Skip to content

Snoepen en snacken

Vind jij het lastig om de verleiding van ongezond voedsel te weerstaan? Snoep, chips, frisdrank: het is overal te koop. Veel jongeren eten daardoor ongezond.

De verleiding is groot: in de pauze ga je met je vrienden naar de supermarkt , je zit in een tussenuur naast de snoepautomaat in de aula en op weg naar huis fiets je langs de snackbar en de döner. Dan is het moeilijk om steeds die verleidelijke snacks te laten liggen.

Groepsdruk

De meeste jongeren weten wel dat ze ongezond bezig zijn als ze te veel snoepen en snacken. Misschien wil jij ook wel wat minder vaak ongezond voedsel kopen. Maar dat lukt vaak niet. Soms door groepsdruk van vrienden. En soms ook omdat je gewend bent geraakt aan al die lekkere dingen. Bovendien is ongezond voedsel vaak goedkoper dan gezond voedsel. Het broodje hamburger bij de fastfoodketen is vaak voordeliger dan de salade. Dat maakt het allemaal lastig om de verleiding van ongezond eten te weerstaan.

Nadelen

Veel jongeren kennen de nadelen van te veel snoep en snacks kopen wel. Ze noemen overgewicht, gaatjes in tanden en kiezen, geldgebrek en verslaving. Als je één snoepje hebt gehad, wil je er meer.

Tips om gezonder te gaan eten

Veel jongeren willen best gezonder gaan eten. Ze weten heus wel dat gezond eten goed voor je is. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je gezonder gaat eten?

  • Houd een kasboekje bij. Zo zie je gelijk hoeveel geld je besteedt aan ongezond eten.
  • Maak een afspraak met jezelf. Bijvoorbeeld: één keer per week iets ongezonds kopen.
  • Beloon jezelf als je twee weken geen ongezonde dingen hebt gekocht. Bijvoorbeeld met dat leuke telefoonhoesje dat je al zo lang wilt hebben.
  • Neem (lekker) gezond eten mee van huis.
  • Zoek eens uit wat je zwakke momenten zijn en probeer die te voorkomen.
  • Ga niet mee naar binnen bij de supermarkt als je vrienden daar iets gaan kopen.
  • Loop niet langs de snoepautomaat op school.
  • Fiets een andere route naar huis, zodat je niet langs de hamburgertent komt.
  • Heb je een zak chips gekocht? Leg die niet naast je neer als je huiswerk maakt. Neem een klein schaaltje en berg de rest op.
  • Heb je trek en duurt het nog even voor jullie gaan eten? Zoek dan afleiding, zoals een spelletje of een klusje. En drink een glas water. Dan zakt de trek.
  • Maak afspraken met jezelf die heel concreet zijn. Bijvoorbeeld: als ik trek krijg als ik achter de computer zit, dan eet ik fruit en geen snoep.
  • Op Voedingscentrum.nl staat een handige tool die je helpt om te gaan met verleidingen.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Voel je je soms alleen? Wil je je sociale leven een boost geven? Kijk dan eens op JoinUs.nu.

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten