dan op het keurmerk. Wat de keurmerken betekenen kun je lezen in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal.

Duurzaamheid

Duurzaamheid wordt gezien als goed en belangrijk. Veel mensen vinden er iets van, zonder echt erbij stil te staan wat duurzaamheid eigenlijk betekent. Wil jij meer weten? Of testen hoe duurzaam jij eigenlijk bent? Je leest meer in ons thema over Duurzaamheid.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Ben jij digitaal in balans?

Ben jij digitaal in balans?

Scrollen, liken, appen, swipen, gamen en bingen: (online) media lijken onlosmakelijk verbonden met je offline leven. Heb jij het allemaal onder controle? Doe de zelftest

Lees meer over Ben jij digitaal in balans?
Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Online zelfhulptraining - Wie ben ik?

Weet jij wie je bent? In deze online training leer je hoe jij denkt, doet en voelt. Wat is jouw identiteit?

Lees meer over Online zelfhulptraining - Wie ben ik?
Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten