Skip to content

Nee zeggen tegen seks

Jullie zijn verliefd op elkaar en hebben een relatie, ook wel ‘verkering’ genoemd. Het liefst zijn jullie overal en altijd samen! Dat is heel leuk en ook erg spannend. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en geef aan wat jij wel en niet fijn vindt. Misschien wil jij of de ander graag verder gaan dan zoenen. Als jij en je vriend(in) dat op hetzelfde moment willen, is er niets aan de hand. Maar wat als jouw vriend(in) dit eerder wil dan jij?

Wees duidelijk

Laat de ander duidelijk weten wat jij wel en niet wilt. Vind je het lastig om dat hardop te zeggen? Fluister het dan of gebruik gebaren; beweeg zijn of haar hand naar de plek op je lijf waar jij deze graag voelt. Of houd deze tegen waar je het aanraken niet fijn vindt. Verzin geen smoesjes om geen seks te hebben, maar wees gewoon duidelijk. Anders blijft de ander misschien aandringen.

Twijfel

Veel jongeren weten niet goed wat ze moeten doen als ze twijfelen tijdens zoenen of vrijen. Ze denken bijvoorbeeld dat:

 • de ander boos wordt en het uitmaakt als ze ‘nee’ zeggen of ‘stop’;
 • de ander zal vinden dat zij te weinig ervaring hebben, waardoor de seks tegenvalt;
 • iemand anders later kan merken dat zij al eerder seks had en dus geen maagd meer is;
 • dat goede seks is zoals ze dat in porno hebben gezien;
 • hun ouders en rest van de familie boos worden en hen buitensluiten als ze seks hebben;
 • er geroddeld gaat worden als anderen horen dat ze ‘ja’ of ‘nee’ zeiden tegen seks;
 • ze tegen hun vriend(innen) moeten vertellen dat ze geweldige seks hadden.

Laat je niet bang maken door deze en andere gedachten! Alleen jij bepaalt of je wel of niet seks hebt met een ander! Ook als je eerst ’ja’ hebt gezegd en later twijfelt. Op elk moment mag jij ‘stop’ of ‘nee’ zeggen. Het is belangrijk dat je bewust kiest. Je moet het niet zo maar laten gebeuren. Alleen als jullie je allebei fijn voelen bij elkaar, wordt en blijft seks prettig.

Voel je niet schuldig

‘Nee’ zeggen kan soms best lastig zijn. Misschien voel je je schuldig of ben je bang dat de ander ‘het uit maakt’ als je ‘nee’ zegt. Schuldgevoelens zijn niet nodig! Door nee te zeggen, laat jij weten wat voor jou wel en niet goed voelt. Dat is heel wat anders dan zeggen dat je jouw vriend(in) niet leuk vindt. Als jouw vriend(in) echt om je geeft, dan accepteert hij of zij jouw keuze en vraagt wat je dan wel graag wilt. Dat kun jij hem of haar natuurlijk ook zeggen.

Tips

 • Denk er van te voren al over na, voordat je in zo’n situatie terecht komt. Als je er eenmaal inzit is het moeilijker om ‘nee’ te zeggen.
 • Doe niet iets zonder dat je je er 100% goed over voelt, zo voorkom je dat je later spijt hebt.
 • Vraag jezelf af waarom je nog niet wilt. Wees eerlijk naar jezelf.
 • Vind je het belangrijk wat er leeft in jouw cultuur en hoe je ouders over deze dingen denken? Dan kun je daar rekening mee houden bij je beslissing.
 • Doe geen dingen tegen je zin, probeer goed naar je eigen gevoel te luisteren.
 • Wees duidelijk in ‘nee’ zeggen. Ga niet twijfelen, als je het niet wilt.
 • Ga niet in discussie. Laat je niet overhalen als je zeker weet dat je het niet wilt. Zeg tegen de ander dat je er nog niet klaar voor bent.
 • Loop even weg als het je te veel wordt, bijvoorbeeld naar het toilet.
 • Check tijdens het vrijen of je de ander het ook fijn vindt! Misschien ga je over zijn of haar grenzen heen zonder dat je het wilt of merkt.
 • Respecteer elkaars grenzen.
 • Zegt de ander ‘nee’ of ‘stop’ waar jij verder wilt gaan? Beschouw dit dan niet als een afwijzing van jou als vriend(in)! De ander geeft alleen maar aan wat hij of zij niet wil. Er zijn vast een hoop andere manieren om samen seks te ontdekken die jullie allebei fijn vinden.

En als je op een later moment wel wilt?

Misschien duurt het even, maar het moment kan komen dat je wel klaar bent voor seks. Wees ook dan gewoon duidelijk. En zorg voor voorbehoedsmiddelen, zoals een condoom.

Anoniem en gratis hulp of advies?

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Op JouwGGD.nl vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs en media. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Lees meer over Jongerenwebsite JouwGGD.nl

Bekijk ook

Vriendschap

Vriendschap

Wil je graag andere jongeren ontmoeten, maar vind je dat lastig? Geef je leven een sociale boost, kijk eens op join-us.nu!

Lees meer over Vriendschap
Bekijk jezelf door een roze bril

Bekijk jezelf door een roze bril

In de cursus 'door een roze bril leren kijken' van 99-gram.nl leer je hoe je actief stil kunt staan bij positieve gevoelens. Dit doe je in korte en leuke opdrachten verspreid over 6 weken.

Lees meer over Bekijk jezelf door een roze bril
Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Met de Jong&Out app kun je in contact komen met andere jongeren, wat je seksuele oriëntatie en genderidentiteit ook is. Door heel Nederland of juist bij jou in de buurt. Je kunt chatten in groepen of direct via een privéchat.

Lees meer over Ontmoetings-app voor LHBTI-jongeren

Wil je anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen?

Chat nu

De chat is nu gesloten. Via de Slowchat kun je bij een jeugdverpleegkundige van JouwGGD terecht voor advies, hulp of om gewoon je verhaal te vertellen.

Slowchat

Liever live chatten